هرس درختان و نهال پسته
آشنایی با درختان پسته:
پسته از درختان مثمر و پرداخت به شمار میرود که میوه آن از جمله تنقلات پرطرفدار آجیل به شمار میرود. خواص بسیاری دارو و دارای میوه گران قیمتی است. به دلیل مرغوبیت بالایی که دارد بیشتر به کشور های همسایه و اروپایی صادر میشود که علاوه بر مصرف تازه از آن استفاده های دیگری هم میکنند که تراز تجاری بالایی دارد.
به صورت دو پایه رشد میکند و از رشد مطلوبی برخوردار است. درخت میوه دارای میوه دو پوستی است که یک پوست آن علفی و نرم است که به راحتی جدا میشود و یک پوست سفت و سخت دارد که بر خلاف بادام نیاز به شکستن ندارد چرا که پوسته آن به صورت خندان و شکسته شده هست که به راحتی باز میشود و شما میتوانید مغز پسته خام را باز و مصرف کنید و از خواص بی نظیر آن لذت ببرید که بسیار گوشتی و نرم است و طعم دلچسبی دارد که علاوه بر مصرف تازه برای تهیه ی آجیل، خلال پسته، شیرینی و... از آن استفاده میکنند. میوه پسته به صورت خوشه ای و منفرد بر روی شاخه های گیاه ظاهر میشود که باردهی فوق العاده بالایی دارد که از تراز تجاری بالایی برخوردار است چرا که میوه آن جنبه ی صادراتی دارد که بیشتر به کشور های اروپایی و همسایه صادر میشود. برگ های این گیاه از ۵ تا ۷ برگچه تشکیل میشود. دارای ریشه ای عمودی شکل است. تا عمق دو متری در خاک نفوذ میکند. گرده افشانی و تلقیح آن به وسیله باد انجام میشود. درختی مقاوم است نسبت به سرما و گرما. با هوای مرطوب سازگاری آنچنانی ندارد. این درخت پس از گذشت ۶ تا ۸ سال شروع به دادن محصول میکند. زمان برداشت این میوه اوخر تابستان و اوایل پاییز است.
_ در بیان خواص پسته باید بگوییم:
. نسبت به سایر تنقلات و آجیل ها کالری کم تری دارد و بدن کلسترول است.
. سرشار از ویتامین های مختلفی است.
. دارای مقادیر زیادی فیبر است که وجود فیبر در پسته به هضم بهتر غذا کمکم شایانی میکند.
. منبع پتاسیم و فسفر به شمار میرود.
. در تنظیم ضربان قلب موثر است.
. کاهش فشار خون را به دنبال دارد.
. در بهبود کم خونی موثر است و سرشار از آنتی اکسیدان است.
. در بهبود سرگیجه و خستگی موثر است.
. استرس را درمان میکند.
. عملکرد بهتر مغز را به دنبال دارد.
هرس درختان پسته:
هنر هرس از زیباترین هنرهای علم باغبانی است. هرس درختان در واقع همان تربیت درختان میباشد که به صورت های مختلفی انجام میشود.
درخت و نهال پسته در طی دوره ی رشدی خود به این هرس هوشمندانه نیاز دارد و در کشور ما هرس درخت پسته جهت باردهی بهتر محصول انجام میگیرد و با توجه به ارزش اقتصادی بالای درخت پسته، انجام صحیح هرس آن بسیار مهم است زیرا اگر به درستی عملیات هرس انجام نشود سبب افت این محصول اقتصادی میشود به همین منظور سعی کردیم تمام نکات لازم در مورد هرس پسته برای شما عزیزان بیان کنیم.
دلایل هرس درختان پسته:
هرس یا تربیت این درختان کمک میکند تا درختان پسته شکل ظاهری و جهت رویش خوبی داشته باشند.
درخت پسته در طی دوران حیات خود به هرس نیاز دارد، زیرا یک ویژگی فیزیولوژیکی به نام چیرگی انتهایی در دوران رشد آن بروز میکند، به این معنی
که شاخه های جدید و قوی از قسمت انتهایی شاخه تولید میشوند که مانع تولید و رشد شاخه های جانبی میگردند.
از طرفی به دلیل اینکه جوانه های گل بر روی شاخه های یک ساله و به صورت جانبی تشکیل میشوند و این جوانه های گل در نهایت تشکیل شه و میوه میدهند. بنابراین اگر هرس انجام نگیرد در سال بعدی به جای این جوانه های گل، شاخه شلاقی و کوتاه تولید میشود که بر روی این شاخه ها جوانه گل تشکیل نمیشود و میزان باردهی کاهش می یابد.
