آفات و بیماری های درختان شلیل

درخت شلیل نیز همانند درخت هلو و آلو انواع بیماری ها و آفات مختلف و زیادی دارد که به دلیل بالا بودن میزان شیره گیاهی در بافت های تنه ای درخت این آفات را به خود جذب میکنند .هلو و شلیل دو میوه بازار پسند و سودآور در بخش کشاورزی میباشند که جزو درختان هسته دار با قابلیت کاشت در اکثر نقاط کشور(آب و هواهای مساعد به کاشت) میباشند. این درختان به دلیل مقاومت و سازگاری بالایی که با خاک منطقه کاشتی دارند حتی میتوان در مناطق جنوبی و نیمه بیابانی نیز این ارقام میوه را کاشت.برای کسب اطلاعات هرچه بیشتر درمورد ارقام قابل کشت در مناطق محروم کشاورزی به بخش ارقام نهال شلیل مراجعه بفرمایید. 
این درخت در مقایسه با انواع درختان میوه عمر اقتصادی کمتری دارد و به آفات و بیماری های زیاد و مختلفی دچار میشود. 
در بین این آفات شته ها ،کرم ها،شپشک ها،سوسک ها و کنه از انواع آفات آسیب زای درختان شلیل به حساب می آیند . این بیماری ها عمدتا منشا و عامل باکتریالی و قارچی و همچنین در بعضی مواقع عاملی نماتد دارند . علاوه بر بیماری های اختصاص یافته ی درختان شلیل انواع بیماری های درختان هلو و آلو نیز میتوانند به میوه و برگ و در طیف وسیع به تنه درختان شلیل آسیب بزنند ،امروز با مهم ترین آفات درختان شلیل آشنا خواهیم شد . بهترین و سالم ترین درختان شلیل که بدون آفت هستند در نهالستان یشیل نهال به صورت گلدانی چهارفصل کاشت و ریشه باز عمده و خرده موجود میباشند. برای خرید نهال میوه پیوندی به صفحه اصلی وبسایت مراجعه کنید.

رایج ترین آفات درختان شلیل

۱_آفت کرم آلو آسیب زای درختان هلو و شلیل
۲_آفت سرشاخه خوار هلو آسیب زای درختان هلو و شلیل 
۳_آفات شپشک ها و سپردار ها درختان شلیل 
۴_آفت شته درختان شلیل 
۵_آفات چوب خوار و پوست خوار درختان شلیل 
۶_آفات کنه درختان شلیل 

رایج ترین بیماری درختان شلیل 

۱_بیماری لب شتری(پیچیدگی برگ )درختان هلو و شلیل 
۲_بیماری شانکر تنه درختان هلو و شلیل 
۳_بیماری لکه غربالی درختان شلیل 
۴_بیماری سفیدک سطحی درختان شلیل 
۵_بیماری پوسیدگی قهوه ای (مومیایی)درختان شلیل 


 مهم ترین و بدترین و رایج ترین آفات درختان شلیل


۱_آفت کرم آلو درختان شلیل 

یکی از شناخته شده ترین آفات درختان شلیل کرم آلو میباشد که در فصل بهتر با تغذیه از سرشاخه های تازه روییده درختان به او آسیب میزند و در نتیجه ی این کار کرم آلو درخت خشک میشود . با رشد و پرورش تدریجی جوانه های جدید درختان شلیل ،لارو و تخم های این کرم که بر روی شاخه و برگ و میوه درختان شلیل امکان ورود به داخل میوه را پیدا میکنند ،و به جهت رشد و بالغ شدن از بافت و هسته ی میوه شلیل تغذیه میکنند . علاوه بر این اتفاقات ،لارو این کرم با ایجاد دالان هایی در ساختار سرشاخه درختان شلیل ،باعث ترشح صمغ از ناحیه ی شاخه میشوند . 

کرم الو یکی از افات مهم میوه درختان هسته دار از جمله شلیل است. لاور این افت با تغذیه از میوه خسارت قابل توجهی به میوه های درختان میزبان وارد میکند.

خسارت عمده این افت شامل تغذیه لاور از گوشت یا پریکارپ میوه می باشد.

ضمن این که لاور های این افت رفتار سرشاخه خواری نیز داشته و با تغذیه و حفر تونل در سرشاخه های تازه روییده شده باعث خشکیدگی انها میشود.

میوه های کرم زده در صورتی که لاور میوه را ترک کرده باشند محتوی توده متراکم فضولات سیاه رنگ ان می باشد که به شدت از ارزش اقتصادی محصول میکاهد.

در نتیجه میوه های افت زده قابلیت ارایه به بازار مصرف را از دست میدهند.

در مرحله اول رشد, این افت باعث ریزش شدید میوه های جوان میگردد.

کرم الو میتواند بین 1 تا 3 نسل در سال داشته باشد.

تخم های این افت پهت و بیضی شکل است و دارای یک پوشش با لبه های نامنظم, به رنگ سفید شیری که در انتهای مرحله رشد به رنگ زرد درمیاید, پس از چند روز حلقه جنینی قرمز رنگ در ان قابل مشاهده است.

لاورهای کاملا رشد کرده 7/5 تا 9/5 میلی متر طول دارند و تقریبا به رنگ صورتی میباشند.

شفیره کرم الو به وسیله تارهای محکم سفید رنگ ابریشمی احاطه شده اند, در زیر پوست درختان و در روی زمین مشاهده میشوند.

بیولوژی این افت بسیار شبیه کرم سیب است, زمستان گذرانی افت به صورت لاورهای کاملا رشد کرده در داخل پیله ابریشمی در داخل شکاف تنه, زیر پوسته, بقایا و باقی مانده دیر درختان میزبان میباشد.

