هرس درختان بادام

آشنایی با درختان بادام:

بادام یکی از درختان هسته دار یا میوه خشک است که ارزش غذایی فراوانی دارد. گیاه شناسان وطن اصلی بادام را ایران می‌شناسند. از نظر سطح زیر کشت، این درخت در ایران مقام ششم جهان را دارا میباشد که بیشترین سطح زیر کشت این درخت در ایران به ترتیب در استان های خراسان، فارس، آذربایجان شرقی، یزد، کرمان، اصفهان و چهارمحال بختیاری میباشد.
درخت بادام از ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح تاکنون روی کره زمین یافت می‌شود. این درخت بومی آسیای مرکزی و جنوب غربی است و در دهه ۱۸۴۰ به کالیفرنیا نیز معرفی شد.
مغز بادام با نام علمی prunes dolcis برای استفاده در غذاها، شکلات، آبنبات و شیرینی جات و همچنین روغن فرآوری شده کاربرد دارد.
بادام به خواص درمانی اش برای تعدادی از بیماری های جسمانی شهرت دارد و از درمان سرطان گرفته تا میخچه یا زخم از آن استفاده می‌شود.
این گیاه نسبت نزدیکی با درختان میوه مانند هلو، گیلاس، آلو و زردآلو دارد، مانند سایر اعضای این خانواده از گیاهان، به عنوان میوه ای خوشمزه و مغذی قابلیت اضافه شدن به باغ های مختلف را دارد.
درخت بادام هنگام گلدهی، قابلیت های یک گیاه زینتی را به نمایش می گذارد که حدود ۱۰ تا ۱۵ فوت ارتفاع دارد و در اوایل بهار با گل های معطر صورتی و سفید پر میشود.
بادام درختی است با برگ های باریک، به ارتفاع ۱.۵ تا ۷ متر و از نظر ظاهری متراکم.
بادام تلخ و شیرین دو نوع مختلف بادام هستند، بادام تلخ حاوی سیانور است، از کاشت چنین بادام ها خودداری کنید.
محصول بادام از گذشته تاکنون دارای خواص بی نظیری بوده است. سرشار از ویتامین است و خواصی از جمله سلامت استخوان ها، جلوگیری از بیماری های قلبی، تنظیم سطح کلسترول بدن، تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش کیفیت پوست و مو و از بین بردن انواع التهاب ها را نام برد. ویتامین هایی همچون E، فسفر، آهن و مس به وفور در آن یافت می‌شود.

هرس درختان بادام:

یکی از اعمال باغبانی بسیار مهم که بر روی درخت بادام باید انجام شود، انجام هرس است. اما هرس تنها زمانی میتواند در رشد و باروری درختان تاثیر مثبت و مفید داشته باشد که به صورت اصولی و در زمان درست انجام شود.

انواع هرس درختان بادام:

برای اینکه بدانید در چه زمانی درخت بادام شما چه نوع هرسی نیاز دارد بهتر است در ابتدا با انواع هرس که برای رشد و باردهی درختان بادام موثر و مورد نیاز است آشنا شوید، هرس های مهم در رشد و به دلیل درختان باران عبارتند از:

_ هرس تربیتی:

هرس تربیتی درختان بادام درواقع آن هرس است که برای فرم دهی به درخت بادام انجام میشود، شما این پرسش برای شما مطرح شود که چرا باید هرس،فرم دهی در درختان بادام انجام شود و اگر نشود چه معایبی به همراه دارد؟ اکنون به شرح مزایای هرس تربیتی درختان بادام میپردازیم:

. دریافت نور کافی:

دریافت نور کافی به وسیله ی شاخ و برگ درختان بادام از مهم ترین مزایای انجام هرس فرم دهی و تربیتی درختان است. در شرایطی که شاخه های درخت بادام به خوبی شکل گرفته باشند نور خورشید در ساعات گرم و آفتابی روز بیشترین جذب به شاخه ها را دارد، این دریافت حداکثری نور خورشید می‌تواند به انجام فتوسنتز و غذاسازی بیشتر در درخت بادام کمک کند.