نحوه ی هرس درختان پسته:
درختان پسته در طی دوران حیات خود برای رشد و عملکرد مطلوب به هرس نیاز دارد و به طور کلی هرس آن به دو صورت هرس فرم و هرس باروری انجام میگیرد.
_ هرس فرم درختان پسته:
هدف از انجام این هرس تربیت و شکل دهی درختان جوان است تا ساختار اسکلتی قوی با ظاهری مناسب داشته باشند، درخت پسته رشد آرام و کندی دارد اما با انجام این هرس میتوانید رشد شاخه ها را تسریع بخشید.
هرس فرم برای درختان پسته زمانی اهمیت پیدا میکند که درخت به سن باردهی اقتصادی یا اوج باردهی خود رسیده باشد و اگر شاخه های درخت پسته هرس نشده باشند و زاویه نامناسبی با تنه درخت داشته باشند در اثر سنگینی بار محصول به سمت پایین خم میشوند و شکسته خواهند شد. این امر در زمان بارش سنگین برف و وزش بادهای شدید نیز صادق است.
رقم پسته UBC1 که در ایلات کالیفرنیا آمریکا کاشت میشود و ارتفاع آن ۳ برابر ارقام پسته بومی در ایران است. بنابراین مناسب ترین هرس فرمی که بر روی آن انجام میشود به شکل جامی مرکز باز است و به نحوی هرس میشود که بتوان به صورت مکانیزه از درخت پسته برداشت کرد، اما این نوع هرس برای درختان پسته در ایران توصیه نمیشود.
هرس فرم در طی ۵ سال اول بر روی نهال پسته انجام میگیرد؛
. هرس فرم دهی در زمستان سال اول:
در سال اول باید هرس زمستانه به منظور حذف پاجوش ها انجام گیرد و شاخه هایی که رشد نکرده اند
را باید قطع کرد. همچنین برای فرم دهی، باید اسکلت درخت را از فاصله ۹۰ تا ۱۰۰ سانتی متری سربرداری کرد تا شاخه های جانبی پسته افزایش یابد.
درختانی که پیوند نخورده اند اما رشد کمی دارند نباید کامل قطع شوند و یک دوم یا یک سوم شاخه ها را باید قطع کرد و اگر ساختار درخت اصلاح نشد، یا باید نهال را کلا حذف کرد یا سایر عوامل دیگر مانند شرایط خاک را بررسی کرد.
در درختانی که پیوند خورده اند تمام پاجوش ها و تنه جوش های بالا و پایین پیوندک باید حذف شوند و اگر رشد پیوندک کم است درخت فاصله ۱۰ سانتی متری بالای پیوندک باید سربرداری کرد.
. هرس فرم در تابستان سال دوم:
بعد از اینکه در زمستان درخت پسته را سربرداری کردیم در سال بعد و در فصل رشد از محل هرس شاخه های جانبی جدیدی تشکیل میشود که این شاخهها اگر به درستی هرس نشوند، ساختار اسکلتی درخت را خراب میکنند و در خردادماه این شاخه ها را به صورت جامی باید هرس کرد.
برای هرس جامی ۳ تا ۵ شاخه جانبی که قوی تر هستند و پراکندگی خوبی دارند را باید نگه داشت زیرا اسکلت اصلی درخت را تشکیل میدهند و بقیه ی شاخه ها را باید حذف کرد.
شاخه هایی که در فصل قبل هرس شده اند را نیز از فاصله ۲۵ تا ۳۵ سانتی متری باید هرس کرد.
در رابطه با هرس نهال بیشتر بخوانید : هرس درختان و نهال گردو
. هرس فرم در زمستان سال دوم:
برای اینکه ساختار درخت به شکل جامی باز تبدیل شود، باید در اواخر زمستان، زمانی که درخت هنوز در حالت خواب است، شاخه های جانبی که اسکلت اصلی درخت را ایجاد کرده اند را از فاصله ۲۵ سانتی متری سربرداری کرد و سپس به وسیله یک طناب آن ها را به هم بست تا درخت به شکل جامی بازتر نزدیک تر شود.
. هرس فرم در تابستان سال سوم تا پنجم:
در طی فصل رشد سال سوم تا پنجم، هرس همانند سال قبل در تابستان تکرار میشود و شاخه هایی که اسکلت جامی درخت را تشکیل میدهند سربرداری میشوند و این هرس هدف افزایش اندازه تاج درخت و قطر شاخه ها انجام میشود.
