بیماری ها و آفات درختان هلو
بیماری ها و آفات درختان هلو پیوند و پایه رویشی نوعی موضوع خطرناک در بحث باغداری و کشاورزی محسوب می شوند به گونه ای باید حتما با سم پاشی و کوددهی و آبیاری به موقع از بروز این بیماری ها جلوگیری کرد و آفات درختان هلو را با کنترل و شناسایی و سم پاشی درمان کرد و اجازه بیشتر شدن و افزایش این بیماری ها و آفات را در درختان هلو نداد این بیماری های مهم در درختان هلو و آفات تخریب کننده درختان هلو عبارتند از: بیماری فیتوپلاسمایی و لکه غربالی و شپشک های زرد و قرمز و حشرات سپردار، شانکر تنه و کنه ها و قارچ های و کنه سفید رنگ پوسیدگی قهوه ای رنگ و لب شتری و گنه ها سفیدک سطحی راستین و دروغین گال طوقه و نماتد درخت هلو از جمله درختانی است که به ویزه در شرایط اقلیمی مرطوب نسبت به بیماری ها حساس است. از سوی دیگر طول عمر درخت و نهال هلو معمولا بین 10 الی 15 سال است و بعد از ان باید جایگزین شود. بهترین راه جلوگیری و مبارزه با این بیماری ها و آفات در درختان هلو شناسایی و سمپاشی به موقع است.
بیماری فیتوپلاسمایی درخت هلو
بیماری x یا فیتوپلاسمایی که موجب ایجاد علایمی مثل جاروک و ریزبرگی و زردی و کوتولگی در نهال های هلو میشود. علایم جاروک ناشی از فیتوپلاسما: عامل بیماریی فیتوپلاسمایی است که با پیوندک آلوده و همچنین پسیل و زنجیرک انتقال میابد.رطوبت بیش از حد و دمای بالای 30 درجه باعث تسریع بیماری میشود. توجه داشته باشید فیتوپلاسما قابل انتقال با بذر نیست و انتشار عامل این بیماری نسبت به سایر باکتری ها سریع تر اتفاق می افتد. فیتوپلاسما باعث ایجاد علایمی میشود که با نگاه کلی به درخت مشاهده خواهید کرد که تاج درخت به شکل جارو درامده است شاخه ها بسیار ضعیف, ژولیده با برگ های بسیار کوچک شده و این برگ های ضعیف و کوچک سریع خشک شده و از درخت می افتد و شاخه ها لخت روی درخت باقی میمانند. با افزایش جارویی شدن تاج درخت میزان محصول کاهش میابد. در حالت کلی رشد رویشی درخت وتوقف و درخت دچار مرگ میشود. چرا که جاروک روی قدرت رشد و جوانه زدن درخت اثر گذاشته و ان را متوقف میکند .از علایم دیگر این بیماری میتوان به لکه های زرد روی برگ اشاره نمود و در حالت شدید برگ ها حالت برگشته به خود میگیرند برگ ها کاملا زرد شده و بین 1 تا 2 سال طول میکشد که درخت کامل از بین برود .میوه های کاملا ریز و چروکیده شده و باردهی و عملکرد درخت تا حد زیادی از بین میرود. مزه ی میوه های مبتلا به این بیماری تلخ شده و بسیار نامطلوب میشود. بیشتر این آلودگی در فصول بهار و تابستان اتفاق می افتد .برگ ها در اوایل بیماری بیشتر از سایر برگ ها هستند ولی به صورت ناگهانی زرد میشوند. علایم روی میوه ها به این صورت است که شکاف هایی روی میوه ایجاد شده و ان قسمت از میوه نرم شده و خراب میشود. این در حالتیست که قسمت های دیگر میوه سبز باقی میماند میوه بسیار تلخ شده و طعم نامطلوبی میگیرد. علف های هرز و سس ها از عوامل انتقال بیماری هستند, بهتر است درخت الوده شده کامل حذف و آتش زده شود .برگ ها و گل های درخت زرد شده به پشت برمیگردند در برخی شاخه ها که بیماری پنهان است شاخه ها رشد چندتایی داشته و درخت شکل بوته ای و جارویی به خود میگیرد. ریزش میوه ها در این حالت بسیار شدید میشود .از علایم دیگر بیماری میتوان به قاشقی شدن برگ ها اشاره کرد در این حالت برگ ها زرد و حالت برگشتی پیدا میکنند و شکل قاشقی به خود میگیرند رگبرگ های اضافی و فرعی متورم میشوند و برگ ها دچار ریزش شدید میشوند زوال تدریجی درخت حدود دو سال طول میکشد.
