آشنایی و آبیاری درختان زالزالک
آشنایی با درختان زالزالک:
درخت زالزالک از خانواده گل سرخیان، بومی مناطق اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیا میباشد.
این گیاه دارای سه نوع زرد، قرمز و سیاه است. از خانواده رزاسه و از جنس ولیک که اکثرا خارهایی کوتاه، برگ های کوچک و دندانه دار و میوه هایی گرد و سیبی شکل با قطری حدود ۱ تا ۲ سانتی متر به رنگ زرد یا سرخ و بعضا هم سیاه دارند.
زالزالک درختچه یا درختی کوچک به ارتفاع ۵ تا ۱۴ متر، با میوه ای خوراکی میباشد. این درختچه دارای شکوفه های پُرپَر زیبا به رنگ سفید یا صورتی و معطر است. درختچه ی کیالک در دامنه کوه ها و اراضی جنگلی آفتابی در سر تا سر جهان میروید.
خاردار بودن و پرپشتی شاخه و برگ این درختان آن ها را به گزینه ی مناسبی برای کشت در فضای سبز با مصارف زینتی و یا جهت ایجاد مانع و حصار سبز بدل ساخته است. در گذشته اروپاییان این درخت را حامل اصلی باکتری Erwinia تشخیص داده بودند که در گیاهان خانواده رزاسه شیوع زیادی داشت.
گل ها درختان زالزالک به صورت هرمافرودیت بوده و در بهار ظاهر میشوند. ممکن است گل ها در مناطقی که بومی این گیاه است زودتر نیز ظاهر شود. ۵ تا ۲۵ شاخه گل با هم وجود دارند و هر گل حدود ۱ سانتی متر قطر داشته و دارای ۵ گلبرگ سفید به همراه پرچم های متعدد قرمز رنگ و یک خامه است.
گل های زالزالک معطر بوده و گرد افشانی آنها توسط زنبور عسل و دیگر حشرات صورت میگیرد.
میوه ی زالزالک کوچک، تخم مرغی شکل، اغلب به رنگ قرمز تیره، به طول یک سانتی متر، شبه سته اما از نظر ساختمانی یک میوه دانه دار حاوی یک بذر میباشد.
پرندگان میوه این گیاه را میخورند و بذر آن را از طریق مدفوع، دفع پراکنده میکنند.
پوست تنه و شاخه های این درختان در ابتدا به رنگ قهوه ای و با بریدگی های زیاد بوده اما بعدا صاف میشوند و به رنگ خاکستری تغییر رنگ می یابند. نام crataegus به نظر میرسد از واژه ی یونانی Kratos به معنی محکم اقتباس شده است. ریشه این گیاه بسیار عمیق است که در خاک نفوذ میکند به همین دلیل از آب های زیرزمینی تغذیه میکند.
زالزالک در ایران در بلندی های بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد، استان فارس و استان اصفهان به خصوص شهرستان نجف آباد میروید و رتبه ی اول تولید زالزالک در ایران به آذربایجان شرقی تعلق دارد. در همدان به این میوه گیویج میگویند.
از انواع این درخت میتوان به خرید اینترنتی نهال زالزالک کرکی، سرخ، مکزیکی، سبز، سیاه، شرقی، اروپایی، خارتیر، زرد، قرمز، وحشی اشاره کرد.
خواص دارویی و درمانی درختان زالزالک و میوه اش:
زالزالک دارای مواد معدنی گوناگون، ویتامین ها، مقدار زیادی تانن و کلسیم، پکتین، اسید تارتاریک، اسید مالیک، روغن چرب، قند های گلوکز و فروکتوز است. بسیار قابض و در درمان اسهال خونی تاثیر گذار است. برای تقویت قلب و معده بسیار توصیه شده است. برای معالجه بیماران مبتلا به فعالیت نامنظم قلب کاربرد دارد. در مواقع کم خونی و سِل اثر خوبی دارد. برای روماتیسمی ها و مبتلایان به ورم روده مفید است.
اشتها را زیاد میکند. جهت درمان قطره قطره آمدن ادرار توصیه شده است. شربت زالزالک همراه با شکر سرخ، برای رفع سردرد شدید مفید است. گل زالزالک ضد تشنج بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم میکند.
داروی مفید و خاصی بر ضد تپش قلب و ضربان شدید آن است.
زالزالک که یک گیاه ضد نارسائی قلبی و کاهش دهنده فشار خون است، دارای خاصیت ضد اضطراب نیز میباشد. در یک مطالعه، اثر بخشی عصاره گیاهی زالزالک در درمان اختلالات ناشی از اضطراب بر روی ۲۶۴ نفر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که این دارو در درمان اضطراب کاملا موثر است.