. هرس فرم در زمستان سال سوم تا پنجم:
روی شاخه های ثانویه، شاخه های جدیدی تشکیل میشود که ۲ تا ۳ عدد از این شاخه ها را انتخاب میکنند و از فاصله ۶۰ سانتی متری سربرداری میکنند و بقیه ی شاخه ها را حذف کرده و برای تربیت بهتر درخت به شکل جامی، شاخه ها را به هم میبندند.
همچنین اگر یک شاخه رشد رویشی زیادی داشت میبایستاز وسط قطع شود و شاخه های کوچک و جانبی نیز باید حذف شوند.
اگر هر ساله به طور منظم هرس فرم دهی پسته انجام گیرد، در پایان سال پنجم شکل درخت به صورت جامی
تربیت میشود. چنان چه شاخه ای به درخت شکل نامناسب میدهد نیز باید حذف شود. این نوع هرس معمولا در باغداری سنتی انجام نمیشود.
_ هرس باروری درختان پسته:
هرس باروری همانطور که از نامش پیداست با هدف تولید و حفظ شاخه های بارده، کمک به رشد گیاه و تشکیل میوه انجام میگیرد و اگر به درستی این هرس انجام شود، باردهی درخت پسته را تا چند برابر افزایش میدهد. دو فرآیند فیزیولوژیکی غابلیت انتهایی و سال آوری در درخت پسته بروز میکند.
در غالبیت انتهایی درخت تمایل به رشد صعودی دارد و هورمون اکسی؛دانه سبب شده آیت که جوانه انتهای شاخه تمایل به ایجاد جوانه رویشی کند و در دراز مدت جوانه زایشی کمتر تشکیل شود.
در سال آوری نیز یک سال درخت پسته، میوه زیاد و با کیفیت تولید میکنید و در سال بعد تولید میوه کاهش می یابد و این مشکل در درخت پسته سبب کاهش سودآوری محصول میشود.
برای این که دو مشکل سال آوری و غالبیت انتهایی در درخت پسته را رفع کرد، باید سالانه هرس باروری را برای این درخت انجام داد.
به این نکته باید دقت کرد که سال های ابتدایی که درخت پسته شروع به باردهی کرده است نباید هرس باردهی را انجام داد زیرا اگر هرس به شدت انجام شود سن باردهی درخت افزایش می یابد.
هرس باردهی درخت پسته به دو ثروت انجام میشود؛
. هرس سربرداری:
در این هرس بخشی از سر یا انتهای فوقانی شاخه ها یا بازوها حذف میشوند که هرس شاخه های ۳ تا ۵ ساله سبب شده است که شروع به تولید جوانه های جانبی از محل بریدگی کنند و طول شاخه های یک ساله بلند کاهش یابد. در نتیجه میزان باردهی افزایش و رشد رویشی کاهش می یابد.
در هنگام هرس باردهی در پسته باید به این نکته دقت کرد که دست کم یک جوانه رویشی را در بالای جوانه گل حفظ کرد و با توجه به این که هرس به صورتی دستی در ایران انجام میشود، تشخیص جوانه رویشی و زایشی از یکدیگر بسیار مهم میباشد.
. هرس تنک سرشاخه:
هرس تنک به معنی قطع کامل شاخه است و یا شاخه ها از انتها بریده شوند و این هرس رسد عرضی درخت را در بین ردیف ها محدود میکند اما تاثیر روی رسد رویشی جانبی نخواهد داشت.
این هرس در سن باردهی درخت به دلیل کاهش پدیده سال آوری آن انجام میشود به همین منظور قبل از سال پربار درخت، تعدادی از شاخه های میوه دهنده درخت را حذف میکنند. به این ترتیب شاخه ها و جوانه های باقی مانده، آب و مواد غذایی بیشتری را جذب میکنند و بهتر تقویت میشوند و در سال بعد کمتر تحت تاثیر این پدیده قرار میگیرند.
این هرس همچنین سبب نفوذ بهتر نور خورشید در بین شاخه ها، کاهش تراکم تاج درخت و افزایش شاخه های مرکزی مثمر میشود.
فواید هرس درختان پسته:
_ با انجام هرس اصولی شکل ظاهری درخت اصلاح میشود و به فرم ایده آل نزدیک میشود.
