آموزش و نحوه و زمان کاشت درختان آلبالو

 

آشنایی با درختان آلبالو:

درخت آلبالو از درختان میوه ی خوش‌طعم و پرطرفدار فصل تابستان به شمار میرود که میوه ای گرد و کروی مانند همچون درخت گیلاس به رنگ سرخ تیره است که دارای طعم ترش تا حدودی ملس است که از آن علاوه بر مصرف خوراکی و تازه برای تهیه مربا، شربت، ژله و... نیز استفاده می‌شود.
میوه این گیاه گوشتی و در عین حال آبدار است که درست ود مرکز آن هسته نسبتا بزرگ و سفت و سختی به صورت کروی قرار دارد که مصرف خوراکی ندارد. میوه آلبالو به صورت خوشه ای و مانند گوشواره بر روی شاخه و برگ گیا ظاهر می‌شود که دارای برگ های سبز رنگی با شیارهای ظریف است.
آلبالو خواص بسیاری دارد. در پیشگیری از بیماری روماتیسم، کاهش چربی، بیماری های قلبی و عروقی، کم خوبی، بی خوابی، درمان استرس و... موثر است.
توجه داشته باشید که آن دسته از میوه آلبالو که به رنگ سرخ است و بر روی آن لکه های قهوه ای دیده میشود به معنی این است که در حال فاسد شدن است.
آلبالو در اصل بومی مناطقی از جنوب غربی آسیا و اروپا است که امروزه در بیشتر مناطق به خصوص ایران، آن را کاشت میکنند به طوری که کشور ایران در رده ششم تولید و کاشت آلبالو قرار دارد که دارای واریته های مختلفی است.
عمر اقتصادی این گیاه ۲۵ تا ۳۵ سال تخمین زده شده است که البته ممکن است بسته به شرایط اقلیمی و غیره بیشتر و کمتر شود که دارای ریشه ای سطحی است به همین دلیل نمیتواند آب را از اعماق زمین دریافت کند و بنابراین به آبیاری متوسط و منظمی نیاز دارد.
مهمترین کشور تولید کننده آلبالو در جهان به ترتیب کشور های آلمان، ایتالیا و آمریکا هستند.
درخت آلبالو بیشترین شباهت را به درخت گیلاس دارد با این تفاوت که حجم کمتری از فضای کاشت را اشغال میکند و میوه آن هم کوچک تر از گیلاس است طوریکه وزن هر میوه آن ۴ آلی ۵ گرم است.
شاخه های نرمی دارد که گلهای کوچک چند گلبرگی زیبایی دارد که در فصل بهار شکوفه میدهد و منظره زیبایی را نمایان‌ میکند. برای رشد و میوه دهی نیاز به تلقیح ندارد زیرا که خود گرده افشانی است حتی درخت آلبالو میتواند درخت گیلاس را نیز تلقیح و گرده افشانی آن را هم انجام دهد.
درخت آلبالو گیاهی خزان پذیر است و با شروع فصل زرد پاییز برگ های لوزی رنگ این درخت تغییر رنگ میدهد و در نهایت میریزد، توجه داشته باشید که گلهای این گیاه نسبت به سایر درختان هسته دار دیرتر باز می‌شوند.
ارتفاع درخت آلبالو بین ۳ تا ۱۰ متر متغیر است و بین ۲۵ تا ۳۵ سال بار میدهد. نسبت به گیلاس مقاومت بیشتری به خاک های مرطوب دارد. ریشه هایش نسبتا سطحی است و حداکثر عمق آن می‌تواند تا حدود ۵.۱ متر باشد به همین علت نمیتواند آب را از عمق خاک جذب کند.

Education-how-plant-cherry-trees

کاشت درختان آلبالو:

موقع کاشت درخت آلبالو باید به سه عامل تاثیرگذار و حیاتی: خاک حاصلخیز، آفتابگیر مناسب، منابع و ذخایر آبی دقت کرد. بسته هدف شما که می‌خواهید درخت آلبالو را در یک باغچه کوچک یا یک زمین بزرگ بکارید، می‌توانید از ۴ روش برای رسیدن به بهترین نتیجه استفاده کنید.
در هر ۴ روش باید دقت کنید که درخت آلبالو نیاز به دریافت روزانه حداقل ۵ تا ۶ ساعت دریافت نور خورشید دارد؛ پس موقع کاشت باید محلی با نورگیری کافی انتخاب کنید.