جلوگیری و درمان :
کاشت ارقام مقاوم مثل گردو ژنوتیپ7, رعایت بهداشت باغ, حذف علف های هرز برای جلوگیری از زمستان گذرانی عوامل بیماری, جمع اوری برگ ها و میوه های الوده از پای درختان و حذف ان ها, رعایت فاصله مناسب کاشت, خرید نهال سالم با پایه و پیوندک سالمع در مرحله آخر سمپاشی با ترکیبات مسی و آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین, برگ های درخت هلو به ترکیبات مسی حساس هستند و در صورت مجبور نبودن بهتر است از این ترکیبات استفاده نشود.
بیماری لکه غربالی هلو:
بیماری لکه غربالی بیماری عمومی درختان میوه هسته دار مثل زردالو و هلو و شلیل و آلبالو و گیلاس است. این بیماری به دلیل ایجاد لکه هایی روی میوه ارزش بازارپسندی میوه را پایین آورده و خسارت جبران ناپذیری به باغ وارد میکند. اگر در مراحل خواب درخت با قارچ کش مناسب سمپاشی نشود آلودگی شدیدتر میشود. در ابتدای مراحل آلودگی بیشتر اسیب به شاخه های جوان و جوانه ها و در مراحل بعدی میوه نیز الوده میشود. علایم در روی شاخه ها به صورت لکه های بنفش رنگ و حالت زخم با قطر 3 تا 4 میلیمتر ایجاد میشود. علایم روی میوه و برگ ها نیز به همین صورت است. در نهایت بافت های نکروز و مرده روی برگ ها میریزند و برگ سوراخ شده که این مهم ترین مشخصه این بیماری است. زخم های ایجاد شده روی میوه به حالت چوب پنبه ای و برامده بوده که باعث طعم نامطلوب میوه میشود. خسارت عامل بیماری در درخت هلو بیشتر روی شاخه و برگ ها علایم ایجاد میکند و خیلی به میوه هلو آسیب نمیزند به جز موارد شدید بیماری در این درخت پیوندی.
از بارز ترین علایم بیماری میتوان به سوراخ شدن و حالت آبکشی شدن برگ ها اشاره کرد, طمانی که برگ تازه شروع به شکل گرفتن میکند و هنوز کامل رنگ نگرفته است لکه های کم رنگ روی ان ایجاد میشود که به مرور زمان رنگ ان تیره شده و مایل به بنفش میشود.به مرور زمان لکه ها بزرگ شده و از وسط قسمت های لکروزه شده به حالت قهوه ای رنگ درمی ایند و از قسمت مرکز لکه, بافت خشک شده شروع به ریزش و خالی شدن میکند لکه های خالی با نوار چوب پنبه ای در نمای کلی درخت قابل مشاهده است. در بیشتر موارد این لکه ها به دلیل نامنظم بودن با حشره خوردگی اشتباه گرفته میشود. برگ ها زمانی که بسیار جوان هستند و مراحل ابتدایی تشکیل ان هاست و بافت لطیفی دارند. به ندرت به میوه میزند ولی در برخی مواقع امکان بروز علایم وجود دارد, علایم به صورت لکه های بزرگ و قرمز مایل به ارغوانی به حالت زخم نمایان میشود, در این حالت میوه طعم نامطلوب گرفته و زیبایی و بازارپسندی خود را از دست میدهد. در موارد شدید میوه دچار بدشکلی شده و از بین میرود و ریزش پیدا میکند. و موارد شدید میوه چوب پنبه ای شده فاسد میشود و شیره ای میوه به بیرون تراوش میکند.
