آفات و بیماری های درخت بادام

بیماری برگ سوختگی درختان بادام:

این بیماری اغلب در اوایل تیرماه تا اواسط مرداد روی درختان و نهال بادام ظاهر میشود.

از مهمترین علایم ظاهری ان روی برگ های بادام, با سبز خاکستری شدن نوک و حاشیه برگ ها اغاز میشود.

حاشیه سوختگی روی برگ ها میتواند با هاله و یا بدون مرز باشد. در سال اول برگ سوختگی روی های یک شاخه وجود دارد. سال دوم برخی از شاخه های دیگر درخت نیز دچار بیماری خواهند شد. در سال سوم تمامی برگ های درخت بادام دچار تغییر رنگ میشوند. رفته رفته بیماری درخت افزایش میابد و برگ سوختگی در ان گسترش میابد. به گونه ای که در صورت شدت بیماری تمام درخت را درگیر میکند.

جلوگیری و درمان:

برای درمان این بیماری از حشره کش های جذبی مخصوص استفاده میکنیم.

پژمردگی ورتیسیلیومی درختان بادام:

عامل اصلی این بیماری قارچ ها هستند. وممکن است در هر منطقه و در هر سنی درختان بادام را مبتلا کنند.

از مهمترین علایم ابتلا به این بیماری خشک شدن شاخه و زرد شدن برگ های درخت بادام است. برگ های زرد شده کم کم میریزند و زوال تدریجی درخت اتفاق میوفتد. با گسترش بیماری در درخت بادام برگ های ان کوچک و فنجانی شده و روی یک شاخه و یا در یک سمت از درخت , برگ هایی با حاشیه ی سوخته دیده میشوند. روی شاخه ها و تنه درخت شانکر های عمودی و کشیده ای دیده میشود که از درون ان ترشحات قهوه ای رنگ خارج میشود. شاخه های پایینی بزرگ شده و میوه ها قبل از رسیدن خشک میشوند.

با خشک شدن میوه ها محصولات درخت دیگر قابل استفاده نبوده و رفته رفته محصول دهی درختان نیز متوقف میشود.

جلوگیری و درمان:

برای درمان این بیماری خطرناک باید محل ریشه را با استفاده از محلول مخصوص در ماه خرداد ضدعفونی کنید.

زنبور مغزخوار بادام:

یکی از آفات درخت بادام است که در تمام مناطق کشور انتشار دارد .لی در استان های آذربایجان شرقی, چهارمحال بختیاری و اصفهان انتشار ان بیشتر از سایر نقاط است. این زنبور علاوه بر بادام, زردالو و الو را نیز مورد حمله قرار میدهد.

طول حشره کامل ماده ان به 6 الی 8 میلی متر میرسد درحال که حشره نر کوچکتر و اندازه ان بین 4 الی 6 میلی متر میباشد. سر و سینه و شکم حشره کامل سیاه براق ولی بند اخر شکم قهوه ای روشن و شکم حشره دوکی شکل و اندازه ان در نها کوچکتر و در ماده ها بزرگ تر و متورم تر است.

شاخک ها دارای 9 بند و از نوع زانویی میباشد لاورها بدون پا, کوتاه و قوسی شکل و در وسط برامده میباشد و طول ان به 9 میلی متر میرسد. بعضی از قسمت های بدن لاور پوشیده از پرزهای ریز و کمرنگ است. طول شفیره ان بین 6 الی 9 میلیمتر است که در ابتدا به رنگ سفید براق و به تدریج به رنگ تیره و سپس در اخر مراحل شفیرگی به رنگ سیاه درمیاید.

طرز خسارت این حشره بدین ترتیب است که لاور ان طی مدت 11 ماه زندگی داخل میوه از مغز بادام تغذیه میکند. در اثر تغذیه این افت مقداری از میوه ها میریزد که گاهی درصد ریزش میوه به 50 درصد هم میرسد. مقداری از میوه ها نیز که در مراحل بعدی الوده میشوند روی درخت خشک شده و حتی پس ازبرداشت محصول همچنان روی درخت باقی میمانند.

این زنبور زمستان را به صورت لاور کامل در داخل میوه های خشک شده روی درختان بادام و یا روی سطح زمین میگذرانند. قبل از اینکه شکوفه های بادام باز شوند تبدیل به شفیره میشود و همزمان با ریختن گلبرگ ها حشرات کامل ظاهر میشوند.