۱)کاشت آلبالو از طریق بذر:

در این روش می‌توانید بذر آلبالو را در یک گلدان بکارید. در ابتدا موقع کاشت و قبل از جوانه زنی نهال، باید گلدان به مدت ۶ تا ۸ هفته در معرض سرمای زمستانی قرار بگیرد. اگر از نظر زمانی هوا در منطقه شما هنوز سرد نشده است، می‌توانید سرمای زمستانی را به صورت مصنوعی از طریق یخچال ایجاد کنید و به مدت ۶ تا ۸ هفته گلدان حاوی بذر آلبالو را داخل یخچال قرار دهید تا جوانه بزند. سپس می‌توانید گلدان را از یخچال خارج و بذر آلبالو را در گودال هایی که از قبل تهیه کرده اید، در فواصل مناسب بکارید.

۲)کاشت نهال آلبالو به روش هسته:

بسیاری از افراد به صورت سنتی از هسته آلبالو برای کاشت آلبالو استفاده می‌کنند. در این روش شما ابتدا هسته های آلبالو را خارج کرده و آن ها را می‌شویید. سپس آن ها را داخل یک بطری که تا نصفه با خاک مرطوب پر شده است، قرار دهید و روی هسته ها را نیز با خاک مرطوب و مقداری کود بپوشانید.
نهایتا این بطری را در یخچال قرار دهید و بعد از اینکه هسته ها به مدت کافی سرما دیدند، آن ها را در گودال از قبل آماده شده، بکارید. بعد از کاشت، هسته ها برای جوانه زنی به حداقل دو ماه زمان نیاز دارند. به خاطر داشته باشید که در تمام طول این مدت باید خاک را مرطوب نگه دارید تا سفت نشود و جلوی رویش جوانه ها را نگیرد.

۳)استفاده از روش پاجوش برای کاشت آلبالو:

بعد از جوانه زنی، پاجوش های زیادی اطراف نهال آلبالو ایجاد میشود. از قبل چند گودال حفر کنید. دور پاجوش ها را به دقت خالی کنید و آن ها را از ریشه اصلی جدا کنید و سپس آن ها را داخل گودال بکارید. این روش معمولا خیلی رایج نیست و به صورت گسترده از آن استفاده نمی‌شود.

۴)کاشت نهال آلبالو به روش پیوندی:

در این روش نیز باید با برنامه ریزی و زمانبندی مناسب جلو بروید. بعد از این که یک پیوند به صورت شکمی (T شکل) ایجاد کردید، باید منتظر جوانه زنی بمانید. سپس بعد از برگ ریزان پاییزی و نزدیک شدن به فصل سرما، نهال حاصله را به گودال هایی که از قبل حفر کرده اید، منتقل کنید و منتظر باردهی درخت باشید.

تکثیر درختان آلبالو:

۱. تکثیر با بذر:
تکثیر با بذر یکی از روش هایی است که به طور معمول در باغچه ها انجام میشود، این روش همچنین برای تولید پایه های بومی در تکثیر پیوندی ارقام پربار و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد، در تکثیر پایه ویژگی های باردهی از قبیل کیفیت میوه زیاد اهمیت ندارد و بنابراین ایراد تفرق صفات در مورد تکثیر بذری برای تولید پایه در تکثیر پیوندی اهمیتی نخواهد داشت.
تفرق صفات در اثر گرده افشانی ایجاد شده و اگر بخواهید درختی داشته باشید که میوه هایی کاملا شبیه به درخت مادری است، استفاده از روش تکثیر بذری قابل اعتماد نخواهد بود، اما همانطور که گفتیم این روش برای تکثیر پایه در روش تکثیر پیوندی بسیار کارآمد است.
از طرفی برخی از افراد به عنوان تفنن نیز از روش تکثیر بذری برای کاشت یک درخت آلبالو در حیاط منزل خود استفاده میکنند اما آگاه باشید که حتی اگر این روش را به عنوان تفنن هم استفاده می‌کنید نباید بذر را به طور مستقیم در خاک باغچه بکارید بلکه برای موفق شدن در کاشت بذر باید اصول آن را رعایت کرده باشید.