. کاهش رطوبت در شاخ و برگ درختان:

یکی دیگر از مزایای انجام هرس تربیتی در درختان بادام این است که دریافت نور بیشتر پس از بارندگی کمک میکند تا رطوبت هر چه زودتر از سطح شاخ و برگ درخت بادام خشک شود و از آنجایی که رطوبت نسبی در شاخ و برگ بادام فاکتور منفی در رشد و باردهی آن ها تلقی می‌شود با این کار میتوان به رشد و باردهی آن ها کمک کنید. از طرفی وجود رطوبت باران و آبیاری بارانی به مدت زمان طولانی در شاخ و برگ درختان بادام راه را برای بیمارگرهای باکتریایی مانند شانکر تنه ی درخت بادام و یا بیماری های قارچی نظیر لکه غربالی و یا لکه آجری بادام هموار می‌کند و بنابراین با انجام هرس فرم دهی میتوانید از درگیر شدن درخت بادام خود به بیمارگرها و یا حتی برخی آفات جلوگیری کنید.

. افزایش تهویه:

افزایش تهویه از دیگر مزایای هرس تربیتی درخت بادام است، هرچه شاخ و برگ درخت بادام مسیر عبور و مرور هوا را هموارتر کند درخت در ساعات مختلف روز بهتر می‌تواند اکسیژن و دی اکسیدکربن مورد نیاز خود را دریافت کند و تاثیر مثبتی در بارده و رشد آن ها خواهد داشت، از طرفی افزایش تهویه به تبخیر شدن رطوبت از سطح شاخ و برگ درخت بادام نیز کمک می‌کند.

. جلوگیری از برخورد شاخ و برگ درختان مجاور:

در زمان احداث باغ بادام و در زمان خرید نهال بادام کارشناسان مشاور به شما راهنمایی های لازم را برای رعایت فاصله ی مناسب بین درختان بادام در باغ با توجه به رقم بادام می‌کنند. این رعایت فاصله درواقع به دلیل دریافت نور بیشتر و کاهش تماس شاخ و برگ درختان با یکدیگر است، اما باید بدانید فاصله ای که برای هر درخت بادام در نظر گرفته میشود با در نظر گرفتن انجام هرس فرم دهی بوده و در صورتی که فرم دهی انجام نشود رعایت فاصله ی پیشنهادی نمیتواند جلوی برخورد شاخه ی درختان مجاور به هم را بگیرد.
به عنوان مثال چنانچه فاصله ی کاشت برای نهال بادام آذر خوشه ای ۴ تا ۵ متر در نظر گرفته میشود، این فاصله در صورتی که انجام هرس فرم دهی کفایت کرده و در غیر این صورت می‌تواند منجر به تراکم بالای شاخ و برگ درختان در باغ شده و در نهایت نور کافی به درختان بادام نرسد.

_ هرس باردهی:

یکی دیگر از انواع هرس که در درختان بادام توصیه می‌شود انجام هرس باردهی است، هرس باردهی به معنای هرسی است که باردهی بیشتر را در درختان بادام تحریک میکند، این نوع هرس با حذف شاخه های پیر و غیر مثمر تولید شاخه های جوان و مثمر را تحریک کرده و اجازه نمی‌دهد که پس از چند سال که از بلوغ درخت بادام گذشت، پیر شدن شاخه ها منجر به کاهش باردهی در آن ها میشود.

_ هرس مدیریتی:

نوع دیگر هرس که نه تنها در درختان بادام بلکه در تمام درختان میوه و حتی درختان غیرمثمر انجام آن توصیه می‌شود هرس شاخه های بیمار و آفت زده درخت است، چنانچه شاخه های بیمار و آفت زده زمانی که هنوز درصد بیماری و آفت در باغ بالا نرفته هرس شده و سوزانده شود آفت و بیماری در باغ کاهش پیدا کرده و در چرخه های بعدی در سال جاری و یا سال آینده با هجوم کمتری از آفت یا بیماری مشخص شده در باغ مواجه خواهید شد.

                                                                                 در رابطه با هرس سایر نهال ها بیشتر بخوانید : هرس درختان و نهال توت                                            

هرس درختان بادام

زمان بندی و شیوه ی هرس درختان بادام:

_ هرس سربرداری:

