هرس درختان و نهال سنجد
آشنایی با درختان سنجد:
درخت سنجد بومی آسیای غربی بوده و پراکنش آن از اروپا تا هیمالیا میباشد. در ایران خودمان نیز در مناطق استپی کشور به صورت خودرو رویش یافته است. خواص این گیاه گلدار از رده دوپله ای ها آنقدر زیاد است که در صنایع مختلفی همچون صنایع غذایی، دارویی، عطرسازی، چوب، بهداشتی استفاده میشود.
سنجد یا غبیده ی بادام یا چوب دانه به شکل درختچه یا درختی کوچک و خزان پذیر و یا همیشه سبز به ارتفاع ۵ تا ۷ متر است. خانواده سنجد حدود ۴۵ گونه دارد. ساقه ها و جوانه های آن به رنگ خاکستری است.
برگ های درخت سنجد به صورت کاملا کشیده و بدون دندانه بوده و قسمت زیرین آن خاکستری رنگ و سطح روئی آن سبز تیره است. شاخه ها غالبا خاردار بوده و گاها به علت تعدد در تنه، گیاه بهصورت درختچه به نظر می آید. سنجد به خشکی خاک و وزش بادهای شدید مقاوم است. لذا برای کنترل باد و کولاک زمستانه و حرکت شن های روان به فراوانی استفاده میشود. نکات مور توجه در سنجد به ظاهر، وجود برگهای سبز خاکستری، شاخه هایی که در همه جهات رشد کرده و همچنین دارا بودن میوه های رنگین است.
سنجد یکی از موارد هفتگانه ی سفره ی هفت سین نوروز است که سمبل زایش، باروری و عشق انسان ها به یک دیگر است.
سنجد را زیتون روسی نیز مینامند زیرا شبیه درخت زیتون است. درخت سنجد عمر طولانی دارد و سریع رشد میکند. گل های سنجد کوچک و معطر هستند. سطح درونی گل ها زرد و سطح بیرونی آن ها نقره ای است. میوه هایش کوچک بیضی شکل به رنگ قرمز تیره هستند و ارزش غذایی بالایی دارند. درخت سنجد در ۵ تا ۶ سالگی میوه میدهد. درخت سنجد در اغلب خاک ها رشد میکند. با کاشت متراکم این درختان به خوبی میتوان از آن به عنوان پرچین در اطراف باغات استفاده کرد. ابعاد میوه حداکثر ۴ سانتی متر و به طور معمول ۱ تا ۳ سانتی متر است.
خواص و فواید سنجد:
از میوه های مفید است و طبع خشک و سردی دارد.
از خواص آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_ اثرات ضدالتهابی و ضد درد:
مهم ترین کاربرد پزشکی این میوه تاثیر ضد درد آن است. برای نرمی استخوان و پوکی استخوان بسیار مفید است. فلاونوئیدهای موجود در سنجد نقش اصلی این درمان را برعهده دارند.
_ سنگ کلیه:
سنجد یک دیورتیک طبیعی است. بادپاکسازس و سم زدایی به درمان سنگ کلیه کمک میکند.
_ ضد باکتریایی:
عصاره موجود در سنجد تاثیر آنتی بیوتیکی داشته و از رشد باکتری ها جلوگیری میکند.
_ ضد تومور:
مصرف آن از بروز تومور در بدن جلوگیری کرده و همینطور برای کنترل دیابت و به درمان آرتریت و بیماری های پوستی مثل پسوریازیس کمک میکند.
_ درمان زخم:
عصاره ی سنجد در داروهای قارچی به یک بهبود دهنده ی زخم معروف است. عصاره آن در بسته شدن سریع محل زخم به خوبی تاثیر میگذارد.
_ آرامش عضلانی:
عصاره ی آن مانند داروی دیازپام عمل میکند و موجب آرامش بدن است.
_ جوان سازی پوست صورت:
ویتامین c و آنتی اکسیدان های موجود در سنجد موجب افزایش کلاژن شده و چین و چروک پوست را رفع میکند.
_ لاغری و کاهش وزن:
دارای فیبر بسیار بوده و اشتها را کم میکند.
هرس درختان سنجد:
درخت و نهال سنجد سرعت رشد ۵۰ تا ۷۰ سانتی متری در سال دارد. این درخت هرس را تحمل میکند. میتوانید هر چیزی را که میخواهید از درخت جدا کنید. همچنین اگر بقایای ریشه باقی بماند ، شاخه های یک ساله، حتی کل درخت سنجد را میتوانید هرس کنید.