لاورهای نسل اول معمولا روی برگ های تازه فعالیت نموده و دالان هایی به اندازه کمتر از 6 میلیمتر در زیر پوست ایجاد میکنند که در مرحله ابتدایی به حالت دست نخورده باقی مانده, اما پس از مدتی چروکیده شده و به رنگ قهوه ای روشن آمپولی شکل به همراه فضولات لاوری در می ایند, حالت آمپولی شکل معمولا در انتهای کاسه گل میوه مشاهده می گردد.

در نسل اول حمله افت که مصادف با مراحل ابتدایی رشد میوه میباشد, حمله افت باعث ریزش زود هنگام میوه ها میشود, در نسل های بعد ممکن است میوه تا زمان برداشت روی درخت باقی بماند.در هر صورت میوه هاب الوده غیرقابل عرضه به بازار میباشند.

یکی از راه های عمده گسترش این افت در مناطق اطراف پروازهای حشرات کامل میباشد,

مبادلات تجاری محصولات کشاورزی به خصوص میوه های هلو شلیل و سیب و گلابی و زردالو ودیگر میوه های میزبان میتوانند عامل انتقال و انتشار این افت به کشورهای غیرالوده باشند.

روش کنترل، مقابله،درمان و مبارزه و پیشگیری آفت کرم آلو درختان شلیل

شما به راحتی با هرس شاخه و برگ ضعیف درختان شلیل کیتوانید حجم این آفت را کاهش داده و یا میتوانید از سمومی مانند دیارینون ،کلرپیریفوس،مالاتیون،فن والریت و همچنین فوزالن برای کنترل و درمان و حتی پیشگیری از ابتلا به این نوع آفت جلوگیری کنید . 

برای پیشگیری استفاده از نهال الوی سالم و گواهی شده در مورد تایید جهاد کشاورزی.

کنترل زراعی:

هرس شاخه های آلوده و سوزاندن آنها

جمع اوری و معدوم کردن میوه های آلوده

بستن گونی دور درخت به منظور ایجاد پناهگاه مناسب برای زمستان گذرانی افت

مدیریت تغذیه و جلوگیری از مصرف بی رویه ازت

مدیریت آبیاری با انجام آبیاری در فواصل کوتاه و حجم آب کمتر

کنترل شیمیایی:

پایش باغ با قراردادن تله های فرمونی در اوایل فصل بهار باید انجام پذیرد. تله ها تشخیص خواهند داد که اولین پروانه ها چه زمانی شروع به فعالت میکنند. نظارت بر پرواز آن ها زمان تخم گذاری و شروع فعالیت لاورها را تعیین میکند. در نتیجه بر طبق ان کشائرزان میتوانند در بهترین زمان ممکن مبارزه با افت را شروع کنند. لازم بع ذکر است که برای پایش پروانه های نسل بعد همچنان باید نظارت تله ها ادامه داشته باشند.

۲_آفت سرشاخه خوار درختان شلیل 

این نوع آفت علاوه بر حمله به درختان شلیل و هلو به انواع درختانی همچون زالزالک،زردآلو و بادام نیز حمله ور میشود . 
لارو این آفت زمیتان خود را برای در امان ماندن از سوز سرمای زمستانه ،زمستان خود را در درون جوانه های گیاه میگذرانند. 
لارو این آفت با آغاز فصل گرما و بهار به سرشاخه ها و جوانه های تازه ی درخت شلیل حمله میکند و غنچه های درختان را رفته رفته میریزند . لارو آفت سرشاخه خوار با ایجاد یک تونل به داخل میوه محیط راه ورود خود را به داخل میوه باز میکند که بعد از مدتی میوه های آسیب دیده شروع به ریزش میکنند .

نوعی افت و بیماری نهال است که در اکثر مناطق میوه دار کشور رایج است. و یکی از آفات مهم درختان هلو و شلیل بادام و زردالو است. فعالیت تغذیه ای این لاور را میتوان به سه صورت مشاهده کرد:تغذیه از جوانه ها و جوانه های باز, تغذیه از شاخه های نرم و لطیف و تغذیه از میوه ها.

سرشاخه خوار پروانه ای است کامل به قطر 11 الی 15 میلی متر. بال های بالایی مستطیل و با لکه های لوزی سیاه بال های پایین خاکستری روشن با زمینه قهوه ای است.

یکی از ویژگی های متماز کننده حشرات کامل وجود پالپ های ضخیم است که جلوتر از سر امتداد میابد. تخم های این پروانه بیضی شکل و ابعاد ان 0.4 تا 0.25 میلی متر است.

تخم ها ابتدا سفید میشوند و به تدریج زرد مایل به نارنجی میشوند. لاور سال اول قرمز روشن, تقریبا قهوه ای است. رنگ لاور دو ساله قهوه ای ایست که به تدریج قرمز میشود.

غشاهای شفاف بین بخش های شکم لاور جلوه خاصی به لاور میبخشد که این ویژگی لاور این افت را از سایر افات درختان میوه سردسیری متمایز میکند. طول لاور در حداکثر رشد به 13 میلی متر میرسد. رنگ شفیره قهوه ای است و طول ان 5.5 تا 6 میلی متر است.

سرشاخه خوار دو نسل در سال دارد و به صورت لاور 2 ساله در جوانه های درختان میوه زمستان گذرانی میکند. بعداز خروج از خواب زمستانی با شرایط حرارتی مناسب, جوانه ها در مرحله کاملا متورم شروع به کار میکنند. لاورها ابتدا از جوانه و غنچه ها سپس از گل ها تغذیه میکنند.

