آفات و بیماری های درخت گردو
ابتدا باید به این نقطه اشاره کرد که تفاوت زیادی بین آفت و بیماری وجود دارد. آفات معموال از طریق حشرات یا موجودات دیگر به برگ ها و ریشه ها و ساقه ها و تنه درخت آسیب وارد میکند. حمله آفات ممکن است به مرگ درخت بیانجامد که در این بین بیشترین خسارات را حشرات به درختان وارد میکنند. از مهمترین آفات میتوان به موارد زیر ا شاره کرد:
شپشک گردو:
این حشره بر روی میوه درخت تخم گذاری میکند. لاروهای آن از مغز و پوست گردو جهت رشد خود استفاده میکنند. در نتیجه باعث ریزش میوه های نارس میشوند. شپشک های بالغ نیز از شاخه های نازک و برگ های درخت و نهال گردو تغذیه میکنند. این شپشک ها جنس نر و ماده دارند. و دو جنس از لحاظ ظاهر با یکدیگر متفاوت هستند.قطر آنها حدو 1 الی 2 میلیمتر است. از آنجایی که تخم گذاری برخی از شپشک ها در فصل بهار انجام میشود , شپشک ماده سعی میکند تخم ریزی را بر روی میوه گردو انجام دهد. زمانی آفت ها از پوسته بیرون میایند, درون مغز گردو لانه سازی کرده و از آن تغذیه میکنند تا بزرگ تر شونند و این امر باعث ریزش میوه نارس میشود. این شپشک ها جزو آفاتی هستند که تمام اندام های بیرون از سطح خاک درخت گردو را آلوده کرده و آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
درمان شپشک گردو:
به توصیه متخصصین گیاه پزشکی زمانی که شپشک ها افزایش پیدا کردند و وجود آنها به بحران تبدیل شد. آن وقت از کنترل شیمیایی برای دفع آنها استفاده کنند. همینطور مورچه ها به سلامت درخت گردو بسیار کمک میکنند , اگر از سموم استفاده زیاد شود باعث نابودی مورچه ها میشود و در نهایت سلامت درخت به خطر میوفتد. همچنین برای دفع شپشک ها از درخت گردو کارهای دیگری هم میتوان کرد مثل: استفاده از باد فشار قوی که باعث جداسازی شپشک ها از برگ درختان میشود. محلول آب و صابون نیز بررای شتشوی درختان یک محلول تاثیرگذار است. هرس کردن سرشاخه های آلوده کوددهی و آبیاری منظم درختان با توجه به ویژگی های محوطه احداث باغ گردو ,تهیه الگوی مکالمه ، و اینکه نهال گردو معموال باید دو بار به فاصله ی یک هفته محلول پاشی شود.
جلوگیری از شپشک گردو:
میتوانیم در طول هفته دو مرتبه محلول پاشی درست و اصلی انج ام دهیم.
کچلی گردو:
به دلیل حمله نوعی آفت به درختان گردو به وجود میاید. آفتی که باعث کچلی میشود. نوعی پروانه است که روی درخت گردو تخم گزاری میکند. لاروهای این پروانه در اواسط فروردین از تخم بیرون آمده و از برگ های جوان درخت تغذیه میکند. در اواسط اردیبهشت هم این لارو به بیشترین تعداد خود میرسد و با آسیب رساندن به برگ های درخت خسارات شدیدی به بار میاورد. این آفت باعث میشود برگ درختان حالت رول شده پیدا کرده و سیاه رنگ شوند. سپس این برگ ها شروع به ریزش میکنند. درواقع تغذیه کردن لاروها از برگها باعث خراب شدن برگ ها میشود و در صورت عدم کنترل درخت از بین خواهد رفت. البته درختان مسن و تنومند تا حد زیادی از حمله این آفت در امان میمانند. هدف اصلی این آفت نهال ها و شاخه های جوان است. اگر نهال های مقاوم تر گردو را برای کاشت انتخاب کنید , میتوانید خطر ابتلای درختان خود را به کچلی گردو بسیار کاهش دهید.
درمان کچلی گردو:
کچلی معموال در فصل زمستان بروز پیدا میکند. شما باید به محض مشاهده عالیم(سیاه شدن برگ ها, رول شدن برگ ها, ریزش برگ ها از قسمت بالایی درخت) برای درمان آن اقدام کنیم تا درخت آسیب چندانی ببیند. برای درمان میتوان از سموم مخصوص و حشره کش ها استفاده کرد و درخت را سمپاشی کرد. این تنها روشی است به ریشه کن شدن این آفت کمک میکند.
