کاشت درختان ازگیل

آشنایی با درختان ازگیل:

درخت ازگیل با نام علمی Mespilus germanica است. میوه است از خانواده‌ی گلسرخیان از سرده ی ازگیل ها خم خانواده با سیب، گلابی، به، زالزالک و گلابی وحشی.
اولین بار در سال ۱۶۹۰ توسط دانشمندان گیاه شناسی به نام کمپفر ، دنیای غرب با این میوه آشنا شد.
فردی تانبرگ نام این میوه رل در ژاپن مشاهده کرده و توضیحات کاملی از آن را به رشته ی تحریر درآورده است. در قرن ۱۸ ازگیل ژاپنی یک درخت زینتی به اروپا معرفی شد.
گسترش این میوه به اروپا در سال ۱۷۸۴ با کاشت آن در باغات ملی پاریس انجام شده است. گیاهان ازگیل ژاپنی در سال ۱۷۸۷ از چین به انگلستان انتقال داده شدند.
ازگیل ژاپنی در مناطق کوهستانی آمریکای مرکزی به گیاهی بومی تبدیل شده است و اغلب در مناطق مختلف به طور وحشی رها شده و بذر آن توسط پرندگان پراکنده میشود.
میوه ی ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و تا زمانی که خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست.
گوشت ازگیل پس از رسیدن از رنگ سفید به قهوه ای تغییر می یابد و کاملا نرم و شیرین میشود و مردم ایران به آن خرمای گیلان نیز میگویند. ازگیل را به صورت خام به عنوان میوه ای لذیذ، مطبوع و تقویت کننده مصرف می‌کنند. از ازگیل جهت تهیه ی شربت و کنسرو نیز استفاده می‌شود.
ازگیل در مکانی سایه روشن در جنگل های آفتابگیر رشد می‌کند و خاک مرطوب، سبک و شنی با خاک برگ یا خاک سنگین رسی و به خوبی زهکشی شده برای کشت آن مناسب است.
ازگیل حدود ۱۰ هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کشت میشد.
در حال حاضر ازگیل در همه ی جنگل های شمال ایران از ارسباران تا چناران( بجنورد) و در همه ی بلندی های کرانه های دریا در دامنه ی جنوبی البرز و مناطق استپی می‌روید.
ازگیل شامل آب، قند، اسیدهای آلی( اسید مالیک، اسید سیتریک، اسید تارتاریک) تانن، لعاب، اسید بوریک است. هسته ی ازگیل به علت داشتن اسید سیانیدریک، عنصری سمی است و باید از خوردن آن اجتناب کرد.
ازگیل درختی خزان کننده است. ارتفاع آن تا ۶ متر رشد می‌کند. برگ های این درخت از درختان جنگلی بوده و بیضوی و نوک تیز است. شاخه هایش خار دارد، ریشه ی عمودی و پوستی خاکستری نقره ای از مشخصات اختصاصی آن است. از اواخر فصل بهار گلدهی را آغاز می‌کند. شکوفه هایش به رنگ سفید و خوشبو است. گل هایش دو جنسیتی و گرده افشانی توسط زنبور صورت می‌گیرد. طول عمر این درخت ۳۰ تا ۵۰ سال است. برگ هایش در زیر کرک های متراکم دارند.

نحوه ی کاشت و تکثیر درختان ازگیل:

برای کاشت ازگیل ۴ روش وجود دارد. کاشت بذر، کاست قلمه، کاشت پیوند، کاشت مستقیم نهال.
بهترین و مطمئن ترین روش، روش کاشت مستقیم است. کاشت درخت ازگیل مناسب مناطق نیمه گرمسیر، معتدل و نیمه سردسیر است.
کاشت و پرورش این درخت بسیار آسان و کم دردسر است.

_ کاشت بذر ازگیل:

هسته ی میوه ی ازگیل بسیار سفت و محکم است. از این جهت باید ابتدا در محلول آب گرم و سولفوریک اسیر قرار بگیرد تا پوسته ی آن جدا شود و سپس به مدت ۱۰ هفته در مکانی سرد و مرطوب نگهداری کنید. پس از آن میتوانید در خاکی مناسب، در دمای اتاق، دانه ها را بکارید تا جوانه بزنند و شروع به رشد کنند. این روش مناسب برای کاشت خانگی است چرا که زمان بر بوده و به صورت قطعی نتیجه ی مطلوب را تضمین نخواهد کرد. زمان مناسب برای کاشت بذر اوایل بهار است.