در اغلب کشور های اروپایی به خصوص کشور آلمان برای درمان بی نظمی ضربان قلب از گیاه زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین سفت شدن دیواره رگ ها بسیار کاربردی دارد.
همچنین عصاره زالزالک خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.
یک آنتی اکسیدان بسیار قوی که میتواند به عنوان یک مکمل غذایی مقوی عمل کرده و در تنظیم وزن، گلوکز خون و التهاب نقش مهمی داشته باشد.
محققان آمریکایی طی بررسی هایی که روی زالزالک انجام دادند، دریافتند که این میوه به خاطر داشتن مقادیر بالایی از مواد آنتوسیانین، بسیار مفید است و در رنگ های مختلف این میوه آنتوسیانین های زیاد و متفاوتی یافت میشود که دانه های زالزالک را از فشار اکسایشی نور خورشید حفظ میکنند.
خوردن زالزالک بدن ما را از موقعیت های زیان آور مانند قرار گرفتن در معرض آلودگی و رادیکال های آزاد حفظ میکند. به عبارتی طبق نتیجه حاصل شده از تحقیقات، مصرف زالزالک در درمان برخی بیماری ها مِن جمله سرطان چاقی و... اثر مثبت دارد و این تاثیر به دلیل خواص ضدالتهابی ماده ی آنتوسیانین موجود در آن است.
مواد موجود در زالزالک قند خون و عملکرد انسولین خون را بهبود میبخشد.
یکی از مواد مفید موجود در زالزالک فلاونوئیدهایی میباشد که نسبت به رنگ میوه شدت اثرات آنتی اکسیدانی آن ها تغییر میکند. میوه های قرمز رنگ دارای اثر قوی، صورتی اثر ضعیف و زرد اثر ضعیف تری دارند.
زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین c خود را از دست میدهد اما دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ میکند. لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که تهویه مناسبی دارد، نگه داشت.
در رابطه با نهال بیشتر بخوانید : روش های پیوند نهال گلابی
آبیاری درختان زالزالک:
آب یکی از اساسی ترین نیاز های درختان مِن جمله درختان زالزالک است. هرگز نباید بدون دسترسی به منابع آبی کافی اقدام به احداث باغ نمایید چرا که در صورت عدم دسترسی به آب کافی برای تامین نیاز آبی درختان احداث باغ با شکست مواجه خواهد شد و در واقع باغدار سرمایه ی خود را از بین برده است چرا که آب فاکتوری بسیار موثر در رشد و پرورش یک گیاه است که هرگز نمیتوان آن را نادیده گرفت، این امر حتی در مورد درختانی که به صورت دیم کشت میشوند نیز صادق است و هرگز نباید چنین تصور کنید درختان دیم و یا درختانی که در برابر کم آبی مقاوم هستند را میتوانید بدون دسترسی به منابع آبی کافی کشت کنید.
فاکتورهای تعیین کننده در آبیاری درختان :
برا آبیاری درختان زالزالک و سایر درختان باید به عوامل و فاکتور های متعددی دقت داشت تا بتوان نیاز آبی درخت را به درستی و به موقع برطرف نمود.
این عوامل و فاکتور های موثر بر آبیاری درختان از این رو است:
۱. نوع و رقم درخت:
این اولین فاکتوری است که باید برای آبیاری درختان به آن توجه کرد چرا که درختان از لحاظ نیاز آبی متفاوت هستند یعنی ب خیلی درختان به آب بیشتر و برخی دیگر به آب کم تری نیاز دارند و در برابر کم آبی مقاوم هستند مانند درختان زالزالک. از این رو قبل تنظیم برنامه آبیاری درختان به نوع درختانی که کشت میکنید دقت کنید و با توجه به نیازشان برنامه آبیاری تنظیم کنید.
۲. بافت خاک:
از عوامل و فاکتور های مهم و تاثیرگذار گذار در آبیاری درختان است. خاکی که ظرفیت نگهداری آب بیشتری دارد قادر است مدت زمان بیشتری را آب در خود نگه داشته و در اختیار درختان قرار دهد. از آن جایی درخت زالزالک درختی با نیاز کم آب است، اگر در چنین خاکی کشت شود آب مناسب با نیاز خود و با فواصل آبیاری طولانی تر دریافت خواهد کرد. در مقابل خاک هایی هم هستند که توانایی نگهداری آب کم تری دارند که هنگام کشت در چنین خاک هایی نیار آبی نسبتا بیشتر و فواصل آبیاری کوتاه تر خواهد بود.