علایم لکه غربالی هلو روی سرشاخه ها:
بیماری روی سر شاخه همانطور که از تصویر پیداست به صورت لکه های قهوه ای نمایان میشود. این لکه ها کمی قهو.ه ای هستند به تدریج لکه ها حالت زخم به خود گرفته که این لکه ها روی سرشاخه ها به صورت لکه های بیضی تا گرد با قطر چند میلی متر به حالت برجسته ایجاد میشود قسمت های داخلی لکه روشن تر از سایر قسمت هاست. چرخه بیماری لکه غربالی و خسارت: اصلی ترین علایم بیماری روی برگ های نهال اتفاق می افتد و اصلی ترین خسارت آن روی میوه است که ضمن کاهش محصول, بازارپسندی آن را نیز زیر سوال میبرد. قارچ عامل این بیماری پای درختان زمستان گذرانی میکند و با فرارسیدن فصل بهار و مساعد شدن هوا دوباره چرخه بیماری ادامه پیدا میکند. توصیه بیماری لکه غربالی بستگی زیادی به باران در فصل پاییز و زمستان دارد.
جلوگیری و درمان:
کاشت ارقام مقاوم به آفت و کم آبی و سالم از هرگونه بیماری و آفت, استفاده از بهترین روش آبیاری برای باغات و پرهیز از آبیاری غرق ابی و همچنین آبیاری بارانی که صد درصد برای باغ مضرر است و موجب رطوبت روی برگ و شاخه شده و بیماری و آفات را تشدید میکند. بهترین روش آبیاری, آبیاری قطره ای است که موجب جلوگیری از رشد علف های هرز شده و از زمستان گذرانی عوامل بیماری جلوگیری میکند و فواید زیادی دارد. شناخت آفات و بیماری ها و بازدید مکرر از باغات تا در صورت بروز علایم اولیه بیماری را کنترل و درمان نمود چرا که در صورت تشدید بیماری در مواردی قابل درمان نیست. هرس منظم و کنترل شده برای جلوگیری از رشد بی رویه شاخ و برگ که موجب تضعیف بنیه درخت شده و مانع تهویه مناسب شاخ و برگ میشوند و همچنین هرس به منظور حذف شاخه های شکسته و بیماری و انتقال آن مکانی دورتر و آتش زدن آنها. رعایت بهداشت باغ و ضدعفونی ابزارآلات باغبانی،جمع اوری برگ ها و میوه های آلوده از پای درختان و حذف انها، استفاده از قارچ کش کاپیتان, بردوفیکس در آدامه به راه های درمان و شناسایی بیماری ها و آفات درختان هلو خواهیم پرداخت با ما همراه باشید .
شپشک ها و سپردارها:
شپشک ها و سپردارها جزو مخرب ترین آفات درختان هلو میباشد که ضمن تغذیه از شیره گیاه به مرور موجب ضعف و در نهایت مرگ درختان میشود. سپردارها از ساختار متفاوتی از شپشک برخوردار هستند. همانطور که از نامشان پیداست لایه خارجی بدن سپردارها بسیار سخت تر از شپشک هاست. از این رو در برابر شکارچیان و سموم شیمیایی مقاومت بسیار زیادی از خود نشان میدهند. این نوع آفات درخت هلو برای فرار از سرما فصل زمستان را در درون پوسته درخت میگذراند.
جلوگیری و درمان:
با شناخت نشانه ها و بررسی مداوم درختان میتوانید از تکثیر این نوع آفت درخت هلو جلوگیری نمایید. علاوه بر این در صورت فراگیر شدن شپشک ها و سپردارها استفاده از روغن آمولسیون کننده, سم های اتیون, دیازینون, ایمیداکلوپراید, مالاتیون و صابون محلول میتواند بسیار موثر باشد.