زمانی که هرس نشوند فقط در عرض چند سال به یک بوته بزرگ تبدیل میشوند و حتی میتوانند به ارتفاع ۷ متر برسند.
برای حفظ شکل بوته های سنجد و برای اطمینان از گلدهی و بازدهی مطلوب بهتر، باید این درخت را هرس کرد. البته نباید هرس سالانه سنجد را تا سال بعد از کاشت آن انجام داد. از موارد مهمی که در انجام هرس باید مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
_ زمان:
به توصیه کارشناسان درختان قدیمی سنجد را در دو فصل هرس کنید، فصل زمستان که درخت در خواب زمستانی به سر میبرد و فصل بهار که قبل از شروع فصلی درخت سنجد است.
_ هدف:
هدف اصلی خود را از هرس درخت سنجد مشخص کنید، اینکه میخواهی درخت را شکل دهید یا شاخه های آسیب دیده را بردارید یا از رشد ناخواسته جلوگیری کنید.
_ بهداشت:
برای هرس درخت سنجد از وسایل تیز و مناسب استفاده کنید، در صورت وجود شاخه های بزرگ و خطرناک در مکان های مرتفع بهتر است از افراد دیگر کمک بگیرید.
_ نگهداری شاخه های مرکزی:
درختان قدیمی اغلب دارای شاخه های قوی و مرکزی هستند که به درخت قدرت میبخشد. هنگام هرس مراقب باشید شاخه میانی را ذخیره کنید و فقط متوجه شاخه های آسیب دیده یا رشد ناخواسته شوید.
_ حفظ شکل ظاهری:
هنگام برش، شکل درخت را بشناسید، قبل از بریدن هر شاخه، شکل درخت را حفظ کنید.
_ تمیز کردن بعد از هرس:
بعد از هرس شاخه های شکسته شده را از زیر درخت جمع کنید و بسوزانید.
در رابطه با نهال بیشتر بخوانید : مزایا و معایب نهال گردو خوشه ای
دلیل هرس درختان سنجد:
هرس سنجد نه تنها برای جنبه سلامتی و ظاهر کلی درخت مهم است، بلکه برای اطمینان از میوه دهی مداوم نیز ضروری میباشد. برای دو تا سه سال اول رشد، اجازه دهید سنجد به استثنای هرس کردن قسمت های آسیب دیده، رشد کنند.
پس از آن، بوته سنجد را به طور منظم هرس کنید تا راه ره برای شاخه های جوان تر و قوی تر باز کنید. با افزایش سن شاخه ها باروری خود را از دست میدهند.
روش های هرس درختان سنجد:
روش های مختلفی برای هرس درختان سنجد وجود دارد. بهترین راه برای هرس درخت سنجد عبارتند از:
_ هرس عمومی:
به این ترتیب شما شاخه های مرده، خشک و آسیب دیده را از درخت جدا میکنید. هدف اصلی این هرس افزایش نور و هوایی است که به قسمت داخلی درخت میرسد و شکل طبیعی آن را حفظ میکند.
_ هرس تخصصی:
به این ترتیب با هدف تسهیل در عبور نور و هوا و کاهش به ناقص، چند شاخه از درخت سنجد را هرس میکنید، این شاخه ها بزرگ و سنگین میشوند و انرژی بیشتری از درخت میگیرند.
_ هرس شکلدهی:
اگر هدف شما تغییر ظاهر یک درخت سنجد است، میتوانید شاخه هایی را که به شکل یا جهت ناخواسته
رشد کرده اند هرس کنید، حذف شاخه های غیر طبیعی ظاهر زیبایی به درخت میدهد.
چگونگی هرس درختان سنجد:
هرس درختچه سنجد یک کار نسبتا ساده است و باید در زمستان که گیاه خواب است انجام شود. قبل از شروع به هرس درختان سنجد، مانند هرس هر درخت میوه دار، قیچی هرس را ضدعفونی کنید تا از انتقال بیماری های احتمالی جلوگیری شود.
هنگام هرس بوته های سنجد، شاخه های مرده شکسته یا کم بازده را از درختچه در قسمت تنه با قیچی جدا کنید. شاخه هایی که بیش از سه سال از عمرشان میگذرد در مرحله بعدی هرس شود.
شاخه های سنجد در سه سال اول رشد در اوج تولید است. پس از آن، بهره وری کاهش می یابد. بنابراین بهتر است آن ها رادر این مرحلهای هرس سنجد قطع کنیم.
هرس شاخه های پیر تنها انرژی گیاه را تخلیه میکند و همچنین آن را بیشتر در معرض آسیب زمستانی قرار میدهد.