این هرس در موقع اولین مرحله از هرس تربیتی و فرم دهی این که در بحث انواع هرس درختان بادام به آن پرداختیم. این مرحله از هرس باید در زمان کاشت و یا بلافاصله پس از کاشت نهال انجام شود.
هرس سربرداری به معنای سرزنی شاخه های نهال و البته حذف پاجوش ها و نرک هایی است که از ناحیه ی تنه و درواقع از ناحیه ی پابه بادام روییده است. با انجام این هرس شما رشد رویشی در سال اول را تحریک کرده و در سال اول درخت بادام رشد رویشی سریع تری خواهد داشت.
در نظر داشته باشید که درختان بادام پیوندی که برای تکثیر نهال از روش پیوند بر پایه ی ارقام‌ مقاوم استفاده شده است زودبازده بوده و در فاصله ی یک تا سه سال پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز میکنند، جالب است بدانید زمانی که درخت در مرحله ی رشد سریع رویشی قرار دارد باردهی ندارد و بنابراین با توجه به نوع رقم که چه زمانی قرار است باردهی را آغاز کند شما تا قبل از زمان مقرر برای شروع باردهی قادر به انجام هرس سرزنی خواهی بود.
به عنوان مثال نهال بادام آذرخوشه ای در دومین سال نهال بادام سهند سنگی در چهارمین سال پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز میکنند. نهال بادام آذرخوشه ای را در سال اول و نهال بادام سهند سنگی را تا سه سال پس از کاشت نهال می‌توانید سربرداری کرده و البته سربرداری در سال دوم و سوم نمی‌تواند به مانند سربرداری در سال اول انجام شود و باید در سربرداری سال‌های بعدی فرم کلی درخت را در نظر و فرم درخت را بر هم نزنید.
نکته ی دیگری که باید در مورد هرس سربرداری عنوان شود این است که بهترین سن نهال پیوندی برای کاشت دو سال است و نهال سن بالا نمیتواند به مانند نهال دوساله عملکرد مثبت داشته باشد و حتی ممکن است منجر به خشک شدن نهال شود، نهال دوساله حداکثر ۷۰ سانتی متر ارتفاع خواهد داشت و برای سربرداری باید ارتفاع نهال را در نظر بگیرید. در نهایت شما مجاز به حذف و سربرداری یک سوم طول شاخه هستید و نهال با ارتفاع کم تر را نباید سربرداری کنید.

_ هرس فرم دهی:

پس از انجام سربرداری در زمان کاشت اولین تابستان انتهای و اولین زمستان پس از کاشت نهال را برای فرم دهی به درخت بادام را در نظر می‌گیریم. در نظر داشته باشید که هرس فرمی که در خرداد ماه و در زمستان اول پس از کاشت نهال انجام میشود می‌تواند فرم درخت را برای کل عمر درخت تعیین کند و در سال های بعدی در زمان هرس باید اسکلت و فرم کلی درخت را حفظ کرد.
نکته ی مهم در مورد هرس فرم دهی درختان بادام این است که بهترین فرم برای رشد و باردهی این درختان، فرم امی است و با این فرم است که درختان بادام می‌توانند بیشترین دریافت نور را داشته باشند، در فصول یاد شده در سال اول پس از کاشت نهال باید سه تا چهار شاخه ای که اطراف زاویه‌ ی ۴۵ درجه با تنه دارند را به عنوان اسکلت فرم جام حفظ کنیم و تمام شاخه های دیگر را حذف میکنیم.
معمولا پایین ترین شاخه را به سمت جنوب غربی نگه می‌دارند تا آفتاب سوختگی و باد کمترین آسیب را در سال های بعد به درخت بادام وارد کند.
برای اینکه بهتر بفهمیم کدام شاخه ها بهتر است نگه دارید میتوانید از فاصله ی چند متری به درخت بادام نگاه کنید و شاخه های موردنظر برای نگه داشتن را در ذهن خود علامت گذاری کرده و مابقی را حذف کنید، با نگاه کردن از فاصله ی دور میتوانید تصویری بهتری از فرم جامی درخت در ذهن خود مجسم کنید و با این شیوه بهتر میتوانید شاخه های درست برای نگه داشتن را شناسایی کنید.
نکته ی بسیار مهم دیگر در انتخاب شاخه هایی که قرار است اسکلت جام را تشکیل دهند زاویه‌ ی آن ها با تنه است، بهترین شاخه ها در زاویه‌ ی ۴۵ درجه از تنه قرار دارند، نه کم تر و بیشتر به این موضوع نباید کم توجهی و یا بی توجهی شود، چنانچه شاخه های موجود هیچ یک زاویه‌ ی دلخواه را ندارند در شرایطی که زاویه ی باز دارند آن ها را با نوار لاستیکی تا رسیدن به این زاویه‌ ببندید و در صورت بسته بودن زاویه‌ میتوانید با یک تکه چوب این زاویه را بدهید شاخه ها در سال های بعد با همین زاویه‌ فرم می‌گیرند.
نکته ی بسیار مهم دیگری که در انجام هرس درخت بادام باید در نظر گرفته شود جهت غالب باد منطقه ای است. در زمان کاشت نهال بادام باید نهال را با زاویه‌ ی ۴۵ درجه نسبت به باد غالب منطقه ای بکارید تا در زمان هرس نیاز به توجه خاص به این موضوع نداشته باشید. در نظر گرفتن زاویه‌ی ۴۵ درجه بین شاخه های اصلی و تنه ی درخت بادام نیز به دلیل افزایش مقاومت در برابر وزش باد خواهد بود.