۳. سن درخت:
بی شک سن درخت در میزان تراز درختان به آب تاثیر گذار است. از این رو هنگام آبیاری درختان زالزالک نباید آن ها ره به یک اندازه و در یک زمان آبیاری کرد چرا ا که درختان جوان تر به مراتب به حجم آب کمتر در فواصل کوتاهتر و درختان مسن تر به دلیل تنومند شدن، بزرگ شدن ریشه و افزایش حجم اندام های هوایی آن به حجم آب بیشتری برای آبیاری نیاز دارند که این حجم را با فواصل طولانی تر در اختیار درختان قرار دهید.
۴. شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه:
از دیگر عوامل موثر در آبیاری درختان شرایط اقلیمی و آب و هوایی است. درختان در مناطق گرم و خشک ممکن است به آبیاری بیشتری نیاز داشته باشند نسبت به درختان که در یک منطقه معتدل کشت شده اند چرا که در این مناطق بارش های جوی مناسب ممکن است نیاز آبی درختان را تامین کند و نیاز به آبياري در این مناطق کم تر احساس شود.
۵. زمان و فصل آبیاری:
نیاز آبی درختان در فصول مختلف یکسان نیست. کاملا واضح است که درختان در فصول گرم سال مانند تابستان به آب بیشتری نسبت فصول سرد سال مانند زمستان نیاز خواهند داشت. علت این است که در فصول گرم علاوه اینکه میزان تبخیر و تعرق از سطح گیاه و خاک بیشتر است درختان به دلیل باردهی به آب و مواد غذایی بیشتری نیاز خواهند داشت. بنابراین این درخت در فصل گرم به حجم آب بیشتر با فواصل کوتاه تر نیاز داشته و در مقابل در فصل سرد سال این نیاز به حجم آب کاهش یافته و فواصل آبیاری نیز طولانی تر میشود.
۶. روش آبیاری:
از جمله عوامل موثر دیگر در آبیاری درخت است.
روش های مختلف آبیاری حجم متفاوتی از آب را مصرف میکنند. برخی از روش ها در آبیاری ی حجم بیشتری از آب و برخی دیگر موجب صرفه جویی در حجم آب، حجم کم تری از آب را مصرف کرده و راندمان آب آبیاری را افزایش خواهد داد.
انواع روش های آبیاری:
برای آبیاری کلا دو نوع روش سنتی و مدرن داریم که هر کدام شامل زیر مجموعه هایی است، مثلا روش سنتی خود چند نوع غرقابی، نواری، جوی و پشته و... دارد. همینطور روش مدرن شامل انواع قطره ای، بارانی، زیرسطحی و... است.
با توجه به نیاز کم درخت زالزالک به آب و همینطور به صرفه بودن و آسان تر بودن روش قطره ای، مناسب ترین روش برای آبیاری این درختان است.
در این روش آب در داخل لوله هایی از جنس پلاستیک جریان می یابد که به وسیله ی نازل های مخصوصی آب را به پای درخت به صورت قطره چکانی میچکاند که تعداد نازل در پای هر درخت و اندازه و سرعت پاشش قطره به سن درخت و عوامل دیگر بستگی دارد.
استفاده از این روش آبیاری مزایای مهم دیگری هم دارد مِن جمله:
. افزایش راندمان آب تا بیش از نود در صد
. کاهش حجم آب مصرفی و در نهایت صرفه جویی در مصرف آب
. کاهش رشد علف های هرز
. کنترل بیماری های ریشه و طوقه
. قابل اجرا در زمین های شیبدار
. کاهش هزینه ها در رابطه با نیروی کار
. امکان استفاده از کود همراه با آبیاری
. کاهش آب شویی و فرسایش خاک
البته این روش معایبی نیز دارد که میتوان به بالا بودن هزینه اولیه اجرای سیستم، بالا بودن هزینه تجهیزات سیستم، احتمال افزایش میزان شوری خاک و هزینه نگهداری تجهیزات اشاره کرد.
در نهالستان [یشیل نهال] به ارائه بهترین و باکیفیتترین نهالها افتخار میکنیم. هدف ما کمک به شما در ایجاد باغها و مزارع سرسبز و پربار است. در مجموعه ما میتوانید انواع نهالهای میوه، درختان زینتی، و گیاهان مختلف را پیدا کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده محصولات متنوع، و دریافت مشاوره تخصصی، شما را دعوت میکنیم تا به صفحه اصلی نهالستان ما سر بزنید. در این صفحه میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز برای خرید نهال زالزالک یا قیمت نهال زالزالک و انگور و ... های باکیفیت را به دست آورید و با اطمینان کامل خرید کنید.
منتظر حضور شما هستیم تا تجربهای بینظیر از خرید نهال داشته باشید و به باغ یا مزرعه خود جان تازهای ببخشید.