یکی از راه های ساده شناسایی این افت, مشاهده ترشحات لاور از سوراخ های ورودی جوانه و غنچه و میوه است.

در این مرحله لاور ها 4 الی 6 جوانه یا گل تغذیه میکنند و اندام های زایشی ان را از بین میبرند.

پس از ریزش گلبرگ ها در محل اتصال اخرین برگ وارد شاخه های جوان و باز میشوند و از بالا به پایین شروع به تغذیه میکنند. زمانی که لاورها به قسمت های سخت و چوبی میرسند ان را رها کرده و به شاخه دیگر مجاور حمله میکنند. انها متوسطا 4 شاخه را از بین میبرند.و سپس به میوه نارس حمله میکنند.

سوراخ ورود این لاورها معمولا در جایی است که دم به میوه میپیوندد و باعث ریزش میوه میشود.  پس از رشد کامل, لاورها میوه را ترک میکنند و در شکاف های سطح خاک به صورت توده ها, برگ ها پوسیده و علف های هرز زیر درختان تبدیل به شفیره میشوند.

گاهی اوقات شفیره روی تنه و شاخه های ضخیم درختان ظاهر میشود. در شرایط دماوند ظهور تمامی حشرات نسل زمستانه از اواخر خرداد اغاز میشود. پس از جفتگیری, پروانه ها به تنهایی 60 تخم میگذارند و به ندرت به چند گروه تقسیم میشوند.

پروانه های این نسل تقریبا تمام تخم های خود را صرف میوه ها میکنند و به ندرت روی انتهای شاخه های جوان و خمیری میگذارند.

بدترین بیماری های درختان شلیل

روش کنترل، مقابله،درمان و مبارزه و پیشگیری آفت سرشاخه خوار درختان شلیل 

استفاده از تله فرمونی برای جلوگیری از ایجاد و حمله این آفت بهترین و ساده ترین راه میتواند باشد. 
اگر حجم این آفت در درختان بیش از دو سه شاخه آلوده بود شما باید با استفاده از آفت کش های ارگانوفسفات به همراه روغن های معدنی از شر آسیب این آفات خلاص شوید .

مبارزه مکانیکی: جمع اوری میوه های الوده ریخته شده و حذف هر دو نسل اول زمستانه و تابستانی و هرس درختان بهاره قبل از پایان دوره تغذیه لاور در شاخه ها در کاهش جمعیت افت ضروری است.

کنترل شیمیایی:بهترین زمان سم پاشی برای نسل اول سرشاخه خوار شلیل وهلو زمانی است که جوانه ها کاملا متورم شده و گلبرگ ها در حال ریزش هستند (همراه با هرس) و برای نسل دوم اواسط تیرماه قبل از ورود لاورها میباشد. در سال اول با سمی نفوذی مانند دیازینون به داخل میوه است.

۳_آفات شپشک ها و سپردار های درختان شلیل

مخرب ترین آفات درخت شلیل همین شپشک و سپردارهای درختان شلیل میباشد که علاوه بر آسیب به باروری سبب کاهش مقاومت درخت نیز میشوند این آفات با تغذیه از شیره گیاه به مرور سبب خشک شدن درختان شلیل میشوند قیافه و ساختار سپردار ها خیلی متفاوت تر از شپشک ها میباشد ،به طوری که لایه خارجی پوستی بدن سپردار ها همانطور که از نامشان پیداست سخت تر از آفت شپشک میباشد .به علاوه مقاومت این آفات با توجه به ساختار بدنی شان خیلی متفاوت میباشد و سپردار ها مقاومت بالاتری نسبت به شپشک ها در مواجه با سموم دارند این آفات زمستان را در داخل پوسته مرده درختان شلیل میگذرانند . 

روش کنترل، مقابله،درمان و مبارزه و پیشگیری آفت شپشک و سپردار های درختان شلیل 

خوب است که قیافه و شکل این آفات را بشناسید و با کنترل ومشاهده روزانه درختان شلیل از افزایش بیش از حد این بیماری جلوگیری کنید اگر دیدی میزان این آفت بقدری بالا رفته که کل تنه و شاخه را دیگر گرفته است بهتر است از روغن آمولسیون کننده ، سم های اتیون و دیازینون و یا میتوان از سمومی همچون دیمیداکلوپراید ،مالاتیون و یا صابون محلول استفاده کنید . در غیر این صورت اگر میزان این آفات کنترل نشد بهتر است شاخه و برگ و تنه درخت را بریده و بسوزانید . 

۴_ آفت شته درختان شلیل

این نوع آفات جزو کم خطر و آسیب ترین آفات درختان میوه به حساب می آیند ،شته ها با تغذیه از شیره ی گیاه مواد فتوسنتزی گیاه را کاهش میدهند .
شته زمانی برای درختان شلیل و هلو بسیار آسیب زا و مضر است که با تولید ماده چسبناک یا همان عسلک بر روی سطح درختان شلیل محیط و شرایط رشد انواع پاتوژن ها و قارچ ها را فراهم بکند . 
تغذیه ی این آفات از شیره گیاه سبب کاهش مواد فتوسنتزی میشود و به تدریج سبب اختلال فیزیولوژیکی در بافت درختان میگردد به نتیجه ی این اختلال تغییر شکل درختان و گیاه ها می باشد. 

روش کنترل، مقابله،درمان و مبارزه و پیشگیری آفت شته درختان شلیل

همانطور که میدانید سرعت رشد این آفات بسیار بالا میباشد و تنها روش از بین بردن آن نیز استفاده از سموم کشاورزی است . کشاورزان محترم میتوانند با استفاده از ترکیبات روغنی به همراه سموم اتیون در فصل بهار این آفت را کنترل بکنند . علاوه بر آن استفاده از سمومی مانند پریمیکارب ،سن دیکلرووس،آبامکتین،ایمیداکلوپرایدو استامی پراید ، در زمان حمله با حجم بالای این آفت توصیه میشود . 