همچنین بوته سنجد، شاخه های موجود را تشویق میکند تا بازده بیشتری داشته باشند. یک گیاه سنجد واقعا فقط بین شش تا هشت شاخه برای زنده ماندن نیاز دارد، اما مگر در مواردی که به دلیل شکستگی یا موارد مشابه ضروری باشد تعداد شاخه ها بیشتر باشد.
بهتر است شاخه های یک تا سه ساله را هرس نکنید و روی شاخه های بلند آن یک برش مورب دهید.
هرس قلمه های درخت سنجد:
سنجد ممکن است با قلمه های چوبی سخت تکثیر شود، بنابراین هرس شاخه زنده را میتوان در اوایل بهار قبل از شکستن جوانه ها انجام داد.
یک قلمه ۱۰ تا ۱۲ اینچی (۲۵ سانتی متر) از شاخه زنده بردارید، آن ها را به فاصله ۱۰ تا ۱۲ اینچ در ردیف هایی بکارید که جوانه بالایی در معرض دید قرار گیرد.
خاک اطراف قلمه ها را بکوبید و فقط زمانی که مرطوب شود آبیاری کنید. سپس قلمه ها را در اوایل بهار آینده پیوند بزنید.
اهمیت هرس درختان سالمند سنجد:
درختان سنجد را همیشه باید در زمستان در حالی که در خواب هستند هرس کرد. شاخه و برگ روی گیاهان سنجد همگی در تولید و تهیه ی مواد مغذی مورد نیاز برای بوته در حال رشد کمک میکند.
اگر میتوانید تا زمستان برای هرس صبر کنید، بائو مواظب ریزش برگ ها از بوته و شرایط یخ زدگی در منطقه خود باشید. سپس میتوانید اندام هایی را که باید برداشته شوند شناسایی کنید و آن ها ره در پایه تنه هرس کنید.
یک بار هرس در سال کافی است بهترین نتیجه را برای درخت داشته باشد. هرس سالانه را براساس آسیب شاخه ها و اندام های مسن تر استفاده کنید، زمانی که جوانه های برگ شروع به بیرون اومدن از ساقه کردند، جز در موارد ضروری این کار را انجام ندهید.
هرس بیش از حد، به ویژه در حالت غیر خواب، میتواند نتیجه معکوس در بازدهی محصول داشته باشد. اگر به اوایل تابستان نزدیک میشوید و هیچ نشانه ای از ظاهر شدن جوانه های گل در درخت مشاهده نکردید، ممکن است هرس سنجد لازم باشد.
برای تشخیص این که آیا سنجد شما در حال آماده شدن برای گل دادن و جوانه زدن است، به سته هایی از ساقه های کوتاه در انتهای اندام اصلی درخت سنجد خود توجه کنید.
زمان هرس درختان سنجد:
برای این که بدانید چه روزی و چه زمانی ب ای هرس درختان سنجد مناسب است میتوانید از کارشناسان کمک بخواهید.
. هوای خنک و خشک: بهترین زمان برای هرس درختان سنجد زمانی است که هوا خنک و خشک است. در این شرایط درختان سنجد کم تر مستعد خشک سالی و تنش های محیطی هستند.
. بهترین زمان: درختان سنجد را در اواخر زمستان که خواب هستند بهتر هرس کنید.
. درختان خشک و بدون برگ سنجد: اکثر درختان در زمستان خشک و بدون برگ هستند. قبل از هرس مطمئن شوید که شاخه های درخت متورم نشده باشند.
. در روزهایی که رطوبت نسبی بالای ۶۰ درصد است درختان سنجد را هرس نکنید.
. در هوای بارانی اصلا درختان سنجد را هرس نکنید.
. به دمای هوا توجه کنید، درختان سنجد را در دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد هرس نکنید، وقتی شاخه ها را میبرید، روی شاخه ها آب جمع میشود. هوای سرد باعث یخ زدن این مقدار آب و سیاه شدن شاخه ها میشود.
. برخی از درختان بزرگ به دلیل سن و اندازه، پایداری کمتری دارند. هرس آن ها یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از آسیب به درختان در نظر گرفته میشود. با این حال، هرس درختان بزرگ نیاز به تجربه و مهارت دارد.
در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیتترین نهالها افتخار میکنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما میتوانید انواع نهالهای میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت میکنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال سنجد یا قیمت نهال سنجد و انگور و ... های باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید.
منتظر حضور شما هستیم تا تجربهای بینظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازهای ببخشید.