_ با هرس درست و اصولی میتوان ساختار درخت را به صورتی اصلاح کرد که بتوان به راحتی از آن برداشت کرد و ماشین های برداشت و ادوات کشاورزی به راحتی در بین درختان تردد نمود.
_ با دلیل این که بر روی شاخه های جانبی یک ساله جوانه گل تشکیل میشود با انجام هرس اصولی تعداد ابن شاخه ها افزایش خواهد یافت در نتیجه تولید میوه و یا بار درخت افزایش می یابد.
_ با انجام هرس صحیح ساختار اسکلتی درخت پسته تقویت خواهد شد و در برابر بادهای شدید و ریزش برف و باران سنگین خم و شکسته نمیشود.
_ با انجام خرس و حذف شاخه های قدیمی و نابارور میتوان درختان مست و کهنسال را جوان کرد و میزان باردهی آن ها را افزایش داد.
_ انجام هرس صحیح، توازن در بین شاخه ها و استحکام تاج درخت حفظ خواهد شد.
_ هرس اصولی شاخه سبب میشود در زمان باردهی بر اثر وزن خوشه ها، شاخه ها دجار شکستگی نشوند.
_ با انجام هرس اصولی از میزان تراکم شاخه ها کاسته میشود و عبور نور و گردش هوا در بین تاج درخت بیشتر میشود. در نتیجه باردهی درخت افزایش خواهد یافت.
_ شاخه های بیمار، خشک و آفت زده باید هرس شوند تا منبع آلودگی در سال آینده کاهش یابد تا انرژی درخت صرف تولید میوه بیشتر گردد.
بهترین زمان هرس درختان پسته:
معمولا بهتر است پسته را در فصل زمستان هرس کنیم. زمانی که درخت کامل در خواب است. هرس زمستانه باعث ضعف کم تر و تقویت بیشتر جوانه های باقی مانده درخت میشود.
عملیات هرس باید پس از ریزش برگ و قبل از متورم شدن جوانه ها در اواخر زمستان انجام شده و به اتمام برسد.
هرس تابستانه یا بهاره باعث ضعف جوانه های باقی مانده درخت خواهد شد، ضمن اینکه احتمال نفوذ بیماری های قارچی و ویروسی از محل هرس نیز افزایش می یابد.
بهتر است عملیات هرس در فصل بهار یا تابستان صرفا به شاخه های بیمار یا خشکیده اختصاص یابد. هرس تابستانه غالبا در مورد درختان جوان پسته قبل از باردهی انجام میشود. در درختان بالغ صرفا جهت حذف شاخه های بیمار، معیوب و مانع که در مسیر رفت و آمد باغ هستند، انجام میشود.
نکات کلیدی در هرس درختان پسته:
۱. باغات را برای محصول هرس کنید، نه برای رفت و آمد تراکتور.
۲. بدترین فرم هرس، بریدن کامل شاخه های پایین و ایجاد فرم (V) برلی تاج درخت پسته است.
۳. هر چه شاخه ها پایین تر باشند دریافت آب و مواد غذایی بیشتری است.
۴. داخل تاج درخت اگر دو شاخه با هم در تماس باشند، باید شاخه کوچک تر حذف شود.
۵. در درختان سالمند و مشکل دار، شاخه های جدید بالای پیوند کنار ( نرک ها) به هیچ عنوان قطع نشوند.
۶. در زمان هرس شاخه باید از ته بریده شوند و زائده باقی نماند.
۷. برای شاخه های سیاه فقط بریدن قسمت خشک شده کافی نیست، بلکه باید تا محل اولین شاخه جدید حذف شود.
۸. اگر قصد تغییر پیوند دارید و درختان خیلی مشکل دارند، امسال سربرداری کنید و سال بعد پیوند بزنید.
۹. در درختان تغییر پیوند داده شده در سال اول، ابدا شاخه آبکش را قطع نکنید.
۱۰. در هرس پسته تا زمانی که طول پیوندک ها به ۱۰۰
سانتی متر نرسیده، شاخه های اضافه را حذف نکنید.
۱۱. در هرس درختان پسته، به هیچ وجه شاخه درختانی که در ابتدا فصل آثار شوری نشان میدهند را قطع نکنید.
در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیتترین نهالها افتخار میکنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما میتوانید انواع نهالهای میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت میکنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال پسته یا قیمت نهال پسته و انگور و ... های باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید.
منتظر حضور شما هستیم تا تجربهای بینظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازهای ببخشید.