۵_آفات چوب خوار و پوست خوار درختان شلیل 

این آفت یکی از هزاران آفت رایج باغات شلیل میباشد که به وفور میتوان در تمام نقاط ایران یافت کرد . 
تخم های این آفت همواره بر روی تنه درختان شلیل قابل رویت می باشد ،بعد از آنکه لارو این آفات از تخم های خود بیرون می آیند اولین آسیب مخرب میوه شلیل را آغاز کرده و با خوردن جوانه های گیاه و گل های شلیل میکند که در صورت کنترل نکردن باعث ناباروری درختان شلیل میشود. علاوه آن لارو آفات چوب خوار و پوست خوار از پوست درختان نیز تغذیه و سد مقاومتی درختان را تضعیف میکنند . 
بلوغ این آفات نیز با تغذیه سرشاخه درختان شلیل آغاز میشود و بعد ها با ایجاد صمغ هم زمینه رشدی دیگر بیماری ها را باز کرده و هم سبب خشک شدن نواحی حیاتی درختان شلیل میگردند.

این افات ازجمله پررنگ ترین افات درختان شلیل هستند که در سرار ایران گزارشده اند. این حشرات به طور معمول روی تنه درختان تخم گذاری میکنند. لاورها پس از خروج از تخم به خوردن جوانه و گل ها میپردازند و ممکن است منجر به ناباروری شکوفه ها شوند. علاوه بر این لاور های این افات از پوست درختان هم تغذیه میکنند. پس از بلوغ این افات شروع به تغذیه از سرشاخه های درختان میکنند و میتوانند با ترشح صمغ درختان را ضعیف کرده و به خشک شدن ان ها منجر شوند.

روش کنترل، مقابله،درمان و مبارزه و پیشگیری آفات چوبخوار و پوست خوار درختان شلیل

بهترین راهکار مقابله با این آفات ،هرس به موقع و اصولی درختان میباشد ،برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش صحیح ارقام نهال میوه و گردو به بخش مقالات مراجعه بفرمایید ،خوب است بدانید بعد از هرس درختان شما با مسدود کردن راه ورود لارو ها با خمیر تدخیلی سمی میتوانید رشد این آفات را کنترل کنید ،علاوه بر آن استفاده از سمومی مانند مالاتیون،کلرپیریفوس و دیازینون قبل از تخم گذاری توصیه میشود.

برای مقابله با این افات هرس منظم درختان و مسدود کردن محل ورود لاورها با استفاده از خمیر های تدخیلی سمی توصیه میشود. همچنین استفاده از سموم مانند مالاتیون و کلرپیریفوس ودیازینون قبل از تخم گذاری میتواند موثر باشد.

مهم ترین بیماری های درختان شلیل


۶_ آفت کنه های درختان شلیل 

یکی دیگر از آفات درختان شلیل کنه ها میباشند که با مکیدن شیره گیاه هم باعث تضعیف مقاومت او میشود و هم از رسیدن مواد مغذی به گیاه جلوگیری میکند . 
این آفت با ایجاد و تنیدن تار بر روی شاخه و برگ فتوسنتزکننده درختان شلیل میزان فتوسنتز این سلول های زنده گیاهی را کاهش میدهند . 

روش کنترل، مقابله،درمان و مبارزه و پیشگیری آفت کنه درختان شلیل

استفاده از سموم شیمیایی تنها راه تاثیر گذار مقابله با این بیماری است . استفاده از سمومی همچون پروپارژیت، فن پروکسیمیت ،بروموپروپیلات،آبامکتین و ایمیداکلوپراید برای کاهش این بیماری تاثیر گذار هستند . 

برای مطالعه انواع بیماری های درختان شلیل که ابتدای مقاله معرفی شدند به بخش مقالات (بیماری های درختان شلیل )مراجعه بفرمایید . جهت خرید نهال شلیل پایه رویشی بدون آفت و خرید درخت شلیل پیوندی و بذری از بخش محصولات درختان شلیل بازدید فرمائید.

بیماری های درختان شلیل 

یکی از نکات کلیدی که موجب رشد حداکثری درختان و باردهی بالای آنها میشود آشنایی با انواع بیماری های درختان شلیل و هلو است که با شناخت این بیماری ها و آشنایی با راهکار های پیشگیری و کنترل میتوان سلامت درختان را تضمین و علاوه بر اینکه از شیوع آن جلوگیری میتوان کرد رشد هر چه بیشتر درختان خود را شاهد خواهید بود . 
به زبان ساده متوان گفت انواعی از آفات و بیماری های خاصی وجود دارند که نه تنها باعث آسیب به درختان شلیل میشوند بلکه باروری کل باغ ما را پایین می آورند ،پیش در مقاله آفات درختان شلیل مهم ترین آفات درختان شلیل را شناختیم امروز مهم ترین بیماری های درختان شلیل را خواهیم شناخت .