_ کاشت قلمه:

در این روش شاخه ای سالم و پربار با قطر مطلوب و مناسب را به اندازه ی ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر جدا کنید و با افزایش هورمون ریشه زایی به قلمه، آن را داخل خاکی با زهکشی مناسب و حاصلخیز بکارید و آبیاری کنید. توجه داشته باشید که قلمه را در مکانی پرنور بکارید. مناسب ترین زمان برای کاشت قلمه ازگیل به این روش در اواخر فصل زمستان است.

_ کاشت پیوند:

در روش پیوند درخت ازگیل، شما می‌توانید از یک درخت پربار و سالم با میوه های مرغوب، پیوندک هایی را تهیه کرده و سپس بر پایه ی گلابی، زالزالک و یا به، عمل پیوند را انجام دهید. بهترین زمان کاشت به این روش در اواخر فصل زمستان است.

_ کاشت مستقیم نهال ازگیل:

این رو مطمئن ترین روش کاشت نهال ازگیل است، چرا که شما نهال های آماده را با کیفیت مرغوب و تضمین شده از نهالستان ها تهیه میکنید و با کمترین ریسک کاشت ازگیل را انجام میدهید و باغ پرسود و درآمدی برای خود احداث میکنید.

فصل و اقلیم مناسب کاشت نهال ازگیل:

اقلیم مناسب برای کاشت نهال ازگیل و پرورش آن، آب هوای مدیترانه ای و معتدل و گاها نمیه گرمسیر و نیمه سردسیر است. درخت ازگیل در مناطق مرطوب نسبت به مناطق خشک رشد بسیار بهتری دارد‌. این درخت نسبت به سرمای سوزناک و طولانی و همچنین گرمای بیش از حد حساس است.
با این حال، در صورت وقوع سرمای دیررس بهاره، درخت ازگیل از خود مقاومت نشان داده و باز هم عمل میوه دهی آن به تاخیر نمی افتد. همچنین این درخت تا دمای منفی ۱۸ درجه سانتی گراد را می‌تواند تحمل کند، اما به شرطی که منطقه ی کاشت درخت ازگیل تعداد ساعات زیادی در اوج سرما قرار نگیرد.
کاشت درخت ازگیل را بین آبان تا اسفند انجام دهید.

خاک مناسب برای کاشت درخت ازگیل:

برای کاشت نهال ازگیل، نیاز به خاکی زهکشی شده، سبک و مرطوب دارید که آب با سرعتی متعادل نه چندان سریع و نه چندان کند، در آن جریان یابد. بهترین خاک برای کاشت ازگیل، خاک لومی است که درواقع بهترین خاک برای باغبانی محسوب می‌شود. برای تهیه ی خاک لومی باید ۵۰ درصد شن و ماسه را با ۲۵ درصد سیلت( گل و لای) و ۲۵ درصد خاک رس ترکیب کنید. همچنین در طی سال های رشد نهالتان، می‌توانید به خاک خود مقادیر مشخصی خاک برگ نیز به طور سالانه اضافه کنید.

نحوه ی آبیاری نهال و درخت بالغ ازگیل:

برای درک میزان آب مورد نیاز با کاشت درخت ازگیل، به این موضوع توجه داشته باشید که جنگل های وحشی این درخت در اقلیم هایی با بارش سالانه حداقل ۷۰۰ میلی متر توسعه می یابد.
نهال ازگیل به آبیاری روزانه و خاک مرطوب دائمی نیاز دارد و درخت آن نیز اگر در منطقه ی پرباران کشت نشده، باید حداقل در فصل پاییز و زمستان به قدر کفایت هر دو یا سه هفته یکبار آبیاری شود. ارقام زینتی این گیاه نیز به آب نسبتا زیادی نیاز دارند و چندان تفاوتی بین آن ها وجود ندارد.
پس از کاشت نهال ازگیل، حداقل در شش هفته ی ابتدایی باید به طور روزانه نهال خود را آبیاری نمایید و پس از آن تا دو سالگی درخت، میتوان به آبیاری هفتگی یا ده روزه پرداخت. از سال هفتم بعد از کاشت درخت ازگیل، گیاه به بلوغ کامل میرسد و تا ۶۰ سالگی هر ساله بین ۳۰ تا ۷۰ کیلوگرم محصول میدهد. بنابراین اگر به خوبی از آن مراقبت کنیم، گیاهی پربازده خواهد بود.