شته ها:
از دیگر انواع آفات درخت هلو هستند که در مقایسه با دیگر آفات, خطر کمتری برای گیاه دارند. این نوع آفت از شیره گیاه تغذیه کرده و به مرور موجب کاهش مواد فتوسنتزی گیاه میشود. شته زمانی خطرناک و مهم میشود که با تولید ماده چسبناک یا همان عسلک بر روی سطح گیاه, شرایط رشد قارچ و پاتوزن های ثانویه را فراهم کند. علاوه بر این تغذیه آفت از شیره گیاه موجب کاهش فتوسنتز و اختلال فیزیولوژیکی در بافت ها و در نهایت تغییر شکل گیاه میشود.
جلوگیری و درمان:
از انجا که سرعت تکثیر آفت شته بسیار زیاد است تنها راه از میان بردن تمام آنها استفاده از سموم شیمیایی است. یرکیبات روغنی به همراه سم اتیون در فصل بهار است. همچنین درمواقعی که آفات شته به شدت افزایش میابد استفاده از سم هایی مانند: پریمیکارب و سن دیکلرووس و ابامکتین و ایمیداکلوپراید و استامی پراید توصیه میشود.
کنه ها:
سرعت تئولید مثل کنه ها به شدت بالاست و با مکیدن شیره گیاه از رسیدن مواد مغذی به گیاه جلوگیری میکنند. همچنین با تنیدن تار میزان فتوسنتز گیاه هلو را به شدت کاهش میدهند.
جلوگیری و درمان:
به دلیل افزایش بی رویه جمعیت کنه ها تنها راه مقابله با ان ها استفاده از سموم شیمیایی است. سمومی چون پروپارژیت و فن پروکسیمیت و بروموپروپیلات و ابامکتین وایمیداکلوپراید برای کاهش جمعیت کنه ها بسیار مناسب هستند.
بیماری شانکر تنه:
این بیماری یکی از شایع ترین انواع بیماری درخت هلو محسوب میشود و سالیانه خسارات زیادی را به باغات زیر کشت هلو وارد مینماید. این بیماری میتواند توسط عوامل زیستی چون باکتری ها و قارچ ها و نیز عوامل غیرزیستی مانند افتاب سوختگی و ضربه های فیزیکی در تنه درختان هلو ایجاد شود. ابتلا این درختان به بیماری شانکر سبب ایجاد زخم در قسمت شاخ و تنه و ترشح ضمغ از این نواحی میشود. این بیماری موجب تضعیف درختان و مسدود شدن اوند ها و از بین رفتن تدریجی درخت میشود.
جلوگیری و درمان:
یکی از موثرترین روش های کنتل این بیماری محلول پاشی درختان با استفاده از کودهایی است که گیاهان در برابر این بیماری مقاوم میکنند( مانند فسفییمکس مس)
همچنین میتوان صمغ های ترشح شده ها با کاردک به ارامی برداشت و محل زخم ها را توسط مخلوط بردو و محلول کلر ضدعفونی نموده و سپس با چسب هرس پانسمان کرد. علاوه بر این میتوان از روش سمپاشی درخت هلو با استفاده از روغن ولک و سموم مسی به صورت دوره ای در فصل زمستان بهره گرفت.
بیماری سفیدک سطحی:
سفیدک سطحی نوعی بیماری قارچی است که توسط قارچ SPHAEROTHECA PANNOSA ایجاد میشود. این قارچ از شیره سلولی برگ و میوه درختان هلو تغذیه کرده و موجب رنگ پریدگی میوه ها و ایجاد فرورفتگی برسطح انها میشود. همچنین این قارچ نوعی پوشش سفید رنگ پودری نیز ببر روی برگ این درختان ایجاد میکند که ضمن کاهش میزان نور دریافتی توسط گیاه, موجب کاهش فتوسنتز و تضعیف درخت و کوچک ماندن میوه ها میشود.
جلوگیری و درمان:
جهت مقابله با این بثماری میتوان از روش سمپاشی درخت هلو با استفاده از سمومی مانند مانکوزب, کاپتان, پنکونازول و ترکیبات گوگرددار استفاده کرد.