رایج ترین بیماری درختان شلیل 

۱_بیماری لب شتری(پیچیدگی برگ )درختان هلو و شلیل 
۲_بیماری شانکر تنه درختان هلو و شلیل 
۳_بیماری لکه غربالی درختان شلیل 
۴_بیماری سفیدک سطحی درختان شلیل 
۵_بیماری پوسیدگی قهوه ای (مومیایی)درختان شلیل


۱_بیماری لب شتری(پیچیدگی برگ )درختان هلو و شلیل 

یکی از انواع بیماری های درختان شلیل بیماری لب شتری است مه نوعی بیماری قارچی به حساب می آید . این بیماری در ابتدای فصل رشد درختان شلیل نمایان میشود ،عامل ایجاد کننده این بیماری قارچی به نام taphrina deformans  میباشد ،بیماری لب شتری اغلب در مناطقی که آب و هوای به نسبت سردی دارند و رطوبت هوا بالا است بسیار دیده میشوند. عامل قارچی این بیماری با تاثیر بر روی برگ درختان هم سبب پیچ خوردگی برگ های درختان شلیل شده و هم اینکه باعث میشود رنگ ها تغییر کند ،علاوه بر این آسیب ها سبب تورم برگ های جدید درختان شلیل نیز میشود . 
بیماری پیچیدگی برگ درختان شلیل نه تنها شکل طاهری درختان را خراب میکند ،بلکه سبب کاهش راندمان فتوسنتز برگ های زنده درختان میشود و همچنین به سبب وجود این عامل قارچی میوه ها کوچک مانده و رشد کامل خود را نخواهند داشت .چنانچه این بیماری کنترل نشود تضعیف درختان حتمی خواهد بود و رشد آن متوقف خواهد شد . 

به این بیماری پیچیدگی برگ نیز گفته میشود.

در شرایط اب و هوای مرطوب و بارانی فصل بهار از ابتدای برگ دهی و در طول مراحل مختلف برگ دهی درختان شلیل و هلو شیوع پیدا میکند.

در اثر خسارت این بیماری برگ های درختان پیچیده و متورم میشود و رنگ برگ ها تغییر میابد و در نتیجه سطح پوشش سبز درختان کمتر میشود.

گاهی شدت خسارت بیماری در ارقام حساس به بیماری به قدری زیاد است که بیش از 90 درصد سطح سبز برگ های درخت از بین میرود, بسته به شدت کم شدن سطح سبز برگ های درختان, توان گیاه در تولی و تامین مواد الی لازم برای رشد و نمو اندام جدید و به خصوص گل و میوه کاهش یافته و یا از بین میرود.

خسارت ایت اختلال در تولید مواد الی به صورت ریزش گل و میوه ها, ریز شدن میوه ها و کاهش کیفیت میوه ها ظاهر میشود و هر چه شیوع این بیماری در مراحل اولیه تشکیل میوه شدیدتر باشد ریزش غیرطبیعی میوه ها نیز بیشتر میشود.

مشخص ترین علایم بیماری روی برگ ها ظاهر میشود دذین ترتیب که در بهار برگ ها پیچیده تر و پهنک در بعضی قسمت ها کلفت و به رنگ سفید زرد و یا قرمز درمیاید به همین علت در اصطلاح بیماری لب شتری نامیده میشود و ممکن است میوه های الوده به این بیماره زود ریخته شود از این رو زمانی که برگ های الوده به رنگ قرمز یا ارغوانی درامدند تشکیل اسپورهای قارچ عامل بیماری در سطح فوقانی اغاز مشود.

روش کنترل ،درمان،مبارزه و پیشگیری بیماری لب شتری درختان شلیل

شما بلافاصله از ریزش میوه ها و یا برداشت محصول اگر زمینه رشدی این بیماری را درختان خود مشاهده کردید باید سم پاشی آن را آغاز کنید و یا زمانی که هنوز جوانه زنی درختان آغاز نشده است و درخت در خواب زمستانه به سر میبرد بهتر است که سم پاشی را آغاز کنید . استفاده از سمومی مانند اکسی کلرو مس ،مانکوزب،بردوفیکس یا کاپتان (این سم برای زمانی خوب است که درخت هنوز برگ تشکیل نداده باشد) برای این بیماری لب شتری مفید واقع میشود . 

کنترل این بیماری پس از ظاهر شدن این بیماری در برگ های درختان با کاربرد قارچ کش ها خیلی ضغیف است, بیشترین تاکید بر کنترل بیماری با استفاده از قارچ کش های مناسب در دوره خواب درختان و قبل از متورم شدن جوانه ها به روش پیشگیری است.

بیشتر باغداران به دلایل مختلف قادر به پیشگیری از بیماری در دوره خواب درختان نیستند از این رو همیشه با این بیماری با شدت و ضعف متفاوت هرساله مواجه میشوند.

برای مقابله با کاهش خسارت این بیماری کاربرد انواع کودهای تقویتی بسیر موثر و مفید بوده ونتایج مثبت و اقتصادی ان با ارتقا مقاومت به این بیماری به دست میاید.

و همچنین اگر عملیلت مبارزه شیمیایی به موقع با سموم پیشگیری کننده از ترکیبات مسی با مشاوره کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاه پزشکی در طی یک یا دو نوبت در بهار و پاییز به مورد اجرا دراید میتوان با این بیماری مهم مقابله و خسارت ان را به حداقل رساند.

۲_بیماری شانکر تنه درختان شلیل

یکی از شایع ترین بیماری درختان شلیل که سالیانه خسارت زیادی را به درختان شلیل وارد میکند همین بیماری می باشد . بیماری شانکر برخلاف بسیاری از بیماری درختان شلیل میتواند عاملان زیادی را داشته باشد از جمله این عوامل مثل باکتری ها،قارچ ها ،و یا عاملان غیر زیستی مثل آبیاری اشتباه،بالا بودن اسیدیته خاکی،بالابودن نمک خاک ،آفتاب سوختگی وضربه های فیزیکی به تنه درختان شلیل میباشد. 
با ابتلای درختان شلیل به بیماری شانکر و در پی آن با ایجاد زخم های سطحی و عمیق بر روی تنه درختان ترشحاتی از آنها با نام صمغ خارج میشود که زمینه رشدی انواعی از آفات و مریضی های دیگر را فراهم میکند . 
همه این ضرر ها نوعی آسیب غیر قابل برگشت به درختان شلیل با عمر اقتصادی پایین می باشند که هم سبب تضعیف درختان میشود و هم باعث مسدود کردن آوند های درخت میشود که به تدریج همه این اتفاقات دست در دست هم داده و درخت را خشک میکند .