                                                                                           در مورد نهال بیشتر بخوانید : روش های پیوند درخت توت                                                                

کاشت درختان ازگیل

نحوه ی کوددهی نهال ازگیل:

درخت ازگیل به دلیل ریشه های قدرتمند و رونده ای که دارد، توانایی بالایی در جذب مواد مغذی خاک از خود نشان می‌دهد. بنابراین کوددهی درخت ازگیل تنها یکبار در سال و آن هم در ابتدای بهار انجام میشود. کودی که ما برای کاشت درخت ازگیل توصیه میکنیم، کود ۲۰-۲۰-۲۰ است که در هر متر مربع حدود ۷۰ گرم از آن کفایت خواهد کرد.
البته بهتر است لایه ای نازک از خاک برگ یا کود پوسیده ی دامی نیز روی کود پخش شده قرار داده شود و پس از آن آبیاری مختصری نیز انجام گیرد. همین اقدام ساده نیاز باغ ازگیل شما را برای یک سال تامین خواهد کرد.

هرس درختان ازگیل:

این نوع درخت نیاز به هرس ندارد و حتی شاید هرس آن به ضرر درخت تمام شود و با این حال محدود به شاخسار که شکسته و یا آسیب دیده و یا شاخه های مسن که مزاحم رشد شاخه های جوان تر هستند میشود. با این اوصاف بهتر است عملیات هرس در فصل خواب درخت اواخر فصل زمستان انجام گیرد.

نور و دمای مناسب برای درختان ازگیل:

درخت ازگیل به نور خورشید نیاز فراوان دارد. به ویژه نور خورشید کافی برای درخت در زمان میوه دهی ضروری است. نور شدید به ویژه اگر همراه با دمای بالا باشد اصلا مناسب این گیاه نیست.
درخت ازگیل در فصل رکود و خواب و در طی زمستان می‌تواند سرما را تا حدود -۲۸ درجه تحمل کند. البته به شرط اینکه در محل کاشت آن بادهای سرد و شدید زمستانی وجود نداشته باشد. در صورت سرمای شدید و وزش باد شاخسار درخت خشک خواهند شد و آسیب خواهند دید.

نحوه ی کاشت هسته ی ازگیل در گلدان:

برای کاشت هسته ی ازگیل در گلدان لازم است، یکی از ازگیل های رسیده و سالم را انتخاب و هسته ی میوه را به آرامی جدا کنید و با آب ولرم خوب بشویید، به شکلی که قسمت های گوشتی میوه به طور کامل از روی هسته پاک بشود. مراحل کاشت این میوه در گلدان به شرح زیر است:

۱. میوه ی ازگیل را با چاقوی تیز پوست بکنید و هسته ی میوه را از داخل گوشت خارج کنید. برای اینکه هیچ گوشتی روی هسته باقی نماند، هسته را برای ۲۴ ساعت، داخل ظرفی حاوی آب ولرم در محیط گرم و کم‌ نور قرار دهید تا باقی مانده ی گوشت میوه به خوبی نرم و از روی سطح هسته پاک شود.
۲. در این مدت ۲ مرتبه آب را عوض کنید تا بذرها در آب نگندد.
۳. توجه داشته باشید که هسته ی ازگیل پوست سفت و محکمی دارد که می‌تواند مانع از جوانه زنی آن شود. بنابراین بهتر است، برای آماده ساختن بذرها آن ها را بلافاصله بعد از بیرون آوردن از میوه در میان موادی که کمی رطوبت نگه میدارد مانند پیت خزه، کوکوپیت و... به مدت ۲ تا ۳ ماه در طبقات پایینی یخچال در دمای ۱ تا ۵ درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
۴. بعد از این مدت، هسته ی ازگیل را در بستر کاشت مناسب با زهکشی و حاصلخیزی کافی در عمق ۲ سانتی متری بکارید و آن را در محیطی نیمه سایه و دمای ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
۵. معمولا بین ۱۵ روز تا یک ماه و در برخی مواقع هم دو ماه، جوانه ها از خاک خارج میشوند‌. حالا کافیست در فصل پاییز که نهال های شما خزان کردند، آن ها را از گلدان کوچک اولیه درآورده و در گلدان بزرگ تری بکارید.