در این موقع میوه بادام به صورت چغاله بوده و دارای پوست سبز و نرم میباشد. زنبور های نر و ماده پس از مختصر تغذیه از شبنم و مایعات دیگر, جفت گیری مینماید. سپس حشره ماده تخم های خود را که تعداد ان 150 عدد است در داخل میوه بادام قرار میدهد. لاور های جوان پس از خروج از تخم با حفر تونلی خود را به مغز میرساند و از مغز های در حال رشد شروع به تغذیه میکنند.

این حشره در سال یک نسل دارد ولی گاهی لاورهای کامل میتوانندتا دو سال در داخل میوه های الوده به حالت انتظار باقی بمانند. طبق مشاهدات در داخل هر مغز بادام فقط یک عدد لاور زندگی میکند ولی بادام هایی که دارای دو مغز هستند در داخل هر مغز یک لاور به طور مستقل زندگی میکنند.

آفات و بیماری های درخت بادام

جلوگیری و درمان:

مبارزه مکانیکی, جمع اوری و مدفون کردن بادام های الوده از روی درخت و سطح زمین  در پاییز و زمستان به صورت گروهی ( در بادامستان های مجزا که با فاصله بیشتری از سایر باغ ها واقع شده اند مناسب ترین روش مبارزه میباشد.)

کشت ارقام مقاوم و حذف ارقام حساس در مناطق با الودگی وسیع( در خصوص ارقام مقاوم بایستی مطالعات بیشتری صورت گیرد)

سپردار سفید آسیایی:

این افت در اغلب مناطق میوه خیز کشور انتشار دارد. در اصفهان و چارمحال بختیاری خسارت ان روی بادام زیاد است همچنین از کشورهای ارمنستان و ازبکستان و اذربایجان و تاجیکستان و قفقاز نیز گزارش شده است. درختان مورد حمله این افت عبارتند از بادام و زردالو و گوجه و الو.

سپردار ماده به طول یک میلی متر و عرض نیم میلی متر و به رنگ نارنجی در زیر سپر قرار دارد.

ردار ماده به رنگ سفید مایل به قهوه ای کشیده و گلابی شکل دیده میشود.

پوسته سورگی در انتهای سپر به رنگ زرد متمایل به نارنجی مشاهده میشود.

تخم ها به رنگ زرد و در محل سر دارای دو نقطه قهوه ای تیره میباشد.

پوره های جوان کاملا مشخص و متحرک و پوره های نر دراز و اغلب از ترشحات سفید و کرکی شکل پوشیده شده است.

سپردار سفید ابتدا روی سرشاخه های فرعی و نهایتا زیر برگ ها و میوه در اطراف جوانه ها ببه صورت متراکم خسارت میزنند, تراکم شدید این افت درخت بادام ریزش کل برگ و میوه و خشکیدن سرشاخه ها را به همراه دارد و میوه های الوده شکل غیرطبیعی پیدا میکند.

این افت درخت بادام دو نسل در سال دارد. زمستان را به صورت پوره  سن دو و گاهی هم حشره کامل در زیر سپر به سر میبرد. بسته به شرایط آب و هوایی منطقه معمولا در اواخر فروردین تخم ریزی صورت میگیرد.

از اوایل اردیبهشت پوره های متحرک طاهر و به تدریج بر تعداد ان ها افزوده میگردد.

پوره ها تدریجا ثابت شده و روی شاخه و ساقه های جوان نسل اول را سپری مینماید و نسل دوم را در کنار رگبرگ های اصلی میگذارند.

جلوگیری و درمان:

سمپاشی زمستانه: با توجه به این که استفاده از سموم موجب از بین رفتن دسته جمعی شکارگرها و پراداتورها شده, لذا به منظور کاهش مصرف سموم و حفظ حشرات مفید در زمان متورم شدن جوانه ها و قبل از شکوفایی گل استفاده از روغن ولک به نسبت 3 درصد تا حدود 90% افت را کنترل مینماید.