موجب نابودی میوه ها یا حتی در برخی موارد نابودی کل درخت میشود. یک ماده صمغی از تنه و شاخه ها, اغلب از نوک انها تراوش میشود. بخش های اسیب دیده درخت در هوای بارانی و مواقعی که باد بسیار میورزد حساس تر خواهد بود. درخت تلاش میکند بر روی این شاخه های پژمرده رشد جدید انجام دهد, اما انها نیز قهوه ای میشوند و فرو میریزند.


۳_ روش کنترل ،درمان،مبارزه و پیشگیری بیماری شانکر تنه درختان شلیل

محلول پاشی کودهای مقاوم ساز درختان در برابر این بیماری ، مهم ترین روش درمان و پیشگیری از بیماری شانکر تنه میباشد مانند محلول فوسفیمکس مس که بسیار مقاومت درختان را بالا میبرد . یک باغدار نمونه با دقت های کوچکی که به درختان میکند سبب رشد و پرورش هرچه بیشتر درختان میشود چطور؟مثلا زمانی که صمغ روی درختان را مشاهده کرد با جمع آوری این صمغ ها و ریختن مخلوط برو و محلول کلر محل آسیب را ضدعفونی میکند که هم زمینه رشد انواع بیماری را گرفته و هم بیماری شانکر تنه را کنترل میکند و علاوه بر آن سلامت درختان را تضمین میکند . 
استفاده از روغن ولک و سموم مسی به صورت دوره ای در فصل زمستان نیز سبب درمان این بیماری و پیشگیری از آن میشود .

برای درمان از یک باکتری کش مناسب میتوان استفاده کرد.

کنترل آب وهوا در دستان شما نیست, اما به یاد داشته باشید تا پس از هر طوفان شدید, درختان خود را بررسی کرده و در صورت لزوم از مواد ضد باکتری استفاده نمایید. در ایت شرایط بهتر است در زمستان درختان را هرس نکنید و هرس را به بعد از برداشت موکول نمایید. از تجهیزات مکانیکی تا حد امکان استفاده نکنید تا آسیب دیگری به بدنه درخت وارد نشود.

آفات و بیماری های درختان شلیل

در این رابطه بخوانید : بیماری و آفات درخت انگور

۴_ بیماری لکه غربالی درختان شلیل 

از نادر بیماری هایی است که دوعامل باکتریالی و قارچی دارد و یکی از مخرب ترین و زیان بارترین انواع بیماری درختان شلیل شناخته میشود . محل هدف حمله ی این بیماری به جای جای درخت میباشد به طوری هم در روی سطح زیرین و هم روی برگ میتوان آسیب های آن را مشاهده کرد و همچنین در ریشه ،تنه ،میوه،سرشاخه ها، گلبرگ ها،جوانه های جدید و قدیمی درختان شلیل نیز قابل مشاهده است .این بیماری را علائم ایجاد لکه های زرد رنگ که دور آن را حلقه ای قرمز رنگ پوشانده ، میتوان شناسایی کرد . 
این بیماری سبب ریزش تدریجی و کاهش گلدهی درختان میشود و همچنین تضعیف برگ ها و میوه ها هم به وضوح در نقاط آلوده قابل رویت است. 

یکی از مهم ترین و خسارت زا ترین بیماری درختان میوه هسته دار است.

عامل این بیماری قارچ carpophilus wilsonomyces نام دارد.

یکی از مهمترین علایم ان ایجاد سوراخ روی برگ درختان است. قارچ عامل این بیماری روی جوانه, شاخه های الوده و میوه ها را میپوشاند.

علایم بیماری شامل لکه های قهوه ای روشن بر روی برگ ها و گل ها و شاخه ها نو رشد میکند.

لکه ها به شکل حلقه ای و غربالی شکل در میایند. و سبب خشک شدن و افتادن برگ ها و شاخه ها میشوند.

در موارد شدید این بیماری میتواند سبب مرگ کامل درخت شود.

این بیماری از طریق زخم های باز در درختان و هوا منتشر میشود و در مواقعی که هوا مرطوب و گرم است شدت ان بیشتر میشد. این بیماری بر روی درختان شامل کاهش عملکرد باردهی, خسارت به ساختمان درخت و در نتیجه کاهش استحکام و عمر درخت میشود و سبب کاهش کیفیت محصول نهایی خواهد شد.

روش کنترل ،درمان،مبارزه و پیشگیری بیماری لکه غربالی درختان شلیل

یکی از اصولی ترین روش ها در این رابطه ،رعایت اصول بهینه باغدارای و رعایت بهداشت زراعی میباشد .به علاوه ی این کار میتوان از سمومی که مفید واقع میشود استفاده کرد برای مثال استفاده از سموم مانکوزب و کاپتان به جهت کنترل عاملین قارچی و همچنین به جهت کنترل عاملین باکتریایی نیز از سموم اکسی کلرو مس و مخلوط بر دو میتوان استفاده کرد.