نحوه ی برداشت ازگیل:

برداشت میوه ی ازگیل کار چندان پیچیده و سختی نیست و مانند سایر درختان مثمر انجام میشود. برای برداشت میوه ی ازگیل نیاز به یک چاقو یا قیچی به اضافه سبد یا جعبه دارید. میوه ی ا،گیل را با دست خود بگیرید و بکشید تا از شاخه جدا شود و در صورت نیاز با استفاده از قیچی این کار را انجام دهید.

کاربرد ازگیل:

. به صورت خام مصرف میشود.
. به صورت طبخ شده مصرف میشود.
. در طب سنتی استفاده می‌شود.
. از برگ درخت آن نیز استفاده ی دارویی میشود.
. برای تهیه رب و ژله و مربا استفاده میشود‌.

بهترین گونه های نهال ازگیل:

۱. جنگلی:

خاستگاه آن کشور ایران است. دیرگل میباشد. در دوسالگی شروع به میوه دهی می‌کند. دارای برگ قلبی شکل با لبه های تیز و رنگ سبز تیره است. نسبت با سرما مقاوم است. کوتاه قامت است و عمر آن ۲۵ تا ۳۵ سال میباشد. طعم ترش و شیرین دارد. اندازه میوه بزرگ بوده و وزن هر کدام ۵۰ گرم حدودی است.

۲. ژاپنی:

برخلاف نامش بومی چین است. به عنوان یک درخت زینتی محبوبیت دارد. در داخل گلدان نیز قابل پرورش است. در برابر آفات و بیماری و شرایط آب و هوایی مقاوم میباشد. دیرگل می‌دهد و در دوسالگی شروع به محصول دهی می‌کند. عمر آن حدود ۳۰ سال است. ارتفاع آن حدود ۶ متر است‌. وزن هر میوه ۳۰ تا ۵۰ گرم است. طعم آن شیرین و گس است.

۳. پیوندی:

نهالی با برگ های شیار دار، شکلی زیبا و جذاب میباشد. زادگاه آن فرانسه است. در برابر سرما و گرما و خشکی مقاوم است. باردهی و عملکرد به سزایی دارد. چوبی محکم و بادوام دارد. از این رو ور برابر باد و آفتاب سوزان و کم‌ آبی مقاوم است. در یک سالگی بار می‌دهد. عمر مفید و اقتصادی آن ۲۰ سال است. بسیار شیرین و آبدار است. قبل از رسیدن برداشت می‌شود تا پوسیده و خراب نشود.

* خواص ازگیل:

_ غنی از ویتامین:

سرشار از ویتامین های ضروری است. یک منبع طبیعی از ویتامین A است. برای حفظ سلامت بینایی، تقویت سلامت پوست و تقویت سیستم ایمنی موثر است.
با دارا بودن ویتامینC، تقویت کننده سیستم ایمنی، به محافظت در برابر بیماری و عفونت ها کمک می‌کند. آنتی اکسیدان قدرتمند در بهبود زخم، تولید کلاژن، کاهش تنش اکسیداتیو نقش دارد. حاوی ویتامین E بوده، یک آنتی اکسیدان که به محافظت از سلول های شما و بهبود سلامت پوست کمک می‌کند. نقش مهمی در حفظ سلامت مو و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن دارد.

_ مواد معدنی:

منبعی عالی از پتاسیم بوده که به حفظ فشار خون، عملکرد عضلات، سلامت قلب کمک می‌کند.
سرشار از منگز است، به سلامت استخوان، تولید کلاژن و متابولیسم انرژی کمک می‌کند.
مس ماده معدنی دیگر است که در ازگیل یافت می‌شود. به تشکیل گلوبول های قرمز و جذب آهن کنک می‌کند.

_ تقویت سلامت قلب:

برگ های درخت ازگیل حاوی ترکیبات قدرتمندی هستند که ممکن است به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کنند. این برگ ها دارای خواص هایپولیپدمیک هستن و کاهش سطح کلسترول، تری گلیسرید و جلوگیری از تصلب شرایین کمک می‌کنند. نصف منظم چای برگ ازگیل یا گنجاندن برگ های ازگیل در رژیم غذایی می‌تواند به حفظ سلامت قلب کمک کند.

_ حفظ سلامت سیستم تنفسی:

خواص دارویی برگ ازگیل شامل تقویت سلامت سیستم تنفسی نیز می‌شود. برگ ازگیل به طور سنتی در طب چینی استفاده می‌شود و اعتقاد بر این است که به کاهش سرفه، دفع خلط و تسکین التهاب دستگاه تنفسی کمک می‌کند. چای برگ یا عصاره ی برگ به عنوان داروهای طبیعی برای مشکلات رایج تنفسی استفاده می‌شود.

_ غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی:

میوه ی ازگیل سرشار از آنتی اکسیدان به ویژه ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها هستند که به خنثی کردن رادیکال های مضر در بدن کمک می‌کند. این خواص آنتی اکسیدان می‌تواند به محافظت از DNA سلول ها در برابر آسیب، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن و جلوگیری از پیری کمک کند.

_ حفظ سلامت دستگاه گوارش:

ابن میوه حاوی مقدار زیادی فیبر رژیمی است و به هضم غذا کمک می‌کند و از یبوست جلوگیری میکند. فیبر به منظم بودن حرکات روده کمک میکند. به رشد باکتری های مفید روده کمک می‌کند. وزن سالم را حفظ میکند.

* مزایا و فواید درخت ازگیل:

_ مزایای زیست محیطی:

این درخت به دلیل طبیعت همیشه سبزش در تمام طول سال سایه ایجاد میکند. نیاز به تهویه ی هوا در تابستان های گرم را کاهش می‌دهد. ریشه های عمیق درخت به تثبیت خاک، جلوگیری از فرسایش و به سلامت کلی خاک کمک می‌کند.

_ حفظ تنوع زیستی:

این درخت پرندگان و حشرات مفید را جذب می‌کند. به حفظ تنوع زیستی در باغ یا مناطق اطراف کمک می‌کند. از اکوسیستم محافظت نمی‌کند.

* مضرات و عوارض جانبی میوه ی ازگیل:

_ واکنش های آلرژیک و حساسیت ها:

با احتمال کم‌ آنا ممکن است برخی افراد واکنش آلرژیک به این میوه نشان دهند. علائمی شامل خارش، کهیر، تورم، مشکل تنفسی یا در موارد شدید، آنافیلاکسی باشد.

_ ناراحتی گوارشی:

مصرف بیش از حد این میوه می‌تواند منجر به ناراحتی دستگاه گوارش شود. علائم آن ممکن است شامل نفخ، گاز، شکم درد، اسهال یا یبوست باشد.

_ تداخل با داروها:

این میوه حاوی ترکیباتی است که ممکن است با داروهای خاصی از جمله رقیق کننده های خون، ضدانعقادها تداخل داشته باشد. این ترکیبات میتوانند اثربخشی دارو را تغییر دهند یا خطر خونریزی را افزایش دهند.

_ محتوای اگزالات:

این میوه دارای اگزالات است. ماده ی طبیعی موجود در بسیاری از غذاها ک می‌تواند به تشکیل سنگ کلیه در افراد مستعد کمک کند.

_ تاثیر بر سطح قند خون:

یه محتوای قند موجود در میوه باید توجه شود. زیرا حاوی فروکتوز است که نوعی قند است.

کاشت درختان ازگیل | نحوه کاشت درخت و نهال ازگیل

آفات و بیماری های درختان ازگیل:

_ شته:

حشره ی کوچک سیاه وسبزرنگی است که خسارت زیادی به درختان وارد میکند. سوسک ها در پشت برگ های گیله شروع به مکیدن شیره برگ کرده و موجب ضعف شاخه و ریزش گل ها میشود.

_ لاروها:

بچه حیوانات دگرگون شده هستند که به گیاهان آسیب میرسانند. از لاروهای آسیب زای ازگیل شب پره و سوسک زنبور عسل هستند.

_ کرم صدپا:

گونه از حشرات است که به درخت ازگیل حمله کرده و به آن آسیب می‌زند.

_ سفیدک برگ:

نوعی بیماری که موجب ایجاد لکه های سفید روی برگ میشود، رنگ برگ را تغییر داده و سپس موجب ضعف و ریزش برگ میشود.

_ زنگ:

نوعی بیماری که موجب ایجاد لکه های زرد روی برگ و میوه میشود.

_ پوسیدگی ضعیف شدن ریشه:

نوعی بیماری که موجب پوسیدگی ریشه گیاه میشود. پایه ی درخت را ضعیف می‌کند.

در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیت‌ترین نهال‌ها افتخار می‌کنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغ‌ها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما می‌توانید انواع نهال‌های میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت می‌کنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه می‌توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال ازگیل و گردو و ... های باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید.

منتظر حضور شما هستیم تا تجربه‌ای بی‌نظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازه‌ای ببخشید.