جلوگیری کچلی گردو:
تنها راه جلوگیری و درمان سمپاشی به موقع درختان گردو با استفاده از سموم مخصوص شیمیایی به صورت پاششی می باشد حتما جهت جلوگیری از کچلی گردو ها از این روش استفاده کنید زیرا موصر ترین روش است.
سوسک شاخ بلند:
حشره ای از راسته سخت بالپوشان و سوسکها است. شاخک های بلندی دارد. و نه تنها بر درختان گردو با انواع درختان میوه دار سازگاری دارد.در اوایل فروردین درلاروهای خود میماند و با گرم شدن هوا به تدریج از آن خارج شده و وارد دوره شفیرگی میشود. در اواخر خرداد در قالب حشره کامل به درختان میوه دار از جمله درخت گردو حمله میکند. این سوسک به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه است و طول آن حدود 16 الی 25 میلیمتر است از علایم حمله این حشره میتوان به رنگ پریدگی درختان اشاره کرد. البته در برخی مواقع برگ درختان بدون تغییر رنگ و یا بدون زرد شدن میریزد.
درمان و جلوگیری سوسک شاخ بلند:
راه مناسب و خوب برای مواجه با این آفت سمپاشی نیست بلکه کوددهی و آبیاری به موقع درخت است. و راه دیگر, کنترل آفت بصورت تلفیقی است یعنی کاشت یک رقم نهال اصالح شده و سمپاشی از قبل پیداش بیماری میتواند روش موثرتری در ممانعت شیوع آن به شمار رود. آبیاری درست و اصولی هم در مبارزه با این آفت موثر است. تقویت درختان با تغذیه درست نیز میتواند موثر باشد.
کنه زرد:
به شکل کروی بوده نسبت کنه قرمز بزرگ تر است. این کنه ها معمولا به صورت گروهی زندگی میکنند. زیر برگ ها جمع میشوند. هر کنه در زمان تولید مثل میتواند بیش از 50 تخم بگذارد. این کنه حدود 0.12 میلیمتر است شکل کشیده ای دارد و شبیه دانه برنج است. حشره ماده به رنگ زرد تیره تر است. این حشرات عمر کوتاه و رشد سریع دارند. این کنه درسطح زیرین برگ ها یا در طول رگبرگ ها یافت میشود. مصادف با بازشدن جوانه ها حشرات ماده از خواب زمستانه برمیخیزند. این کنه قادر است 10 نسل تولید مثل کند . دمای متعادل 25 درجه سانتیگراد بهترین دما برای رشد این کنه است. یک هفته به صورت تخم و 4 الی 5 روز به صورت الور زندگی میکند.این حشرات بیشتر در ماه خرداد طغیان میکنند تا شهریور ماه کمتر میشوند.
درمان و جلوگیری کنه زرد:
برای مقابله با این کنه استفاده از سمومی مانند تالستار0.625 لیتر به ازای هر هکتار, پروپال1.2 کیلوگرم به ازای هر هکتار, امیت 4 کیلوگرم به ازای هر هکتار, نیورون 2 لیتر به ازای هر هکتار توصیه میشود.
در این رابطه بخوانید : بیماری و آفات درخت انگور
کنه قرمز:
این نوع کنه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. در فصل سرما در داخل درخت زندگی میکند و در همان جا نیز تخم گذاری خود ررا انجام میدهد. در اردیببهشت ماه به بلوغ میرسد و تا چندین نسل میتواند از درخت تغذیه کند و باعث خشک شدن درخت شود. کنه قرمز نه تنها درخت گردو بلکه اکثر درختان میوه دار را مورد حمله قرار میدهد. شکل ظاهری آن کروی است و اندازه تقریبی آن 0.5 الی 0.7 میلیمتر است که به زحمت قابل مشاهده است.
که البته جنس نر کوچک تر هم هست شاید حدود 0.3 الی 0.35 میلیمتر. تخم آن به شکل غده پیاز با یک تار مو است. اینه کنه ها به صورت گروهی زندگی میکنند. تخم ها میتوانند تا دمای 30 درجه سانتی گراد را به خوبی تحمل کنند. این کنه ابتدا به قسمت های پایینی شاخه ها حمله میکند و به تدریج به سمت بالا میرود. این کنه بیشتر به میوه ها و جوانه های میوه ها آسیب میزند. همچنین در رشد گیاه اختلال ایجاد میکند. از نشانه های حمله این کنه در فصل تابستان خاکستری شدن بخش های باالیی برگ و ریزش آنها در مرداد است.