سمپاشی بهاره: مبارزه شیمیایی هم زمان با خروج 50 تا 70 درصد پوره های نسل اول در بهار(این زمان تقریبا برای نسل اول  اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد و برای نسل دوم اواخر مردادماه میباشد و بایستی توسط شبکه های مراقبت و پیش آگاهی تعیین و اعلام گردد) و با استفاده از سموم فسفره نظیر دیازینون 60% به نسبت یک در هزار و دورسبان به نسبت 1 الی 1.5 در هزار تئصیه میگردد و همچنین اضافه نمودن روغن ولک به نسبت 2 الی 3 لیتر در هزار به هر یک از سموم توصیه شده اثرات این افت کش ها را افزایش میدهد.

 کرم طوقه و ریشه:

این افت در استان های مرکزی و اصفهان و فارس و هرمزگان و لرستان و ایلام به فراوانی انتشار دارد و احتمالا و در تمام مناطق میوه خیز کشور وجود دارد. علاوه بر بادام به سایر درختان میوه هسته دار و دانه دار خسارت میزند.

حشرات کامل به طول 16 الی 25 میای متر و به رنگ سیاه یا قهوه ای تیره و جلای فلزی دیده میشود.

شاخک های این افت درخت بادام بلند به طوری که طول ان از انتهای بدن میگذرد. دارای پاهای نسبتا بلندی میباشند.

لاورها به رنگ زرد روشن و حلقه های بدن برجسته و به خوبی از یکدیگر قابل تفکیک است.

لاورها در داخل سرشاخه ها شروع به تغذیه میکنند و باعث قطع اوند ها شده که منجر به اختلال در جریان شیره نباتی میشود و نهایتا برگ ها و میوه ها پلاسیده میشوند. همچنین بر اثر وزش باد شاخه های الوده شکسته و همین ضایعات بر روی تنه نهال ها موجب شکسته شدن و یا خشک شدن انها میگردد.

این حشره یک نسل در سال دارد و زمستان را به صورت لاور سن سوم و سن اخر میگذراند. در بهار هم زمان با گرم شدن ها از ناحیه چوب و مجاور اوندها ابکش تغذیه مینمایند.

و در اواخر اردیبهشت در داخل دالان های لاوری تبدیل به شفیره میگردد. حشرات کامل پس از ظهور در ساعات گرم روز فعال گشته و با تغذیه از برگ ها, تخم های خود را در محل اتصال دمبرگ ها قرار میدهند. پس از 10 الی 15 روز تخم ها تفریخ و لاور ها از سطح وارد پوست میشوند و تغذیه ی خود را شروع میکنند.

جلوگیری و درمان:

تنظیم دور آبیاری با توجه به نیاز گیاه و جلوگیری از تنش آبی درختان بادام.

تقویت درختان با استفاده از کودهای فسفره همراه با کود حیوانی در نیمه اول اذرماه.

استفاده از گیاهان تله که دارای گل سفیدرنگ بوده و زمان گلدهی ان ها مصادف با زمان خروج حشرات بالغ در طبیعت باشند جهت جلب حشرات کامل و جمع اوری ان ها.
هرس سرشاخه ها و شاخه های الوده و سوزاندن ان ها.

در این رابطه بخوانید : آفات و بیماری درختان آلبالو

کرم سفیدریشه بادام:

این افت درخت بادام از اکثر استان های کشور گزارش شده است. از افات پلی فاژ است که به اکثر گیاهان زراعی و درختان میوه از جمله بادام خسارت میزند.

حشره کامل سوسک بزرگی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره که بالپوش های ان دارای نقاط سفیدرنگ نامنظم زیادی است. طول این افت به 35 میلیمتر میرسد.

لارو این افت که در حداکثر رشد خود به 9 میلی متر میرسد سفیدرنگ, قوسی شکل و دارای سه جفت پای سینه ای میباشد.

شفیره ها در یک محفظه گلی با نام گهواره شفیرگی که توسط لاروها ساخته میشوند به وجود میایند.

خسارت اصلی مربوط به مرحله لاروی است که در طول 2 الی 3 سال در زیر خاک از ریشه های گیاه میزبان تغذیه میکند و با جویدن ریشه های فرعی و پوست ریشه های اصلی موجب زرد شدن و خشکیدن کامل گیاه میزبان میگردد.

بررسی ها و مشاهدات چندساله اخیر نشان داده که این افت در شرایط آب و هوایی متفاوت میتواند یک نسل خود را طی 2 الی 3 سال کامل کند.