پوسیدگی قهوه ای(مومیایی):
پوسیدگی مومیایی یکی دیگر از شناخته شده ترین انواع بیماری درخت هلو است که منشا قارچی دارد. این بیماری بیشتر در نواحی معتدل و مرطوب بروز میکند. عامل قارچی این بیماری به غنچه گلها و میوه های تازه تشکیل شده درختان هلو حمله کرده و ضمن آلوده کردن ان ها, موجب قهوه ای شدن و پوسیدگی آنها میشود. در این حالت گلها به میوه تبدیل نمیشوند. این قارچ همچنین میتواند میوه های رسیده را نیز کلونیزه کند. در این حالت نوعی پوشش دایره ای شکل و قهوه ای بر روی میوه ایجاد میشود. این امر سبب میشود میوه مومیایی شده و تا سال بعد بر روی شاخه باقی بماند و ریزش نکند.
جلوگیری ودرمان:
برای کنترل این بیماری در وهله اول میتوان از روش جمع آوری و امحای بقایای گیاهی و میوه های آلوده استفاده کرد. همچنین میتوان از روش سمپاشی درخت هلو با استفاده از سموم قارچ کش سیستماتیک مانند تیوفانات متیل و کاربندازیم و سموم مسی استفاده کرد.
بیشتر بخوانید : آفات و بیماری های درخت گردو
بیماری لب شتری(پیچیدگی برگ):
نوعی بیماری قارچی و از مهم ترین انواع بیماری درخت هلو است که در ابتدای فصل رشد این درختان ظاهر میشود. عامل ایجاد کننده این بیماری نوعی قارچ به نام TAPHRINA DEFORMANSW است. این بیماری بیشتر در مناطق سرد و نواحی که درصد رطوبی هوا بالاست شیوع پیدا میکند. عامل قارچی در این مناطق با الوده کردن برگ های جوان درختان هلو موجب پیچ خوردن, متورم شدن و نارنجی شدن رنگ برگ ها میشود. این بیماری سبب کاهش راندمان فتوسنتز, کاهش رشد و باردهی محصول و نیز کوچک ماندن اندازه میوه های تولیدی میشود.
جلوگیری و درمان:
جهت کنترل شیوع این بیماری میتوان از راه کارهایی چون سمپاشی زمستانه درختان (قبل از جوانه زنی یا بعد از ریزش میوه ها) یا روش سمپاشی درخت هلو با استفاده از سمومی نظیر اکسی کلرور مس, مانکوزب, بردوفیکس یا کاپتان (زمانی که درخت فاقد برگ است) استفاده نمود.
کرم آلو:
کرم آلو یکی از شناخته شده ترین آفات درخت هلو است. این کرم از سرشاخه های تازه روییده گیاه در فصل بهار تغذیه میکند و در نهایت منجر به خشک شدن گیاه میشود. با رشد جوانه های گیاه و تکامل آنها, لاروهای بالغ این کرم نیز به داخل میوه ها نفوذ میکنند و از بافت و هسته این میوه تغذیه میکنند. لاروهای این کرم همچنین با ایجاد دالان هایی در ساختار سرشاخه ها, باعث ترشح صمغ از ناحیه شاخه میشوند.
جلوگیری و درمان:
با هرس کردن گیاهان و حذف شاخه های ضعیف میتوان از شدت آسیب این نوع افت کاست. همچنین میتوانید از سمومی چون دیازینون, کلرپیریفوس, مالاتیون, فن والریت و فوزالن برای کنترل شیوع این افت استفاده کنید.
سرشاخه خوار هلو:
یکی دیگر از مهم ترین آفات درخت هلو است که به درختان زردالو و بادام و زالزالک نیز حمله میکند. این افت در اکثر استان های میوه خیز کشور انتشار یافته است. این نوع افت برای فرار از سرما فصل زمستان را به صورت لارو درون جوانه های گیاه میگذراند. با شروع فصل بهار لارو ها به غنچه ها سرشاخه ها حمله کرده و با ایجاد تونل در قسمت زیرین میوه, راه خود را به درون بافت میوه هلو باز میکنند. میوه های آسیب دیده پس از مدتی شروع به ریزش میکنند. طول این افت 8 تا 12 میلی متر است. تخم های این کرم بیضوی شکل و به رنگ زرد مایل به نارنجی است.