_ هرس باردهی:

هرس باردهی همانطور که قبلا بیان شد به منظور تحریک درخت برای تولید شاخه های بارده است و از آنجا که شکوفه های ماندگار درخت بادام بر شاخه های
با سن ۵ سال تولید می‌شوند، بنابراین معمولا در جهت
حفظ فرم کلی درخت باید شاخه های با سن بیشتر از ۵ سال را به صورت سالیانه و در اواخر زمستان انجام دهید. این هرس و در اسرع زمان می‌تواند سبب افزایش قدرت درخت در نگهداشتن شکوفه ها و تحـریک درخت برای تولید شاخه های بارده میشود.

_ هرس مدیریتی:

هرس مدیریتی که با هدف حذف شاخه های آفت زده، بیمار و یا آسیب دیده انجام میشود زمان خاصی نداشته و درواقع اورژانسی محسوب می‌شود. در این شرایط باغداران در هر زمان از فصل چه رویشی و چه فصل خواب که وجود شاخه ی آفت زده و یا بیمار را تشخیص دادند باید نسبت به حذف و سوزاندن آن اقدام کنند اما درمورد انجام هرس مدیریتی توجه به نکات زیر الزامی است:

. بارندگی:

بارندگی میتواند منجر به افزایش گسترش عامل بیماری در باغ شود، بنابراین هرس را زمانی انجام دهید که شاخه ها کاملا خشک باشند و بارندگی به فاصله ی زمانی کم پس از انجام هرس رخ ندهد، در مورد تعین تاریخ مناسب در صورتی که امکان بارندگی وجود داشته باشد بهتر است با هواشناسی هماهنگ شوید.

. هرس ممنوعه:

تنها در مورد یک بیماری هرس ممنوعه داریم و آن هم سرطان طوقه ی باکتریایی و گال باکتریایی است، در بین برخی از باغداران به غلط جا افتاده چنانچه گال تولید شده را هرس کرده و محل را با سم بپوشانند بیماری در درخت درمان میشود، در صورتی که این بیماری عملا درمان نشدنی بوده و درخت بیمار باید به طور کامل و بدون زخمی کردن گال حذف شود.
زخمی کردن گال باکتریایی تنها سبب رهاسازي باکتری در خاک شده و باکتری میتواند همراه با آب آبیاری در باغ پراکنده شود.

هرس درختان بادام | نحوه و شرایط هرس درختان و نهال بادام

. بهداشت زراعی:

رعایت بهداشت زراعی در زمان انجام هرس و پس از آن بسیار اهمیت دارد، در نظر داشته باشید شاخه هایی که هرس میکنید بیمار هستند و تماس قیچی باغبانی با آن سبب آلوده شدن قیچی میشود. اگر که قیچی را بدون ضدعفونی کردن برای درختان دیگر استفاده کنید بیماری را در باغ منتشر میکنید. برای ضدعفونی کردن قیچی یک سطل آب وایتکس ده درصد در کنار خود داشته باشید و پس از انجام هرس هر درخت قیچی را به مدت دست کم ۱ دقیقه درون آن قرار دهید.
پس از انجام هرس، شاخه های آلوده و هرس شده را به عنوان پرچین استفاده نکرده و یا در باغ رها نکنید. تمام شاخه های درست و ریز جدا شده و حتی برگ های ریخته را به خوبی جمع آوری کرده و بیرون باغ بدون تلف کردن وقت بسوزانید تا عامل بیماری و یا آفت با طور کامل از بین برود.

در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیت‌ترین نهال‌ها افتخار می‌کنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغ‌ها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما می‌توانید انواع نهال‌های میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت می‌کنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه می‌توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید اینترنتی نهال بادام یا قیمت نهال بادام و انگور و ... های باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید.

منتظر حضور شما هستیم تا تجربه‌ای بی‌نظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازه‌ای ببخشید.