جلوگیری و درمان کنه قرمز:
بهترین روش مقابله با این آفت استفاده از سموم پروپال سزار و آپولو است. کنه کش کروپوتکس به میزان یک کیلوگرم برای هر هکتار: این کنه کش تنها قادر است روی لاروها اثر بگذارد پس باید قبل از باز شدن تخم ها سمپاشی انجام شود. برای افزایش قدرت این سم آن را با پروپال مخلوط کنید. سزار به میزان 0.5 لیتر به ازای هر هکتار:این کنه کش را فقط روی لارو ها سمپاشی کنید. زمان سمپاشی قبل از باز شدن تمام تخم ها باشد. که معموال از دهه دوم اردیبهشت تا دهه اول خرداد است.
کنه کش آپولو به میزان 0.4 لیتر به ازای هر هکتار: باید در اول فروردین قبل از تفریخ تخم ها به درخت سمپاشی شود. این سم بسیار قوی است. و نباید بیشتر از یکبار در سال به درختان سمپاشی شوند. در سال بعد هم نباید آپولو را با سزار مخلوط کرد.
مگس پوست خوار میوه گردو:
این حشره از پوسته سبز گردو تغذیه میکند و به تدریج روی آن لکه هایی به وجود می آورد. از نظر بزرگی اندازه مگس های خانگی است و امکان تشخیص آنها بسیار راحت است. به رنگ قهوه ای است و نیم دایره زرد رنگی روی پشت آن دیده میشود. این حشره از اول خرداد تا اخر خرداد درخت گردو حمله کرده و در زیر پوست گردو تخم گذاری میکند. این مگس باعث کاهش شدید میزان باردهی درختان گردو خواهد شد. این مگس یک نسل در هر سال دارد و معمولا دوره پرواز آن فصل تابستان خواهد بود. این مگس موجب چروکیده و نرم شدن پوست گردو و کپک زدن آن میشود. در صورت ابتلا به آین آفت میوه ها زودتر از زمان برداشت به زمین می افتند و رشد چندانی نخواهند داشت.
جلوگیری و درمان مگس پوست خوار میوه گردو:
برای از بین بردن این افت میتوان از محلول آمونیاک به صورت ماهانه استفاده کنید و یا در یک دوره هفت الی ده روز از حشره کش یا در دوره یک الی سه روز درخت را با سم اسپینوساد سمپاشی کرد. همچنین میتوان برای مقابله با این مگس از چسب زرد استفاده کرد, این چسب در واقع نوعی تله است که با رنگ زرد درخشان میشود و مگس را به سمت خود جذب میکند. ولی اگر متوجه ازدیاد این مگس شدید چاره ای جز سمپاشی نیست.
کرم خراط:
به صورت لارو در فصل زمستان در تنه درخت زندگی میکند و از علائم وجود آن میتوان به سوراخ هایی در تنه درختان گردو و فضولات و چوب اره هایی که از درخت گردو بیرون میریزد اشاره کرد. این آفت پروانه فری نیز شناخته میشود. بعد از جفت گیری در محل های مختلف مانند تنه درختان و اطراف جوانه ها و دمبرگ ها تخم گذاری میکند و لارو آنها از چوب درخت تغذیه میکنند. هر شاخ با نشانه هایی از این کرم باید بریده و بعد سوزانده شود. چون لانه حشرات در داخل درخت است سمپاشی درخت کارایی چندانی ندارد. یکی از مهمترین آفات چوبخوار درختان میوه و زینتی است.
بروز خشکسالی های پی در پی در نیمه دوم دهه 70 باعث گسترش این آفت شد. خسارت این آفت با نفوذ لاروهای نورسته در حد فاصل برگ و شاخه به سرشاخه های غیر خشبی شروع شده و با گذرزمان و افزایش سن لارو ضمن تغذیه و جابه جایی به شاخه های اصلی و تنه درخت ,بافت چوبی درخت تخریب و خسارات جبران ناپذیری به آن وارد میکنند. تنها راه مدیریت این آفات آشنایی با مراحل مختلف رشد آن و استفاده همزمان از چند روش متفاوت در همان بازه زمانی میباشد تا در نهایت برآیند این روش ها موثر واقع شود. شب پره ماده کرم خراط حدود 400 الی 800 تخم میگذارد که این تخم ها به صورت پراکنده در دسته های کوچک یا بزرگ و به وسیله تخم ریز مشخص آفت بر روی میزبان گذاشته میشوند. بعد از دوره ی کوتاهی این تخم ها تبدیل به لاروهای کوچک میشوند. این لاروها برای طی کردن مراحل رشد خود ابتدا شاخه های جوان درخت میزبان سپس شاخه های قطورتر را هدف قرارمیدهند. لاروها در اخرین مرحله از زندگی و قبل از شفیرگی به تنه اصلی درخت وارد شده تا مرحله ی شفیرگی و خروج حشرات کامل در انجا به سر میبرند.