۲. خوابانیدن:
روش خواباندن شاخه یکی از روش های مرسوم در گذشته برای تکثیر درخت آلبالو بوده است و امروزه نیز ممکن است در نهالستان ها برای تکثیر پایه در روش تکثیر پیوندی استفاده شود. در این شیوه ی تکثیر درخت آلبالوی تولید شده به لحاظ ویژگی های ظاهری و ژنتیکی به طور کامل شبیه به پایه مادری هستند بنابراین نگرانی از بابت تفاوت ویژگی های باردهی با درخت مادری وجود ندارد.
اما بدانید که این روش تکثیر تنها در مورد ارقام بومی و محلی که به صورت ذاتی نسبت به شرایط اقلیم، خاک و آفات و بیماری های منطقه مقاوم هستند، استفاده می‌شود و برای تکثیر ارقام حساس این روش تکثیر مناسب نخواهد بود.

۳. روش تکثیر پیوندی:
در نهالستان های معتبر کشوری ارقام پربار و مجلسی آلبالو مانند نهال آلبالوی بوترمو، قیسی یا گوشواره ای را به صورت پیوندی بر روی پایه های بومی و مقاوم مانند نهال آلبالوی تلخ تکثیر میکنند، در این روش تکثیر تفرق صفات رخ نداده و نهال تولید شده کاملا شبیه به نهال مادری خواهد بود و نقش پایه در این روش تکثیر تنهادبه منظور انتقال صفات مقاومت به نهال حساس خواهد بود.
تکثیر به شیوه‌ی پیوندی این مزیت را ایجاد می‌کند که پس از انتقال نهال به زمین اصلی باردهی حداکثر پس از یک تا دو سال آغاز شده و باغدار زمان زیادی را صرف نگهداری از درخت آلبالو تا رسیدن به باردهی نخواهد کرد.
علاوه بر زود بازده بودن ارقام پیوندی این ارقام باردهی بالا و تجاری دارند به طوری که ارقامی مانند نهال آلبالوی بوترمو ۱۵ تا ۲۰ تن و یا نهال آلبالوی پربار سیکانی به میزان ۲۰ تا ۳۰ تن باردهی به ازای هر هکتار خواهند داشت.

۴.روش تکثیر از طریق قلمه زنی:
یکی از روش های رایج و قدیمی برای تکثیر درختان، قلمه گیری از شاخه های آن است، یک درخت مقاوم و پربار از آلبالو را انتخاب کنید و در فصل زمستان زمانی که درخت فاقد برگ و در فاز خواب است از شاخه های ۲ ساله که قطر ۱ الی ۲ سانتی متری دارند قلمه گیری کنید. قلمه ها را با کمک قیچی باغبانی تیز و استریل به صورت اریب برش بزنید، طول مناسب برای قلمه ها به اندازه ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر است.
بعد از قلمه گیری قسمت انتهای قلمه که به صورت اریب برش خورده است را جهت افزایش سرعت ریشه زایی، درون محلول ریشه زا فرو ببرید و در جعبه یا گلدان حاوی خاک غنی بکارید و بعد از ریشه زایی و رشد نهال در فصل بهار آن را در زمین اصلی بکارید.

گودال کاشت آلبالو:

در مورد ایجاد چاله برای کاشت نهال آلبالو دو نکته باید در نظر گرفته شود، یکی عمق چاله و دیگری فاصله چاله ها از یک دیگر است، درمورد عمق چاله بهترین عمق چیزی حدود دو برابر حجم ریشه بوده و در مورد فاصله کاشت به طور معمول فاصله در زمین های مسطح ۴ متر از یکدیگر در نظر گرفته می‌شود اما باز هم با توجه به تفاوتی که ارقام مختلف به لحاظ ارتفاع درخت در دوره بلوغ دارند و یا میزان هرسی که روی آن ها انجام می‌شود و به منطور تهویه و دریافت نور کافی باید فاصله مناسب را بین درختان در نظر بگیرید، برای اطلاع از فاصله مناسب جهت حفر چاله می‌توانید پس از انتخاب رقم آلبالو مورد نظر خود در رابطه با فاصله چاله ها راهنمایی های لازم را از کارشناسان فروش نهال آلبالو دریافت کنید.
توجه داشته باشید که دریافت نور کافی برای رشد درختان آلبالو بسیار ضروری بوده و در صورت نداشتن تهویه کافی نیز به دلیل تجمع رطوبت روی برگ و شاخه ها ابتلای درختان به بیماری های برگی مانند لکه غربالی برگ هسته داران به شدت افزایش پیدا خواهد کرد، بنابراین نکته فاصله کاشت را حتما در نظر بگیرید.