جلوگیری و درمان:
بهترین راهکار برای مقابله با این از آفات استفاده از روش های پیشگیرانه چون تله فرمونی است. در صورتی که تعداد شاخه های آلوده به بیش از 3 عدد رسیده باشد, باید استفاده از آفت کش های ارگانوفسفات به همراه روغن های معدنی را در دستور کار قرار داد.
آفات چوب خوار و پوست خوار:
این آفات یکی از شایع ترین افات درختان هلو هستند که به وفور در سراسر ایران یافت میشوند. این حشرات عادت به تخم گذاری بر روی تنه درختان دارند. لاورها پس از سربراوردن از درون تخم شروع به خوردن جوانه های گیاه و گل ها کرده و موجب ناباروری شکوفه ها میشوند. علاوه بر این لاورهای افات و چوبخوار و پوست خوار از پوست درخت هلو نیز تغذیه میکنند. این نوع از افات درخت هلو پس از بلوغ شروع به تغذیه از سرشاخه های درختان کرده و موجب ترشح صمغ, تضعیف درختان و خشک شدن انها میشوند.
جلوگیری و درمان:
بهترن راهکار برای مقابله با این آفات , هرس مداوم درختان و مسدود کردن محل ورود لاروها با خمیرهای تدخیلی سمی است. علاوه بر این استفاده از سموم مالاتیونع کلرپیریفوس و دیازینون پیش از تخم گذاری نیز توصیه میشود.
نماتدها:
نماتدها کرم های ریز و ذره بینی هستند که به سرطان خاک معروف اند. هلو جزو میوه هایی است که حساسیت بسیار شدیدی به این بیماری نشان میدهد. نماتدها ارقام مختلفی دارند. درخت هلو توسط نماتدهای مولد گره ریشه نماتدهای زخم ریشه آلوده میشوند. درختانی که مورد هجوم این بیماری قرار میگیرند ریشه هایشان به شکل غده دار در می آیند. آلودگی ایجاد شده توسط نماتدها بسیار شدید است و به سادگی قابل رفع نیست. توصیه می شود باغات خود را در مناطقی احداث کنید که درگیر نماتد نباشند.
جلوگیری و درمان:
برای کنترل جمعیت نماتدها بهتر است روش افتاب دهی و یا یخ اب زمستانه را به کارگیرید. همچنین میتوانید از نماتدکش ها و یا سمومی همچون کادوزافوس, متیل بروماید و یا ابامکتین استفاده کنید.
گال طوقه:
گال طوقه هلو از جمله بیماری های باکتریایی است که توسط باکتری آگروباکتریوم تومشنز ایجاد میشود. این باکتری خاک زی است و میتواند گیاهان مختلف اعم از گیاهان زینتی و خوراکی را آلوده کند. بروز یا رشد زایده سفید یا سبز رنگ در زیر خاک و بر روی ریشه درخت. این زایده ها بزرگ تر شده, پخش میشوند و به رنگ قهوه ای یا سیاه درمی آیند و سپس در روند طبیعی انتقال مواد غذایی از ریشه به تنه درخت اختلال ایجاد میکنند و حتی میتوانند باعث مسدود شدن مسیر و خشک شدن کامل درخت شوند.
جلوگیری و درمان گال طوقه:
متاسفانه درمان قطغی برای گال طوقه وجود ندارد و بهتر است اقدامات پیشگیرانه را برای جلوگیری از ابتلای گیاهان انجام دهیم. از جمله این که درختان سالم و قوی بکاریم, از کاشت درخت در مکانی که قبلا الودگی وجود داشته خودداری کنیم و در هنگام کاشت مراقب باشیم که ساقه یا ریشه های ان زخمی نشوند چرا که عامل گال طوقه از طریق همین زخم ها وارد گیاه میشود. در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیتترین نهالها افتخار میکنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما میتوانید انواع نهالهای میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت میکنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهالهای باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید. منتظر حضور شما هستیم تا تجربهای بینظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازهای ببخشید.