جلوگیری و درمان کرم خراط(پروانه فری):
حتما باید آبیاری درخت به موقع صورت گیرد وهمچنین از کودهای مخصوص برای تقویت ریشه درخت استفاده گردد. و همینطور میتوان از کنترل زارعی برای مدیریت کاهش این آفت استفاده کرد. مانند حذف شاخه های آلوده به لاروهای آفت است, این کار زمانی که میزان خسارت کم است نتیجه میده و لزوما باید این کار با هدایت کارشناسان باغبانی انجام گیرد. زیرا خروج از تعادل رشدی بین تاج درخت و ریشه ان , میتوآند با ایجاد شاخه های فراوان که در طول فصل, غیرخشبی و سبز میمانند,نفوذ لاروهای آفت را تسهیل کرده و حتی نتیجه ی عکس بدهد.همچنین با ا ین کار شاخه های بارده نیز از بین رفته و بسته به میزان هرس, درخت برای مدتی از حالت زایشی خارج میشود.
همچنین میتوان از مفتول های مسی تجهیز شده به خمیر مسموم یا پنبه آغشته به سم استفاده نمود و آن را در دالان های لاروی حرکت داد. با این روش ببخشی از لاروهای آفت حذف شده و شاهد کاهش تعداد نسل بعد و کاهش خسارات وارده در آینده خواهیم بود.مورد دیگر آبیاری دقیق و کنترل تغذیه صحیح درختان میباشد.
استفاده از روش بیولوژیک یک مورد دیگر است, این کرم در طول حیات خود مورد حمله دشمنان طبیعی مختلفی قرار میگیرد. تخم های این آفت مورد تغذیه ی مورچه ها قرار میگیرند.لاروهای سن پایین افت توسط برخی شکار چی ها مورد تغذیه قرارمیگیرند. و همینطور لاروهای سن بالا آفت درون چوب درختان میزبان توسط پرندگانی مانند دارکوب تغذیه میشوند.
کنترل فیزیکی یک روش دیگر برای مقابله با کرم خراط است,براساس رفتار حشرات کامل و جلب انها به تله نوری استوار است. در مناطق آلوده باغ تله کار میگذارند.در صورت نبود برق میتوآن از لامپ های قابل شارز در تله استفاده کرد. این کار هنگام عصر و دو ساعت قبل از غروب یعنی کال سه یا چهارساعت تله را روشن میکند و بخشی از حشرات را حذف کرده و آلودگی را کاهش میدهد . 90 درصد پروانه های شکار شده توسط تله جنس نر هستند. حشرات به دام افتاده در تله با توجه به وجود تیغه در آن, به تیغه برخورد کرده و داخل قیف می افتند.
استفاده از فرمون جنسی در حذف کرم خراط یک روش دیگر است, به سه روش شکار انبوه_ اخلال در جفتگیری_ جلب کردن و کشتن انجام میشود. استفاده از این روش ها در مناطق ایزوله از نظر میزبانان آلوده که فاصله نسبتا زیاد با دیگر قطعات داشته باشند و یا موانع طبیعی مرتفع آن را از بقیه ی مناطق آلوده جدا کند, امکان پذیر است, در صورت عدم رعایت این نقطه ی مهم, به دلیل جلب حشرات نر قطعات مجاور, نسبت جنسی طبیعی به هم خورده و احتمال برخورد حشرات نر و ماده در قطعات تیمار شده, افزایش میابد. در این قبیل موارد, انجام این عمل نتیجه عکس داده و میزان آلودگی از آلودگی طبیعی نیز بیشتر میشود. در کشور ما تاکنون دو روش شکار انبوه و اخلال در جفتگیری جهت کنترل کرم خراط مورد استفاده قرار گرفته است .