 

فاصله کاشت نهال و نکات لازم جهت کاشت آلبالو:

فواصل مناسب برای کاشت آلبالو، بسته به نوع و نژاد نهال آلبالویی که در اختیار دارید، متغیر است. اگر نهال های ضعیفی در اختیار دارید که حداکثر تا ۲/۵ متر ارتفاع، رشد میکنند، می‌توانید آن ها را در فواصل ۴/۵ تا ۶ متری از یک دیگر بکارید. در غیر این صورت اگر نهال های قوی و پربار در اختیار دارید باید فاصله حداقل ۶ متری و حداکثر ۷/۵ متری را برای کاشت آلبالو و رسیدن به بهترین نتیجه ممکن را رعایت کنید.
از آنجایی که در برخی مناطق و زمین های کشاورزی همواره خطر فرسایش شدید خاک بر اثر آبیاری غیر اصولی و جریان شدید آب وجود دارد، معمولا توصیه می‌شود موقع کاشت نهال آلبالو، یک زاویه بین ردیف درختان در نظر بگیرید تا جریان آب موقع آبیاری با یک انحراف و به صورت مارپیچ به آرامی حرکت کند و میزان‌ فرسایش خاک کاهش یابد‌. موقع کاشت درخت آلبالو، این نکته را در نظر بگیرید که آلبالو نیازی به آبیاری زیاد ندارد، از آبیاری بیش از حد آن بپرهیزید.

تعیین زمان و تاریخ مناسب برای کاشت درختان آلبالو:

برای تعیین زمان مناسب کاشت باید به شرایط آب و هوایی منطقه خود دقت داشته باشید. در مناطقی با زمستان های دارای یخبندان بهتر است نهال را در انتهای فصل زمستان و یا اوایل بهار پیش از زمان بیدار شدن درختان بکارید.
در تاریخ کاشت نباید بارندگی و یا باد رخ بدهد چرا که به نهال های تازه کاشته شده آسیب زیادی وارد میشود،
بنابراین با توجه به شرایط اقلیمی منطقه خود تاریخ و فصل مناسب برای کاشتن را انتخاب کنید و در صورتی که نمی‌توانید خودتان این کار را انجام دهید از مشاوران ماهر در زمان خرید نهال آلبالو کمک بگیرید.

Education-how-plant-cherry-trees

 

هرس نهال آلبالو در هنگام کاشت:

در هنگام کاشت نهال های پیوندی خوب به نهال دقت کنید، در صورتی که پاجوش یا جوانه هایی از زیر محل پیوند رشد کرده باشد باید آن ها را هرس کنید چرا که آنها متعلق به پایه هستند که به هیچ عنوان تمایلی به رشد آن ها نداریم، ثانیا بی توجهی به وجود آن ها تنها باعث کاهش قدرت نهال جوان در رشد پیوند خواهد شد.
هرس سربرداری از محل پیوند نیز در صورتی که رشد نهال زیاد باشد و شاخه های فرعی زیاد تولید کرده باشد لازم است با این کار باعث فرم دهی بهتر به نهال میشوید و با دریافت انرژی بیشتر، نهال به سرعت مستقر شده و در زمان مقرر باردهی خود را آغاز میکند‌.
هرس شاخه های شکسته و آسیب دیده نیز ضروری خواهد بود زیرا که در صورت هرس نکردن آن ها منبعی برای جذب آفات و بیماری ها در سال اول رشد خواهند شد.
هرس ریشه نیز یکی دیگر از انواع هرس ضروری روی نهال آلبالو در هنگام‌ کاشت نهال است، هرس ریشه را باید در زمان انتقال نهال به چاله انجام دهید به این صورت که با بازدید از ریشه نهال، ریشه‌های آسیب دیده را هرس کرده و پس از فرو بردن ریشه تا طوقه نهال در محلول قارچ کش آن ها را به محل چاله انتقال می‌دهیم.