برای پیشگیری:

انتخاب گونه های مقاوم

مدیریت کود وآبیاری

جمع اوری و دفع مواد الوده

استفاده از روش ها بهداشتی

استفاده از محصولات شیمیایی

استفاده از باکتری های بیولوژیکی

برای درمان:

استفاده از سموم قارچی: یک روش درمانی است. این سموم میتوانند به عنوان پاششی یا در داخل خاک به کار روند. البته باید توجه داشت که استفاده از سموم قارچی ممکن است منجر به اثرات جانبی و آسیب به محیط زیست شود. بنابراین  باید با دقت و رعایت دستورالعمل های کارشناسان باغبانی استفاده کرد.

پاشش کردن باکتری های مفید: این باکتری ها باعث افزایش مقاومت درخت به بیماری میشوند.

خنثی کردن قارچ ها با استفاده از محصولات طبیعی:

یک روش غیر شیمیایی است. برخی از محصولات طبیعی که میتوانند به عنوان ضد قارچ در درختان استفاده شوند:

آب اکسیژنه که یک ماده ضد قارچ قوی است.

برخی از روغن های طبیعی مانند روغن کلزا, روغن  نعنا, روغن چای ترکیبی از عصاره های گیاهی .

برخی از گیاهان مانند چای سبز, زنجبیل و پونه و پیاز به عنوان ضد قارچ درختان استفاده میشود.

سرکه نیز یک ماده ضد قارچ طبیعی است که میتواند به عنوان پاششی روی برگ و ساقه ها مورد استفاده قرار گیرد.

مدیریت شیمیایی خاک:

باعث  کاهش  تعداد قارچ ها در خاک  و روی برگ های درخت میشود. این شامل تنظیم پی اچ خاک و کوددهی مناسب و کنترل علف های هرز است.

برداشت برگ های الوده:

برداشت برگ های الوده یک روش مهم در درمان این بیماری است. با برداشت برگ های الوده قارچ های بیماری زا از درختان حذف میشوند. و احتمال گسترش بیماری کاهش میابد. برای این کار باید دقت کافی را داشته باشید تا به برگ های سالم صدمه نرسانید. برای جلوگیری از گسترش بیماری باید برگ های الوده را به محض شناسایی بردارید و ان ها را از محل پرت کنید.

۵_بیماری سفیدک سطحی درختان شلیل 

سفیدک سطحی نوعی بیماری قارچی درختان شلیل میباشد که توسط قارچ اختصاص یافته ای ایجاد میشود .عامل قارچی سفیدک سطحی از شیره سلولی برگ و میوه ی درختان شلیل تغذیه کرده و رشد میکند و به همین سبب باعث رنگ پریدگی های قابل رویت و فرورفتگی های بزرگ بر روی میوه ها و برگ درختان میگردد. 
ایجاد پوشش سفید رنگ بر روی میوه و برگ شلیل از علائمی است که میتوانید وجود این بیماری را تشخیص دهید .این پوشش سفید سطح فتوسنتز برگ درختان را مختل کرده و میزان آن را کاهش میدهد ،با وجود این پوشش بر روی برگ درختان و میوه آنها میزان نور دربافتی گیاه کاهش میابد و این یعنی تضعیف درخت و کوچک ماندن میوه های درخت شلیل ،که به خودی خود آسیب بزرگی از لحاظ اقتصادی هم به باغ و هم به جیب باغدار میزند .

عامل بیماری قارچ پانوزا است. علت نامگذاری ان بواسطه تولید حالت نمدی است. قارچ انگل اجباری است و نمیتوان ان را روی محیط کشت پرورش داد.

علایم این بیماری را در تمام مدت سال روی درختان الوده میتوان مشاهده کرد. اوایل بهار چند هفته پس از باز شدن برگ ها تا اواخر تابستان نشانه های بیماری روی برگ و میوه وسرشاخه ها کاملا مشهود است.

حدود 4 هفته پس از باز شدن شکوفه ها لکه های کوچک سفیدی در سطح بالایی و گاهی زیری برگ ها دیده میشود که 2 تا 3 روز بعد توسعه یافته و به تدریج در این محل ها برجستگی و یا فرورفتگی پیدا میشود.

برگ ها اغلب چیندار شده و مانند ان است که رگبرگ اصلی کوتاه شده باشد. برگ ها جوان زودتر و بیشتر مبتلا شده و به ندرت ممکن است که برگ های پیر الوده شوند. خسارت بیماری بیشتر درحالتی است که میوه مورد حمله واقع شود زیرا با تشکیل لکه های سفید نمدی روی میوه ارزش میوه و بازارپسندی ان تقلیل میابد.

اگر میوه هنوز سبز رنگ باشد لکه سفید و اگر متمایل به قرمز باشد لکه حاصله زرد چرکین به نظر میرسد.

قسمت های لکه دار میوه سفت و چرمی شده و از رشد طبیعی باز میماند و در نتیجه میوه بدشکل میشود.

قطر لکه های روی میوه از چند میلیمتر تا چندین سانتی متر متغیراست و گاهی لکه ها تمام یا نصف سطح میوه را اشغال میکند و به ندرت میوه در محل لکه ترک برمیدارد. نشانه های بیماری در اوایل بهار ابتدا روی برگ های جوان سرشاخه ها ظاهر میشود و درواقع خود سرشاخه در این موقع کمتر مبتلا میشود.

ولی در اواخر بهار از یک طرف تعداد زیادی از برگ ها پیر و مقاوم شده و از سوی دیگر شدت بیماری به حداکثر خود رسیده است.