شپشک توت:
این حشره در اوایل فروردین ماه شروع به تخم گذاری میکند. هر حشره به طور متوسط 70 الی 80 تخم دارد و حداکثر تراکم ان در قسمت میانی قاعده تاج درخت است.این شپشک کمی پهن تر از شپشک های دیگر است و به رنگ سفید گاه نیز قرمز میباشد. تفاوت آن با شپشک های دیگر به خاطر سپر مومی است که بر روی تنه ایجاد میکند. ازدیاد این شپشک بر روی درخت گردو عواقب بدی دارد. شپشک های ماده در فصل زمستان بارور شده و لارو آنها در طول فصل زمستان به خواب زمستانی میروند.با آغاز بهار, رطوبت هوا و بالا رفتن دما,شپشک ها از پوسته ی خود خارج شده و به سمت شاخه های تازه شکوفه زده حمله برده و آنها را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
جلوگیری و درمان شپشک توت:
بهترین روش مقابله با این بلایای هرس کردن به موقع درختان گردوست. همچنین برای جلوگیری از ازدیاد این شپشک ها بر روی درخت گردو از روش های سمپاشی استفاده میکنند. زمان استفاده از این سمپاشی ها درست زمان خروج افت ها ازلارو ها میباشد. اگر زودتر انجام شود تاثیر زیادی نخواهد داشت . معموال فاصله بین دو سمپاشی 15 روز است.
شپشک قرمز گالبی:
این حشره بروی شاخه ها و بازوهای درخت زندگی میکند. رنگ این آفت به رنگ قرمز تیره است و و زمانی که تعداد ان ها افزایش یابد به خوبی قابل مشاهده هستند. اندازه ظاهری آن متوسط و کوچک تر از شپشک توت میباشد. این شپشک از آفت هایی است که گال سازی میکند. یعنی مهم ترین نشانه ظاهری آن وجود گال های درست شده توسط این آفت است. این شپشک برخالف شپشک سفید زودتر بارور شده و در خرداد ماه از پوسته خود بیرون آمده, باعث خرابی و آفت کیفیت میوه درخت گردو میشود.
این شپشک ها معمولا به صورت حشرات بسیار ریزی هستند که قطر آن ها حدود 1 الی 2 میلیمتر است. آن ها میتوانند به راحتی هر قسمت از درخت گردو را گرفته و مورد حمله قرار دهند. این شپشک ها باعث ریزش میوه های نارس میشوند. تخم گذاری برخی از شپشک ها در فصل بهار انجام میشود, شپشک ماده سعی میکند تخم ریزی را بر روی میوه گردو انجام دهد.
جلوگیری و درمان شپشک قرمز گالبی:
بهترین روش برای از بین بردن این آفت استفاده از سموم در اواخر اردیبهشت ماه و اوایل خرداد ماه است. برای پیشگیری از این شپشک از آفت کش ها و سموم خاصی استفاده میشود.تحقیقات نشان داده سموم مسی تاثیر زیادی در کاهش میزان این آفت دارد.
شته گردو:
این شته ها زیر برگ ها و روی شاخه های جوان گردو زندگی میکنند و از شیره گیاه تغذیه میکنند. این حشرات نیمه اول سال از فروردین تا شهریور فعالیت دارند. خسارت اصلی که به درخت وارد میکنند, ریزش برگ هاست که میتواند موجب چروک شدن مغز میوه و روی شیره گیاه کپک سیاه شود.
جلوگیری و درمان شته گردو:
برای مبارزه با این شته ها, میتوان سم گرانول دی سولفاتان را با خاک زیر درخت مخلوط کرده و به عنوان کود ارگانیک استفاده کرد. همچنین روش های شیمیایی مانند استفاده از حشره کش ها نیز میتواند در کنترل شته ها موثر باشد.
ابریشم باف ناجور:
بهار و تابستان تخم گذاری میکند و لاروها از جوانه ها و برگ های درختان تغذیه میکنند. غالبا این آفات پس از غروب آفتاب فعالیت خود را شروع میکنند و میتوانند به اندازه ای بزرگ شوند که به درختان آسیب جدی وارد کنند.
جلوگیری و درمان ابریشم باف ناجور:
راه اصلی برای مبارزه با این آفت درخت گردو استفاره منظم و به موقع از سمپاشی است. با انتخاب زمان مناسب برای سمپاشی و استفاده از مواد مناسب میتوان به کنترل و پیشگیری از گسترش این آفات پرداخت. باید توجه داشته باشید که بهترین نتیجه در صورت انجام سمپاشی در زمان های مناسب حاصل میشود.
در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیتترین نهالها مفتخریم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما میتوانید انواع نهالهای میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را بیابید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و بهرهمندی از مشاوره تخصصی، شما را دعوت میکنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما مراجعه کنید. در این صفحه میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهالهای باکیفیت را پیدا کنید و با اطمینان کامل خرید خود را انجام دهید.
ما منتظر شما هستیم تا تجربهای عالی از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازهای ببخشید.