آبیاری نهال تازه کاشته شده:

پس از کاشت نهال بهتر است یک بار آبیاری بهدصورت غرقابی انجام شود تا ریشه به خوبی در مکان جدید مستقر شود، پس از آن با توجه به فصل کاشت، دور آبیاری تعیین می‌شود، در صورتی که نهال را در اواخر زمستان میکارید به دلیل برخورد ماه های اول رشد با فصل گرم و بهار باید فاصله کوتاه تری را برای آبیاری در نظر بگیرید.
در دو هفته اول ۲ یا ۳ بار در هفته آبیاری و با گذشت زمان فواصل آبیاری را با توجه به بارندگی و یا گرمای هوا به میزان مناسب تنظیم کنید، تنظیم دور آبیاری را نیز می‌توانید براساس رقم و شرایط آب و هوایی و فصل کاشت با مشورت گرفتن از کارشناسان ماهر انجام دهید، در نظر داشته باشید که آبیاری بیش از اندازه نهال نیز به اندازه آبیاری کم خسارت زا بوده چرا که سبب ایجاد خفگی در ریشه می‌شود.

طریقه کوددهی درختان آلبالو:

پس از کاشت نهال آلبالو؛ به منظور افزایش هر چه بیشتر مقاومت درخت در برابر آفات و بیماری ها، افزایش سرعت رشد و بهبود میوه دهی درخت و تامین مواد غذایی و معدنی مورد نیاز، باید با یک برنامه زمانی مشخص اقدام به کوددهی کنید.
اگر میوه دهی یا رشد درخت یا نهال شما کمتر از حد مورد نظر است، باید بایک متخصص حوزه کشاورزی مشورت و کوددهی را افزایش دهید. از،بهترین کودها برای کاشت درخت آلبالو، میتوان به میکرو، ازته و پتاسه اشاره کرد.

نکات مهم پرورش درخت آلبالو:

بعد از کاشت نهال آلبالو، باید باید آن حداقل هفته ای دو بار آبیاری کنید ولی بعد از اینکه نهال به اندازه کافی رشد کرد یا اصطلاحا به بلوغ رسید، فقط کافی است آن را یکبار در هفته آبیاری نمایید. بعد از مساله آبیاری به نور گیری درخت توجه کافی داشته باشید تا روزانه حداقل ۶ ساعت نور آفتاب را دریافت کنند.
از یک خاک حاصلخیز مثل خاک لومی که ترکیبی از خاک رس و کود است استفاده کنید.
سم پاشی و مبارزه با آفات نیز از نکات بسیار مهم در پرورش درخت آلبالو میباشد که موقع کاشت باید مورد توجه قرار گیرد.

از آن جایی که آلبالو، درختی مقاوم است، در بهار جلوه بسیار زیبا دارد و ظرف ۳ تا ۵ سال به بار مینشیند و از سوی دیگر کسی نیست که طعم آن را دوست نداشته باشد، بسیاری ها علاقه مند هستند که در باغچه منزلشان اقدام به کاشت درخت آلبالو نمایند.
کاشت درخت آلبالو در در باغچه نیز ممکن است‌.
کاشت نهال آلبالو؛ پاجوش آلبالو، هسته و بذر در حیاط خانه ممکن است تا کم تر از یک دهه دیگر بتوانید از میوه های خوشمزه درخت منزلتان بستنی یخی یا مرباهای خوشمزه درست کنید.

انواع کاشت درخت آلبالوی ایرانی و خارجی شامل ارقام زیر است:????

۱. آلبالو مونت مورنسی:

این نهال اصالتا فرانسوی است و میوه هایی درشت و تیره دارد و در اواخر بهار به بار مینشیند. این درخت تا ۲۵ سال می‌تواند باردهی داشته باشد.

۲. آلبالو مورلو:

پیش از کاشت نهال آلبالو مورلو خوب است بدانید اصالت این نژاد فرانسوی است، به شکل خوشه ای باردهی دارد و در اواخر بهار میتوانید محصول آن را مشاهده نمایید و میوه های آن درشت، گرد و با رنگ قرمز هستند.

۳. آلبالو محلی:

آلبالو محلی، ایرانی است. اوایل تابستان میرسد، میوه آن ریز، ترش و قرمز پررنگ میباشد و از گونه ی آلبالویی است که همه ما در فصل تابستان از بازار خریداری می‌کنیم.

از دیگر ارقام آلبالو میتوان به:

آلبالوی مجاری پیش رس، آلبالوی مجاری دیررس، درخت آلبالوی گیسی مجارستان و آلبالوی بوترمو مجارستان اشاره کرد.

در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیت‌ترین نهال‌ها افتخار می‌کنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغ‌ها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما می‌توانید انواع نهال‌های میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت می‌کنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه می‌توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال آلبالو  و گردو و ... های باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید.

منتظر حضور شما هستیم تا تجربه‌ای بی‌نظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازه‌ای ببخشید.