زمستان گذرانی آن به صورت لارو و عمق نیم متری خاک و در بهار تبدیل به شفیره میشود. اوج ظهور حشرات کامل در شرایط آب و هوایی کرج 7 الی 20 تیرماه میباشد.

حشرات کامل شب ها به پرواز درامده و 5 الی 6 روز پس از جفتگیری, حشرات ماده تخم های خود را که تعداد ان 20 الی 30 عدد است در داخل خاک قرار میدهند.

پس از تفریخ تخم ها لارو های سن اول بر روی ریشه گیاهان یک ساله و لاروهای سن دوم به بالا روی ریشه درختان میوه از جمله بادام تغذیه مینمایند.

جلوگیری و درمان:

شخم زدن پای درختان در بهار و تابستان که لاروها در سطح بالایی خاک فعالیت دارند به منظور از بین بردن ان ها.

جمع اوری حشرات کامل به دو صورت:

تکان دادن درختان در صبح زود(زیرا حشرات کامل شب ها روی درختان به استراحت میپردازند.)

جمع اوری حشرات با کمک تله های نوری

مبارزه شیمیایی در سه سال متوالی و هر سال 25 الی 30 روز بعد از ظهور حشرات کامل با استفاده از سمومی نظیر : گرانول دیازینون 10% به مقدار 20 کیلوگرم در هکتار

دورسبان گرانول 50% به مقدار 20 کیلوگرم در هکتار

دیازینون مایع به صورت محلول 2 در هزار در پای درخت

آفات و بیماری های درخت بادام

سرشاخه خوار هلو درخت بادام:

این افت درخت بادام در نقاط مختلف کشور از جمله اصفهان و مشهد و اطراف تهران و دماوند گزارش شده است ولی در باغ های بادام قزوین و کرج و اذربایجان خسارت ان شدید تر است. علاوه بر هلو به سایر درختان میوه هسته دار از جمله بادام و زردالو و گوجه و الو خسارت میزند.

حشرات کامل خاکستری رنگ با لکه های تیره و عرض بدن با باله ای باز حدود 12 میلیمترمیباشد. لاروها قهوه ای متمایل به قرمز به طول 10 میلیمتر, شفیره ای قهوه ای رنگ و در انتهای بدن دارای یک دسته مو به طول 6 میلیمتر, تخم ها سبز روشن متمایل به سفید و بیضی شکل به طول حدود نیم میلینتر.

در مراحل اولیه رشد لارو ها وارد سرشاخه شده و موجب خشک شدن ان ها و ایجاد سرشاخه های فرعی میگردد.

این افت درخت بادام زمستان را در داخل پیله های قهوه ای رنگ که در محل اتصال شاخه های فرعی به تنه و شاخه اصلی چسبیده, به صورت لاروهای سنین 2 و 3 میگذراند. هم زمان با تورم جوانه ها در بهار فعالیت انان اغاز و ابتدا در داخل شاخه های جوان و ابدار به رشد خود ادامه داده و سپس در داخل شاخه های توخالی با تنیدن پیله تبدیل به شفیره میگردند.

جلوگیری و درمان:

هرس بهاره درختان قبل از کامل شدن دوران تغذیه لاروها.

مبارزه شیمیایی: محلول پاشی پیش بهاره با روغن ولک به نسبت 2 الی 2.5 در صد.

سم پاشی اول پس از ریختن گلبرگ ها با استفاده از دیازینون به نسبت یک در هزار.

سم پاشی دوم هم زمان با طظهور لاورهای نسل بهاره و قبل از نفوذ ان ها به داخل میوه که مصادف با اوایل تیرماه میباشد(زمان دقیق مبارزه توسط شبکه های مراقبت و پیش اگاهی تعیین میگردد.)

در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیت‌ترین نهال‌ها مفتخریم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغ‌ها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما می‌توانید انواع نهال‌های میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را بیابید.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و بهره‌مندی از مشاوره تخصصی، شما را دعوت می‌کنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما مراجعه کنید. در این صفحه می‌توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال‌های باکیفیت را پیدا کنید و با اطمینان کامل خرید خود را انجام دهید.

ما منتظر شما هستیم تا تجربه‌ای عالی از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازه‌ای ببخشید.