روش کنترل ،درمان،مبارزه و پیشگیری بیماری سفیدک سطحی درختان شلیل 

روش سم واشی برای مقابله با این بیماری مفید واقع میشود استفاده از سمومی مانند مانکوزب،کاپتان،پنکونازول و یا استفاده از ترکیباتی که گوگرد دارند . اگر دیدید مقدار این بیماری غیر قابل کنترل شده نقاط آلوده را حتما جدا کنید این به این معناست که آلودگی ها دیگر قادر به درمان نیست و شما بابد از شیوع هر چه بیشتر این بیماری فقط جلوگیری کنید .

این افت را میتوان با روش های زراعی یا شیمیایی کنترل کرد. ولی بهترین و موثرترین راه همان شیمیایی است.

زراعی: عوامل حاصلخیزی خاک, واریته مقاوم و هرس درخت را میتوان مورد توجه قرار داد.

شدت بیماری تقریبا رابطه مستقیم با میزان رشد گیاهی و شادابی درخت دارد.

شیمیایی: نکته قابل توجه در امر مبارزه شیمیایی تشخیص زمان سمپاشی است و چنانچه پوشش آردی روی برگ ها تشکیل شود کار مبارزه مشکل خواهد بود.

برای مبارزه با این سفیدک میتوان از قارچکش پیراکلواستروبین+بوسکالید همزمان با تورم جوانه ها و  ظهور اولین نشانه های بیماری استفاده کرد.

مزایای این قارچکش عبارتند از:

سیستمیک و تماسی

دارای اثر حفاظتی

دارای دو ماده ی موثره و با دو نحوه اثر متفاوت

دوز مصرف مناسب

ماندگاری طولانی روی برگ

امکان بروز مقاومت پایین

آفات و بیماری های درختان شلیل

۶_بیماری پوسیدگی قهوه ای(مومیایی)درختان شلیل

یکی از شناخته شده ترین انواع بیماری درخت شلیل و هلو پوسیدگی قهوه ای است که منشا قارچی دارد . رطوبت هوا و گرمای متعادل منطقه زیستی سبب ایجاد این بیماری مخرب میشود . این بیماری به گل ها ،غنچه های جدید درختان و جوانه های تازه روییده شده درختان شلیل آسیب میزند و موجب قهوه ای شدن و پوسیدگی درختان شلیل میگردد .این عملکرد قارچ باعث میشود که گل ها به میوه تبدیل نشوند و یا حتی میتواند میوه های رسیده را کلونیزه بکند به طوری که نوعی پوشش قوه ای رنگ دایره ای شکل بر روی میوه ها ایجاد میشود که هم شکل ظاهری آن را خراب میکند و بازار پسندی را از بین میبرد و هم با عنوان میوه خراب شناخته میشود . این روند سبب میشود که میوه مومیایی شده و از روی درخت تا سال بعد ریزش نکند .

یکی از زیان بار ترین بیماری های درختان شلیل است. این بیماری توسط قارچ MONILINIA FRUCTICOLA ایجاد میشود و  به طور گسترده ای در باغ های میوه شیوع پیدا میکند.پوسیدگی قهوه ای میتواند گل ها شاخه ها و میوه ها را الوده کند و خسارات جدی به باردهی درختان وارد کند.

قارچ ابتدا گل ها را الوده میکند که منجر به پژمردگی و قهوه ای شدن انها میشود. سپس شاخه ها دچار شانکرهای قهوه ای و خشک میشوند.

و همچنین میوه های الوده ابتدا لکه های قهوه ای کوچک و نرم دارند که به سرعت گسترش یافته وکل میوه را در برمیگیرد. میوه ها خشک و چروکیده میشوند و حالت مومیایی به خود میگیرند.

روش کنترل ،درمان،مبارزه و پیشگیری بیماری پوسیدگی قهوه ای (مومیایی ) 

بهترین روش این است که قبل از شیوع میوه های مریض را جمع کنیم و یا اگر میوه ای آلوده مشاهده کردیم آن را بچینیم و از ریختنشان به زیر درختان جلوگیری بکنیم . در وهله بعد استفاده از سموم قارچ کش سیستماتیک مثل تیوفانات متیل،کار بندازیم و سموم مسی برای کنترل و کاهش بیماری توصیه میشود. خرید نهال شلیل پیوندی و پایه رویشی ارزان قیمت و عمده از نهالستان یشیل نهال به صورت همه روزه آنلاین انجام میشود برای خرید نهال شلیل در انواع مختلف با کارشناسان شرکت در تماس باشید. زودبازده ترین و مثمر ثمر ترین و عمر بالاترین درختان شلیل در نهالستان و مجموعه یشیل نهال موجود میباشند برای خرید نهال میوه پیوندی به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.

میوه های مومیایی شده و شاخه های الوده را جمع اوری و از بین ببرید تا منبع قارچ کاهش یابد.

شاخه های اسیب دیده و الوده را هرس کنید. تا جریان هوا در میان شاخه ها افزایش یابد و رطوبت کمتری ایجاد شود.

استفاده از قارچ کش های موثر مانند تیوفانات متیل و کاپتان و دیگر قارچ کش های توصیه شده در دوره های زمانی مشخص می تواند به کنترل بیماری کمک کند.

از آبیاری بیش از حد و ایجاد شرایط رطوبتی زیاد در اطراف درختان خودداری کنید.

در صورت امکان از ارقام مقاوم به این بیماری استفاده کنید.

در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیت‌ترین نهال‌ها مفتخریم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغ‌ها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما می‌توانید انواع نهال‌های میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را بیابید.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و بهره‌مندی از مشاوره تخصصی، شما را دعوت می‌کنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما مراجعه کنید. در این صفحه می‌توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال‌های باکیفیت را پیدا کنید و با اطمینان کامل خرید خود را انجام دهید.

ما منتظر شما هستیم تا تجربه‌ای عالی از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازه‌ای ببخشید.